Ο Πάλμερ εγκαταλείπει την στάση “Πόντιου Πιλάτου” – Ξεκάθαρη στήριξη στα ελληνοτουρκικά
10/03/2020Η νέα δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ ήταν όλα τα λεφτά. Μας ανάγκασε να τρίβουμε τα μάτια μας από έκπληξη και ικανοποίηση. Μετά την Αθήνα, όπου έκανε τις “ποντιοπιλατικές” δηλώσεις του που στενοχώρησαν πολλούς Έλληνες, οι οποίοι πιστεύουν στην ελληνοαμερικανική φιλία, ο κ. Πάλμερ επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη. Είναι μία πόλη που λατρεύουν οι Αμερικανοί, καθώς αναδεικνύεται σε κλειδί για τη στρατηγική τους στην ευρύτερη γειτονιά μας. Σε λίγο καιρό, αν όλα πάνε καλά, θα ομιλούμε για τη νέα Σούδα, μία βάση ορόσημο για τους Αμερικανούς. Ως γνωστόν, η Σούδα είναι μία εκ των πλέον σημαντικών βάσεων στον κόσμο όλο.
Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι τον περίμεναν με καίριες ερωτήσεις και απέσπασαν τα συγχαρητήρια όλων μας. Ρωτήθηκε, λοιπόν, αν με δεδομένη την παρούσα κατάσταση στα σύνορα, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας. Απάντησε ως εξής:
«Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος (Τραμπ), η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Προσωπικά έχω εντυπωσιαστεί από τον επαγγελματισμό των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν μια σειρά από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η Ελλάδα έχει τη στήριξη μας σε ό,τι κάνει τόσο εδώ, στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της».
Είναι χωρίς αμφιβολία μία εξαιρετική δήλωση και ο κ. Πάλμερ αξίζει επαίνων διότι είχε την τόλμη να διορθώσει με εντυπωσιακό τρόπο τα λεγόμενα του στην Αθήνα. Οι κουβέντες του ΔΕΝ μας άρεσαν καθόλου και γνωρίζει τους λόγους. Την ίδια στιγμή ήταν αποκαλυπτικός και για τους “μετανάστες” που μας στέλνει πεσκέσι ο Ερντογάν, ο εγκάρδιος φίλος του προέδρου Τραμπ.
Είπε τα εξής: «Η ανεξέλεγκτη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων που παραπλανήθηκαν ώστε να πιστεύουν ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ανοιχτός, είναι θεμελιωδώς αποσταθεροποιητική, μη βιώσιμη και πρέπει να αλλάξει».
Χωρίς ψεγάδια οι δηλώσεις Πάλμερ
Αν μου έδειχνε κάποιος τις δηλώσεις αυτές, μου ζητούσε να τις μελετήσω και αν με ρωτούσε να μαντέψω τον “πατέρα” τους, θα έλεγα αβίαστα ότι πρόκειται για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ακριβώς διότι δεν περίμενα ότι ένας Αμερικανός αξιωματούχος, όπως ο Μάθιου Πάλμερ, που έχει την αρμοδιότητα της ευρύτερης περιοχής μας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα αντιλαμβανόταν τόσο καθαρά όσα συμβαίνουν -και δημιουργεί η κατοχική δύναμη Τουρκία- στα σύνορά της με την Ελλάδα.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν απόλυτος πάντως και οι δηλώσεις του είναι τόσο καθαρές που δεν βρίσκει κανείς ούτε ένα ψεγάδι: «Οι ΗΠΑ», σημείωσε, «θεωρούν μη βιώσιμη και μη αποδεκτή την κατάσταση» (εννοεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα). Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι του έθεσαν και ένα άλλο σημαντικό ερώτημα, που “άγγιξε” το βασικό ενδιαφέρον της Αμερικής.
Ρωτήθηκε, λοιπόν, αν η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα μπορούσε να επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το οικονομικό και γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Πάλμερ έδειξε ποιες χώρες πραγματικά ευθύνονται για την αναταραχή: είναι η Ρωσία και η Τουρκία, λόγω της απαράδεκτης πολιτικής τους στη Συρία:
«Ελπίζουμε», τόνισε, «ότι θα δούμε να επιλύεται η κατάσταση στα σύνορα σε σχετικά σύντομο διάστημα και ιδίως ελπίζουμε ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ της ‘Αγκυρας και της Μόσχας στο Ίντλιμπ θα αποσυμπιέσει κάπως την κατάσταση, όπως και η βοήθεια που οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν προσφέρει για τη στήριξη των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει επιπρόσθετη βοήθεια 108 εκατ. δολαρίων ως βοήθεια για την UNHCR και τον ΙΟΜ, που στόχο έχει -κατά ένα μέρος- να βοηθήσει στην αποσυμπίεση της κατάστασης στα σύνορα».
Οι υποσχέσεις του αξιωματούχου
Έδωσε και υποσχέσεις ο κ. Πάλμερ στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης ότι η Αμερική θα στηρίξει οικονομικά την περιοχή: «Είμαστε εδώ», υπογράμμισε, «για να υπογραμμίσουμε τη σταθερή προσήλωσή μας σε αυτό το πρότζεκτ, σε αυτό το λιμάνι, να στηρίξουμε τις αμερικανικές επενδύσεις και να καταδείξουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους της Ελλάδας και της περιοχής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Πρόσθεσε και τα εξής: «Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτό το πρότζεκτ, για τις ευκαιρίες, για τις προοπτικές να έρθουν εδώ οι αμερικανικές επιχειρήσεις και να επενδύσουν σ’ αυτό το λιμάνι, σ’ αυτή την περιοχή, να εμβαθύνουν τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας τόσο σε εμπορικό επίπεδο όσο και σε στρατηγική βάση».