ΕΘΝΙΚΑ

Πακέτο στέλνει ο Μπάιντεν στο Κογκρέσο ελληνικά F-35 και τουρκικά F-16

Ο Μπάιντεν πάει στο Κογκρέσο μαζί τις συμφωνίες για Ελλάδα και Τουρκία,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση αναβαθμισμένων F-16 στην Τουρκία ύψους 20 δισ. δολαρίων και για την πώληση F-35 στην Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις αμερικανικών εξοπλισμών τα τελευταία χρόνια.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal (WSJ), η οποία αποδίδει την σπουδή του Λευκού Οίκου στην αμερικανική προσπάθεια να αρθούν τα τουρκικά εμπόδια στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η πώληση στην Τουρκία, την οποία οι ΗΠΑ εξετάζουν εδώ και ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και τον εκσυγχρονισμό των 79 παλαιών τουρκικών F-16, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η ενημέρωση του Κογκρέσου αναμένεται να συμπέσει με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Στις 18 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου. Η πώληση περιλαμβάνει επίσης 900 πυραύλους αέρος αέρος και 800 βόμβες. Η έγκριση του Κογκρέσου συναρτάται από την τουρκική συναίνεση στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το πακέτο Μπάιντεν και ο Μενέντεζ

Η πώληση στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης τον περσινό Ιούνιο, περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 F-35, που είναι το πλέον προηγμένο μαχητικό των ΗΠΑ. Αν και οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για τυχαία σύμπτωση, σύμφωνα με την WSJ, θεωρείται βέβαιο ότι θα καμφθούν πιθανές αντιδράσεις της Αθήνας για τα F-16 στην Τουρκία, αν ικανοποιηθεί και το δικό της αίτημα. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι το Κογκρέσο ουδέποτε έχει μπλοκάρει πωλήσεις όπλων σε ξένη χώρα, που έχει αιτηθεί ο Λευκός Οίκος, χωρίς να αναφερθεί όμως στις προειδοποιήσεις του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ για την περίπτωση της Τουρκίας και σε όσα έχουν προηγηθεί.

Υπενθυμίζεται πως από την ελληνική πλευρά έχουν γίνει ήδη οι πρώτες κινήσεις για την προμήθεια των πρώτων είκοσι F-35 με προαίρεση αγοράς ακόμα 20. Ήδη στις ΗΠΑ προετοιμάζεται η απάντηση στην ελληνική επιστολή αιτήματος (Letter of Request) για επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance), μάλιστα σε χρονοδιάγραμμα πολύ συντομότερο του αναμενομένου. Από την Ουάσιγκτον εξαρχής υφίστατο η πρόθεση για απάντηση της επιστολής πριν τις εκλογές στην Ελλάδα, ώστε το πρόγραμμα των F-35 να μην πέσει στη δίνη πολιτικών αντιπαραθέσεων.

  Γιατί η Δύση πυροβολεί τα πόδια της στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ για τις εξαγωγές όπλων, το Κογκρέσο θα έχει περιθώριο 30 ημερών για να εξετάσει τις συμφωνίες. Εάν το Κογκρέσο αποφασίσει να την εμποδίσει, θα πρέπει να την καταψηφίσει με κοινή απόφαση. Το Κογκρέσο έχει επίσης τη δυνατότητα να περάσει νομοθεσία με την οποία να εμποδίζει ή να τροποποιεί μια πώληση ανά πάσα στιγμή πριν την πραγματοποίησή της.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι