ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο Μακρόν στον Κόλπο – Πώς επηρεάζονται τα ελληνικά συμφέροντα

Ο Μακρόν στον Κόλπο - Πως επηρεάζονται τα ελληνικά συμφέροντα, Γιώργος Πρωτόπαπας

Η ανάδειξη του ρόλου της Γαλλίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ως σημαντικού δρώντα και η παραιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της με κράτη του Κόλπου είναι η αποστολή της περιοδείας του Εμμανουέλ Μακρόν στην αραβική χερσόνησο. Η επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισφραγίστηκε με την αμυντική συμφωνία για προμήθεια 80 μαχητικών Rafale, αξίας 18 δις δολαρίων. Οι αμέσως επόμενοι σταθμοί του Μακρόν είναι το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Η περιοδεία Μακρόν εμπεριέχει και επικοινωνιακή παράμετρο καθώς γίνεται ένα μήνα πριν αναλάβει η Γαλλία την προεδρία της ΕΕ, που θα επιδιώξει να προωθήσει τη δική της ατζέντα. Ο Γάλλος πρόεδρος που έχει επικρίνει την Τουρκία για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει υπογράψει αμυντικό σύμφωνο με την Ελλάδα, φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη Μέση Αναστολή.

Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων με Εμιράτα και Σαουδική Αραβία, περιλαμβάνουν και την τουρκική διάσταση στο στρατηγικό και αμυντικό τομέα, με στόχο την ανάσχεση της επέκτασης της εθνικιστικής-θρησκευτικής ιδεολογίας του Ταγίπ Ερντογάν, που αποτελεί απειλή για τις βασιλικές οικογένειες.

Η Γαλλία διατηρεί στενές αμυντικές σχέσεις  με τα Εμιράτα, που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Τα Εμιράτα άνοιξαν το 2009 μια γαλλική ναυτική βάση στο Port Zayed του Άμπου Ντάμπι. Ταυτόχρονα, γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη και προσωπικό σταθμεύουν, επίσης, στη σημαντική αεροπορική βάση Al-Dhafra, έξω από το Άμπου Ντάμπι, όπου φιλοξενούνται, επίσης, αρκετές χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες.

O Μακρόν με την αμυντική συμφωνία για την προμήθεια των Rafale στα Εμιράτα, επιδιώκει να ρεφάρει, ενόψει των προεδρικών εκλογών, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας με την Αυστραλία που αφορούσε την πώληση δώδεκα γαλλικών υποβρυχίων αξίας 66 δις δολαρίων, εξαιτίας της συμμετοχής στο AUCUS.

O ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία έχει και αυτή μεγάλη σημασία στο στρατηγικό σχεδιασμό του Μακρόν. όπου θα έχει εκτενείς συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Αυτές, θα εστιαστούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την κατάσταση στην Υεμένη και στον αγώνα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας Hervé Grandjean δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Arabiya ότι Γαλλία και Σαουδική Αραβία έχουν στενή αμυντική συνεργασία, καθώς μοιράζονται τον ίδιο αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στενές αμυντικές σχέσεις διατηρεί η Γαλλία με το Κατάρ -στενό σύμμαχο της Τουρκίας- που έχει αγοράσει 36 μαχητικά Rafale. Ο Μακρόν, όταν επιβλήθηκε το 2017 εμπάργκο στο Κατάρ από τα αλλά κράτη του Κόλπου διατήρησε ουδέτερη στάση και κάλεσε για μια διπλωματική λύση.

Ο Γάλλος πρόεδρος στην ατζέντα του περιλαμβάνει και μια εφ’ όλης συζήτηση για τις εύθραυστες ισορροπίες και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Η αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και τα επέκτασης του ισλαμικού εξτρεμισμού θεωρείται και αυτή άμεση προτεραιότητα του Μακρόν καθώς η  χώρα του έχει θρηνήσει πολλά θύματα. Τα άλλα θέματα είναι η κρίση στο Λίβανο, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι εξελίξεις σε Λιβύη και Ιράκ.

Περιοδεία και Ελλάδα

Η περιοδεία Μακρόν στον Κόλπο δεδομένης της στενής στρατηγικής σχέσης με την Ελλάδα που έχει και αυτή αμυντικές σχέσεις με τα Εμιράτα, εξυπηρετεί σε ένα βαθμό και την ελληνική διπλωματία. Όσο πιο ενδυναμωμένος είναι ο ρόλος της Γαλλίας στο Κόλπο, τόσο ο Μακρόν θα έχει αυξημένες δυνατότητες να υπονομεύσει την πολιτική του Ερντογάν. Άλλωστε, στην Ανατολική Μεσόγειο η Γαλλία έχει ισχυρά ενεργειακά συμφέροντα.

Η αμυντική συνεργασία Γαλλίας, Εμιράτων, Ελλάδας αποκτάει σημαντική διάσταση με την αγορά από το Αμπού Ντάμπι 80 Rafale, καθώς, όπως και να έχει, υφίστανται μια συμμαχία με αντιτουρκικό πρόσημο. Το νεοοθωμανικό όραμα του Ερντογάν, αποτελεί απειλή για τα περισσότερα κράτη του Κόλπου, που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δούνε εξεγέρσεις τύπου “Αραβικής Άνοιξης”.

Ταυτόχρονα, η σχέση ισλαμικού εξτρεμισμού και Ερντογάν αποτελεί μια παράμετρο που βολεύει την ελληνική διπλωματία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποτελεί για κάποια κράτη αξιόπιστο συνομιλητή και με τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι