Ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για Κύπρο - Ο Δένδιας θέτει στόχους

Λυγερού Νεφέλη
1790
Έκτακτη ενημέρωση Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης. Αυτό έχει καταστεί σαφές από τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει κατευθυντήριες γραμμές στο σημερινό παρθενικό Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, όμως, δεν χάνει χρόνο. Εκτός από τις συσκέψεις με τους συνεργάτες του για τη δρομολόγηση κινήσεων στα επόμενα 24ωρα, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στη Λευκωσία, όπως είθισται, άλλωστε, για όλους σχεδόν τους Έλληνες πρωθυπουργούς. Οι λεπτομέρειες της επίσκεψης είναι ήδη αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Σημαντική παράμετρος είναι η ανάρρωση του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος χειρουργήθηκε προσφάτως στο πόδι.

Μέσω της επίσκεψης αυτής, ο νέος πρωθυπουργός θα διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι βέβαιο ότι θα επαναλάβει σε αυστηρό τόνο τις θέσεις περί ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, αν αυτή συνεχίσει να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται από την Κύπρο να στείλει μήνυμα για τις προθέσεις της κυβέρνησής του και να θέσει όρια.

Ο νέος πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικώς και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θέλησε να συγχαρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του και με την ευκαιρία να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και κάποια θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Είναι ενδεικτικό ότι η επικοινωνία τους διήρκεσε πάνω από 20 λεπτά. Εξάλλου, η συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον αποτελεί στόχο και της νέας κυβέρνησης.

Μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέλαβε την πρωτοβουλία, επικοινωνώντας τηλεφωνικά χθες το πρωί με τον Έλληνα ομόλογό της. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Η Άνγκελα Μέρκελ, ως είθισται, συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός την ευχαρίστησε και ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, αναμένεται να καθοριστεί ο ακριβής χρόνος της επίσκεψης, η οποία θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου, όταν και θα ανοίξει η Βουλή. Στη συνάντηση αυτή θα υπάρχει ένα “νέφος”, η αρνητική θέση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι ένα επίτευγμα

Ενδεικτική είναι η απάντηση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κληθείς να απαντήσει στο αν υπάρχουν προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά ειδικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε: «η επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης από τις κυβερνήσεις στα Σκόπια και στην Αθήνα είναι ένα ιστορικό επίτευγμα και αυτό το έχει πει επανειλημμένα η κυβέρνηση και η Καγκελάριος. Είναι ένα επίτευγμα το οποίο καθιστά εφικτή και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας και ελπίζουμε πολύ ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αυτήν την θετική διαδικασία εξομάλυνσης».

Και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, όμως, έχει για τα καλά βάλει μπροστά τις μηχανές. Ο Νίκος Δένδιας ενημερώνεται, επικοινωνεί και καταστρώνει σχέδια για τις κινήσεις το επόμενο διάστημα. Τα ανοιχτά μέτωπα, άλλωστε, που έχει κληρονομήσει είναι αρκετά και “καυτά”. Στην χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις και απαρίθμησε τους τέσσερις στόχους της νέας ηγεσίας του υπουργείου: Πρώτον, συναίνεση στην εξωτερική πολιτική. Δεύτερον, προάσπιση των δικαιωμάτων της Ελλάδας. Τρίτον, ανάπτυξη της οικονομικής διπλωματίας και τέταρτον, ενίσχυση των δεσμών με την ομογένεια.

Προφανώς πρόκειται για πολύ γενικούς στόχους, οι οποίοι δεν φωτίζουν το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών. Το γεγονός, πάντως, ότι έθεσε ως πρώτο στόχο την επίτευξη συναίνεσης με την αντιπολίτευση για τα εθνικά θέματα είναι αναμφισβήτητα ένα καλό πρώτο σημάδι, ειδικά μετά την περίοδο της υπουργίας του Νίκου Κοτζιά.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.