ΑΠΟΨΗ

Ο Μπράιζα βρήκε τη λύση! – “Το αέριο στην Τουρκία”!

Ο Μπράιζα βρήκε τη λύση! – "Το αέριο στην Τουρκία"!, Κώστας Βενιζέλος

Ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι μεταξύ των πολλών που κατά καιρούς πηγαινο-έρχονταν στην Κύπρο για να μεσολαβήσουν στο Κυπριακό, να παρουσιάσουν “ευφάνταστες” ιδέες. Ήταν μεταξύ αυτών, που έχουν επανέλθει στο νησί και μετά την αφυπηρέτηση του καθώς είχε ασχοληθεί και με τα ενεργειακά.

Εργάσθηκε, εξάλλου, στην (αζερικών συμφερόντων) Turcas petrol ενώ ζει στην Κωνσταντινούπολη με την εκ Τουρκίας σύζυγο του. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Κύπρο και έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο «Φιλελεύθερο» ( στον Ανδρέα Πιμπίσιη), εκφράζοντας απόψεις, πέραν και από αυτές του βαθέως Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε ένα δε ξέσπασμα ειλικρίνειας ανέφερε πως «πιστεύετε ότι σκέφτομαι όπως σκέφτεται η τουρκική πλευρά. Αυτό μου το είπε ένας από τους μεσολαβητές των Ηνωμένων Εθνών…». Επί τούτου ουδέν σχόλιο.

Ο κ. Μπράιζα ανέδειξε  το αφήγημα της παρουσίας, με ρόλο και μάλιστα πρωταγωνιστικό, της κατοχικής Τουρκίας στην περιοχή. Μεταφέροντας τη στάση κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης Μπάιντεν,  είπε πως θέλουν ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αποκλιμάκωση! Υπεραπλουστεύοντας τα δεδομένα, είπε ότι  η Τουρκία θα επιδιώξει τη λύση δύο κρατών κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικής πλευράς. Δηλαδή, το κέρδος θα είναι η αναγνώριση από την Τουρκία ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους; Εάν γίνει τούτο, όπως ανέφερε, θα έχουμε ένα καινούργιο κόσμο. Καλύτερο; Χειρότερο; Δεν λέει. Μας αφήνει με το ερωτηματικό.

Μετά από αυτό και σε σχέση με τα πιο πάνω, ο κ. Μπράιζα, φθάνει στο διά ταύτα, με φόντο τις επιδιώξεις της Άγκυρας στην Κύπρο και την πολυσυζητημένη “ηρεμία”, αμερικανικής εκδοχής. Αναφέρεται σε «μια Τουρκία, η οποία δεν θα είναι προκλητική στα ενεργειακά και που μπορεί να δει τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ και ενδεχομένως κάποια μέρα και από την Κύπρο…».

H συνταγή Μπράιζα

Έχοντας εμπειρία στα ενεργειακά, καθώς εργάσθηκε σε εταιρεία πετρελαίων, θεωρεί πως το θέμα με το φυσικό αέριο μπορεί να λυθεί με οικονομική συνταγή. Να φύγουν, δηλαδή,  από τη μέση οι πολιτικοί και να το διαχειριστούν οι εταιρείες. Ο πρώην διπλωμάτης βγάζει από την εξίσωση τα ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα και τις στρατηγικές επιδιώξεις. Την ώρα, που ως γνωστό η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει τα θέματα της Κύπρου και της ανατολικής Μεσογείου με οικονομικούς όρους. Η Άγκυρα δεν πρόκειται να αφήσει τις εταιρείες να  διαχειριστούν μόνες τους το φυσικό αέριο.

Ο ίδιος θεωρεί πως «η πλέον λογική προσέγγιση είναι η Κύπρος και το Ισραήλ να στείλουν μέρος του φυσικού τους αερίου προς την Αίγυπτο και ένα μέρος προς την Τουρκία. Είναι η πλέον λογική και συμφέρουσα επιλογή». Προσφέρει την εμπειρία του για να αναφέρει πως επειδή «λόγω των εντάσεων, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος αποφάσισαν να συστήσουν το Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου» για να απομονώσουν την Τουρκία. Θεωρεί πως εάν η κατοχική Τουρκία συμμετέχει στο Φόρουμ, θα μειωθεί η ένταση.

Περιγράφει ένα κόσμο απλό, όμορφο, που λύνονται τα προβλήματα στο πι και φι. Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι υπό κατοχή δεν απασχολεί. Είναι η λογική που θεωρεί πως ο Ερντογάν δεν είναι… κακός επειδή “προκαλείται”. Δεν είναι Πούτιν για να τιμωρηθεί. Περιγράφει γενικώς ένα κόσμο, που εμείς δεν βλέπουμε. Στο Αιγαίο, για παράδειγμα, θεωρεί πως ο Ερντογάν δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός την ώρα κατά την οποία η Ελλάδα τοποθετεί στρατεύματα στα νησιά «γιατί είναι ενάντια στις πρόνοιες των σχετικών συμφωνιών». Για να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά διερωτώμενος τι θα πάρει ως αντάλλαγμα ο Ερντογάν για να σιωπήσει. Από πού θα πάρει αντάλλαγμα; Από την Κύπρο και την Ελλάδα. Αυτή είναι η συνταγή.

Ο Μπράιζα διαχειριζόταν στο παρελθόν το Κυπριακό και συνεχίζει να παρεμβαίνει υπό άλλες ιδιότητες του. Γι’ αυτό και έχουν ενδιαφέρον αυτά που ανέφερε στη συνέντευξη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι