Ο ΟΗΕ, η “απομόνωση” των Τουρκοκυπρίων και το παραμύθι για “δυο οντότητες”
21/06/2022Η λογική πως στην Κύπρο υπάρχουν, λειτουργούν παράλληλα δυο οντότητες, που…. θα πρέπει να συνεργάζονται, αναπτύσσεται από διάφορους διεθνείς παίκτες, οι οποίοι θεωρούν πως έτσι θα… σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο. Με το να ικανοποιούνται, δηλαδή, οι τουρκικές αξιώσεις. Θεωρούν δε πως δεν υπάρχει “άλλη επιλογή” παρά η αποδοχή της “πραγματικότητας”.
Σε αυτή τη λογική φαίνεται ότι κινείται, όπως αναφέρουν πληροφορίες και το προσχέδιο έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Δεν αναμένεται, βέβαια, ότι θα υπάρξουν διατυπώσεις για “κυριαρχική ισότητα” αλλά μπορεί τούτο να φωτογραφηθεί, να γίνουν αναφορές, που θα παραπέμπουν σε αυτή. Στη διπλωματία υπάρχουν τρόποι. Όπως δίδαξε και ο Λόρδος Χάνεϊ, διά της εποικοδομητικής ασάφειας, πολλά μπορούν να περάσουν χωρίς πολλές αντιδράσεις.
Υπάρχουν, λοιπόν, πληροφορίες ότι ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ και η ομάδα του, στο προσχέδιο έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να περιλάβει λεκτικό για δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται να αποδέχεται το αφήγημα που αναπτύσσεται από τουρκικής πλευράς ότι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση και πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να βοηθηθούν. Ενδεχομένως μέσα από κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία σε περίπτωση υιοθέτησης τους, «θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση τους».
Σημειώνεται πως η Λευκωσία, λόγω αυτών των προσεγγίσεων, αλλά και πιέσεων, είναι που αποδέχθηκε για τη διακίνηση τουρκοκυπριακών επεξεργασμένων, μη ζωικών προϊόντων, μέσω της Πράσινης Γραμμής. Και μετά από αυτή την υποχώρηση, τώρα οι ΟΗΕδες θέλουν να ξεπληρώσουν με αναφορές για τη δήθεν απομόνωση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά υποδεικνύει προς τα Ηνωμένα Έθνη πως εάν τέτοια αναφορά περιληφθεί στην έκθεση, τότε θα γίνουν πιο… ευέλικτη σε άλλα ζητήματα. Το γνωστό, δηλαδή, παραμύθι της τουρκικής πλευράς, που επαναλαμβάνεται διαχρονικά. Ικανοποιούνται οι αξιώσεις της και “δεσμεύεται” για τη συνέχεια να κάνει η ίδια βήματα, που δεν θα γίνουν ποτέ!
Η κατάσταση των Τουρκοκυπρίων
Τα οικονομικά προβλήματα των Τουρκοκυπρίων, η δήθεν απομόνωσή τους, δεν οφείλονται στους Ελληνοκύπριους, αλλά στην Τουρκία. Οφείλεται στην πλήρη εξάρτηση τους από την κατοχική Τουρκία. Είναι σαφές πως γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχούς προσπάθειας, που μεθοδικά και συστηματικά, μεταθέτουν την ουσία του Κυπριακού από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε ζήτημα άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Και όταν τούτο το αφήγημα τοποθετείται, από κάποιους, στην κεντρική εικόνα, τότε είναι σαφές ότι παρακολουθούμε μέσα από ένα νέο θέατρο του παράλογου την περαιτέρω διολίσθηση του Κυπριακού. Πρόκειται για μια προσπάθεια, που αποσκοπεί στην αναβάθμιση και διεθνή αποδοχή του ψευδοκράτους. Επανέρχεται η αντίληψη για δυο οντότητες, που μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από μια συνομοσπονδιακή ομπρέλα. Μέσα από “δυο κράτη” στην Κύπρο.
Ο κ. Κόλιν Στιούαρτ είναι μεν καινούργιος στη θέση αυτή, αλλά φαίνεται πως τα εργαλεία, που χρησιμοποιεί είναι τα παλιά. Πρόκειται για εργαλεία, που χρησιμοποιούνται για να απομακρύνονται από τους όρους εντολής του και το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εκτίθεται συνεχώς με τις ενέργειες του. Δεν γνωρίζουμε εάν έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της έναρξης των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη για το περιεχόμενο της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά προφανώς και κάποιος θα πρέπει να τον ενημερώσει για τα αυτονόητα. Και για τα όρια μέσα στα οποία οφείλει να λειτουργεί. Κι αυτές οι συστάσεις προς τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού πρέπει να είναι ξεκάθαρες και αυστηρές.
Είναι γνωστό ότι για χρόνια, η αντι- αποσχιστική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε στηριχθεί σε αναφορές του ψηφίσματος 550( 1984), σύμφωνα με το οποίο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το δήθεν κράτος της “Tουρκικής Δημοκρατίας της Bόρειας Kύπρου” που εγκαθιδρύθηκε με τις αποσχιστικές ενέργειες και τα καλεί να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την προαναφερθείσα αποσχιστική οντότητα…Kαλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Στην βάση αυτή- και μόνο σε αυτή- θα πρέπει να λειτουργεί και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να ακολουθεί μια αδιέξοδη πολιτική, να δίνει χώρο στους διάφορους εν δυνάμει μεσολαβητές να δρουν με τρόπο, που αναδεικνύουν τη λογική των δυο οντοτήτων, αλλά οφείλει έστω και τώρα να παρέμβει και να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Κανείς υπάλληλος του ΟΗΕ ή ξένος πρέσβης, μπορούν να σηκώνουν δικό τους μπαϊράκι και να υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Και η Κ.Δ. πρέπει να σταματήσει να τους ανέχεται.