Ο «Πορθητής» εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο 'Πορθητής' εν δράσει, τα εντάλματα και ο εγκλωβισμένος Κροάτης, Κώστας Βενιζέλος

Η εισβολή του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ εντάσσεται στους σχεδιασμούς της Άγκυρας για τη δημιουργία τετελεσμένων. Η απόφαση το γεωτρύπανο να αρχίσει τη γεώτρηση αυτές τις ημέρες ενδεχομένως να συνδέεται και με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία. Ωστόσο, εκείνο το οποίο είναι δεδομένο είναι πως έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδιασμού της Άγκυρας.

Σε πρώτη φάση ο «Πορθητής» έχει καθορίσει ως στόχο την θαλάσσια περιοχή της Αττάλειας. Στη συνέχεια θα προχωρήσει βορειοδυτικά της κυπριακής ΑΟΖ, κοντά στο ακρωτήρι του Ακάμα. Σε σχέση με τον Ακάμα, υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Τουρκία ισχυρίζεται, εδώ και καιρό, ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E».

Η ανάγνωση δε επί χάρτου του γεωγραφικού μήκους που προβάλλει η τουρκική πλευρά, δείχνει ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει στις δυο αυτές περιοχές καθώς αναμένεται ότι θα αξιοποιήσει και τις σεισμικές έρευνες που έχουν γίνει και γίνονται από το Μπαρμπαρός, κοντά στη χερσόνησο του κατεχόμενου Απόστολου Ανδρέα. Σε σχέση, πάντως, με το όνομα που έχει επιλεγεί για το γεωτρύπανο, αναπόφευκτα στεκόμαστε στη σημειολογία. Το όνομα, Πορθητής, προέρχεται από τον Μωάμεθ Β’, που έμεινε γνωστός και ως Μωάμεθ ο Πορθητής και Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και συνέδεσε το όνομα του με την πτώση της Κωνσταντινούπολης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, πάντως, ενημέρωσε την περασμένη Τετάρτη σε γεύμα της βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ τους κοινοτικούς πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία, για το Κυπριακό, τα ευρωπαϊκά, για τα ταξίδια του στην περιοχή και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Της ενημέρωσης ακολούθησαν ερωτήσεις από τους πρέσβεις. Την ίδια μέρα, το βράδυ, προσκάλεσε σε δείπνο τους πρέσβεις μουσουλμανικών χωρών στην Κύπρο με αφορμή το Ramadan. Είναι σαφές από τις συζητήσεις με τους ξένους πρέσβεις πως υπάρχει ενδιαφέρον για τα ταξίδια στην περιοχή, αλλά και τις συνεργασίες που προωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο των τριγωνικών σχημάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι