ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αντιδράσεις για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Αντιδράσεις για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για τα αποτελέσματα.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, επρόκειτο για μία παραγωγική συζήτηση, η οποία θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα. Παράλληλα συμφωνήθηκε η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αναφέρεται πως «οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί».

Παράλληλα τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες «συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα», ενώ «συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση». Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις τουτ δεν έκανε αναφορά στην χτεσινή δήλωση Ερντογάν, που μέσω ΟΗΕ ζήτησε διχοτόμηση της Κύπρου.

https://youtu.be/mZ4dj-n44Z0?si=haPzt7EbxHgexZT_

Αργότερα παρακάθησε το απόγευμα σε γεύμα με μέλη της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, στην οικία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη. Εκεί ο πρωθυπουργός στην έναρξη της εκδήλωσης έκανε αναφορά στο Κυπριακό: «Θέλω να επαναλάβω εδώ τη σταθερή μου δέσμευση για λύση του Κυπριακού που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή. Αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και πάλι σήμερα στον Πρόεδρο Erdoğan».

Μέσω twitter ήρθε η πρώτη αντίδραση του Ερντογάν. Η ανάρτησή του μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη αναφέρει πως «μακάρι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας». Σε δήλωση προχώρησε η Τουρκική Προεδρία: «Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν».

Η αντιπολίτευση 

Ανακοίνωση για τη συνάντηση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και η συμφωνία επί οδικού χάρτη, για τις περαιτέρω επαφές με την Τουρκία, αποτελούν θετικές εξελίξεις», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει με ξεκάθαρο τρόπο τονίσει τις προϋποθέσεις, ώστε ο διάλογος αυτός να συμβάλλει στην ειρήνη και να βασίζεται στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Τονίζει ότι «ωστόσο, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τόνισε την ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και δεν στήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις προκλητικές, διχοτομικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου». Προσθέτει ότι «η διαρροή δε ότι αντ´ αυτού το ζήτημα θα τεθεί στην ομιλία του είναι ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα» και σχολιάζει πως «η επιλογή αυτή, που θυμίζει την στάση του κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ και στο παρελθόν, είναι επικίνδυνη και δίνει λάθος μηνύματα στην Τουρκία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «πρέπει η στάση της Ελλάδας, της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα, να είναι απολύτως σαφής απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθειά της Τουρκίας για απόσπαση αναγνωρίσεων του ψευδοκράτους από τρίτες χώρες. Περιμένουμε άμεσα ενημέρωση για την συνάντηση από την κυβέρνηση», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η εκκωφαντική απουσία οποιασδήποτε -έστω και τυπικής- αναφοράς του πρωθυπουργού, στο κυπριακό ζήτημα, στις σημερινές δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχία», σχολίασε ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος του ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Μάντζος πρόσθεσε ότι «καμία προοπτική κατευνασμού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορεί να δικαιολογήσει αφωνία εκ μέρους της χώρας μας, ιδίως μετά τις προκλητικές χθεσινές δηλώσεις του Τ. Ερντογάν για διχοτόμηση του νησιού και διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους -γεγονός που από μόνο του επιβεβαιώνει ότι το κλίμα στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα δεν είναι τόσο θετικό όσο επιμένει να παρουσιάζει η Κυβέρνηση».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος επανέλαβε «την πάγια θέση ότι το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής, η δε επίλυσή του πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με διαφύλαξη της νομικής προσωπικότητας και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλο το νησί και άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής».

Η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».

Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής, εκτός του πρωθυπουργού, απαρτίζεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα. Τον Ταγίπ Ερντογάν πλαισιώνουν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι παρόντες είναι επίσης ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ και ο Διευθυντής Επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν.

https://youtu.be/e3VrCnHJJ7M?si=au4giyX-LtBVMYJw

Η συνέντευξη στο CNN

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι «παρότι έχουμε διαφορές προσπαθούμε να τις λύσουμε μέσω του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Προσπαθούμε να συνεργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

«Με την Τουρκία έχουμε διαχρονικές δυσκολίες και μία και μοναδική διαφορά: την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλιώς θα είχε ήδη γίνει. Μπορούμε όμως να το επιχειρήσουμε και στο μεταξύ να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε τομείς, όπως η Πολιτική Προστασία και η κλιματική αλλαγή. Ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική κυριαρχία μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή και αυτό θα επιδιώξω στην συνάντησή μου με τον Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Ερντογάν 

Χτες ζήτησε επίσημα την διχοτόμηση της Κύπρου και την αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ , ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόνο ώρες πριν την νέα του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε μια προκλητική ομιλία ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή».

Κάνοντας μια περιγραφή του πως βλέπει η Τουρκία τον κόσμο, πέρα των άλλων αναφέρθηκε στην περιοχή της Ανατολική Μεσόγειο. «Η μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε μια γεωγραφία όπου επικρατεί ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα είναι δυνατή μόνο με το σεβασμό των δικαιωμάτων και των νόμων όλων των μερών. Εμείς δεν έχουμε μάτια για τα δικαιώματα κανενός. Δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αγνοήσει τα δικαιώματά μας. Διανύουμε την 60ή επέτειο από την ανάδειξη του Κυπριακού ζητήματος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλε πάντοτε ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», είπε ο Ερντογάν.

Σημείωσε ότι «είναι γεγονός ότι όλοι αποδέχονται ότι η λύση αυτή δεν μπορεί πλέον να υλοποιηθεί με βάση το μοντέλο της ομοσπονδίας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή. Αναμένουμε επίσης από την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί να τηρεί σχολαστικά την αμεροληψία που οφείλει να επιδεικνύει. Δεν θέλουμε αυτή η δύναμη, της οποίας η φήμη έχει ήδη πληγεί, να αντιμετωπίσει μια νέα απώλεια φήμης στην Κύπρο».

Στο μεταξύ συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του είχε χτες ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του τετ α τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο. Θα είναι το έκτο κατά σειράν τετ α τετ των δύο ηγετών από τον Σεπτέμβριο του 2019 που συναντήθηκαν για πρώτη φορά και πάλι στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Το αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη (οι ώρες Νέας Υόρκης) είναι:

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου:

-16:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη

-18:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας,

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου:

-07:30, Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με επενδυτές

-12:30, Ομιλία του Πρωθυπουργού σε Πανεπιστήμιο Yale

-18:00, Ομιλία Πρωθυπουργού σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου:

-Tο πρωί ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων

-13.05, Συνάντηση του Πρωθυπουργού με ΓΓ ΟΗΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι