Ο Νετανιάχου ανέχεται τις παράνομες επενδύσεις Ισραηλινών στα Κατεχόμενα
02/09/2023Οι ξένοι, που αγοράζουν περιουσίες στα κατεχόμενα είναι, κυρίως, Ισραηλινοί αλλά και Ρώσοι, Ιρανοί. Στην εξίσωση και οι Βρετανοί, οι οποίοι πρώτοι άνοιξαν τον χορό. Σημειώνεται ότι περίπου 2.000 εταιρείες στα κατεχόμενα ελέγχονται από Ισραηλινούς μετόχους. Μέσω αυτών των εταιρειών αγοράστηκαν 25.000 στρέμματα, κατά κύριο λόγο γεωργική γη, στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας. Επίσης έχουν αγοραστεί στην Λεύκα, 2.000 στρέμματα γης για ανάπτυξη.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, θα επισκεφθεί την Κύπρο αύριο Κυριακή και θα έχει διμερείς συζητήσεις με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ενώ τη Δευτέρα θα συμμετέχει στην Τριμερή Συνάντηση με την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξή του στον “Αντένα” και κληθείς από την καλή συνάδελφο, Έλλη Κοτζιαμάνη, να σχολιάσει το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός Ισραηλινών επιχειρηματιών επενδύουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, είπε ότι «δεν έχουμε οποιαδήποτε πολιτική περιορισμού των Ισραηλινών επιχειρηματιών. Μπορούν να πάνε παντού στον κόσμο, και αυτό κάνουν». Έσπευσε να σημειώσει ότι δεν επιτρέπουν επιχειρηματική δραστηριότητα σε χώρες με τις οποίες το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο, ενώ υπάρχει νόμος που απαγορεύει τη συνεργασία με Ιρανούς.
Αυτό που τον ενόχλησε και είπε πως θα το κοιτάξει ήταν η πληροφορία, που τέθηκε ενώπιον του, ότι Ισραηλινοί συνεργάζονται στα κατεχόμενα με Ιρανούς. Για τις επενδύσεις συμπολιτών του στα κατεχόμενα δεν είναι για πρώτη τη φορά που ακούει. Το έθεσε ενώπιον του και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όταν επισκέφθηκε, μετά την εκλογή του, το Ισραήλ. Τότε, ο κ. Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι θα έβλεπε το όλο θέμα και θα επανερχόταν. Φάνηκε από τις απαντήσεις του και την εν γένει αντίδρασή του πως δεν ασχολείται.
Ο κ. Νετανιάχου δεν μπορεί, πάντως, να αναφέρει πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική περιορισμού, όταν οι υπήκοοι της χώρας του παρανομούν, σφετερίζονται περιουσίες. Δεν είναι θέμα “ελεύθερης επιχειρηματικής δράσης” των Ισραηλινών, αλλά μια πολιτική ανοχής σε παράνομες δραστηριότητες, που αγγίζουν και τη χώρα του. Δεν μπορεί να θέλει και να ζητά διάφορα από την Κύπρο και να δηλώνει για ένα κρίσιμο – για εμάς ζήτημα – πως… θα το δει το θέμα και στην ουσία να επιτρέπει τη διαιώνισή του. Πότε θα ασχοληθεί; Όταν αγοράσουν όλες τις περιουσίες στα κατεχόμενα και χρυσώσουν το κατοχικό καθεστώς;
Τί είχε δηλώσει ο Ερντογάν
Ο Νετανιάχου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ένα ακόμη ένα θέμα. Αυτό που είχε πει ο Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο όταν ο ίδιος θα επισκεπτόταν, μετά την Κύπρο, την Τουρκία, αλλά το ταξίδι αναβλήθηκε. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει πως ο μόνος τρόπος για να φθάσει το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι με αγωγούς μέσω Τουρκίας. «Ελπίζω ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι η αρχή μιας πολύ πιο θερμής περιόδου στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ», είπε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι το κόστος μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλό και η παράδοση του αερίου θα πρέπει να γίνει μέσω Τουρκίας. Δεν σχολιάσθηκε αυτή η δημόσια τοποθέτηση του Ερντογάν από ισραηλινής πλευράς.
Στη συνέντευξη του στην Έλλη Κοτζιαμάνη επανέλαβε, βέβαια, πολλές φορές τη συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα στο ενεργειακό τομέα. Είπε δε πως αυτή η συνεργασία δεν επηρεάζεται από άλλες, που έχει η χώρα του με άλλα κράτη, όπως η Τουρκία. Μπορεί το Τελ Αβίβ, για το δικό του συμφέρον, να αναπτύσσει καλές σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο και παράλληλα να φλερτάρει με την κατοχική Τουρκία. Ωστόσο, πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια και χωρίς κρυφτές ατζέντες. Άλλωστε και εμείς έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες. Έχουμε άριστες σχέσεις με τους Παλαιστίνιους, τους οποίους μπορούμε να κατανοήσουμε και να μας κατανοήσουν.