Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθεί πολιτική “καλού παιδιού”
04/11/2019Οι προοπτικές για αποτέλεσμα στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου δεν είναι αισιόδοξες. Κυρίως γιατί η Τουρκία δεν θεωρεί κατάλληλη την περίοδο για να συζητήσει σοβαρά για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προφανώς και γνωρίζει από τώρα το αποτέλεσμα της τριμερούς.
Δεν είναι, ασφαλώς πρώτη φορά που μια προσπάθεια πέφτει στα βράχια επειδή η κατοχική δύναμη την οδηγεί προς τα εκεί. Όμως ο Κύπριος πρόεδρος έχει αναλάβει το ρίσκο για ένα νέο αδιέξοδο. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι προσδοκίες, από δικής μας πλευράς, βασισμένες πάντα στην πολιτική μας βούληση, θα πρέπει να θεωρούνται ελπιδοφόρες. Όμως υπάρχει επιφύλαξη. Όπως πολύ σωστά επισημάνατε, υπάρχουν μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα διαφορές, υπάρχουν οι παρεμβάσεις της Άγκυρας, που απέτρεψαν αυτές τις παραμέτρους να έχουν συμφωνηθεί ήδη από την επίσκεψη της κ. Λουτ, τον Σεπτέμβρη, και συνεπώς διατηρώ μια συγκρατημένη αισιοδοξία, που δεν αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά τις διεργασίες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και τις παρεμβάσεις της Άγκυρας».
Δεν αποφασίζει ο Ακιντζί
Κοντολογίς, είναι γνωστό από τώρα πως θα γίνει η τριμερής, κατά πάσα πιθανότητα και η πενταμερής, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Και μπορεί η Τουρκία να μην επηρεάζεται από μια νέα αποτυχία, ωστόσο αυτό θα έχει κόστος στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό.
Άλλωστε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, του οποίου η Άγκυρα έκοψε και την καλημέρα, έσπευσε να καθορίσει το τοπίο λέγοντας χθες πως: «Στην ατζέντα της τριμερούς στις 25 Νοεμβρίου θα είναι ο προγραμματισμός για τα επόμενα βήματα με τη συζήτηση για τους όρους αναφοράς για τους οποίους γίνεται εδώ και πολύ καιρό μια προσπάθεια. Και έπειτα, η πιθανότητα να γίνει μια πενταμερής ανεπίσημη συνάντηση στο πλαίσιο μιας καλής προετοιμασίας».
Στον Ακιντζί εξυπηρετεί να αρχίσουν συζητήσεις, να υπάρχει κινητικότητα, την οποία θα χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό εργαλείο. Γνωρίζει πολύ καλά πως αποφάσεις δεν μπορεί να λάβει γιατί δεν το επιτρέπει η Τουρκία. Έχει πολύ ενδιαφέρον, πάντως, τα όσα ανέφερε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη του στο AlphaRadio 88,6 και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νέα Εγνατία”.
Ο φόβος της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Ο κ. Κοτζιάς έθεσε τις παραμέτρους για μια νέα προσπάθεια. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η καλή λύση πρέπει να στηρίζεται στην ισορροπία δυνάμεων. Για να υπάρξει αυτή η ισορροπία πρέπει να φύγουν τα τουρκικά πλοία από την περιοχή και να αφεθεί ελεύθερη η κυπριακή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί, δεν πρέπει να γίνεται υπό πίεση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να νίπτει τας χείρας της, αλλά πρέπει να συμπαρασταθεί, να βοηθήσει και να συμβάλει με ιδέες και πρωτοβουλίες στο Κυπριακό».
«Θα πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερη κινητοποίηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ΝΑΤΟ και να τους υπενθυμίσουμε ότι δεν μπορεί ένα υποψήφιο κράτος της Ε.Ε. να κατέχει εδάφη τρίτης χώρας. Έκανα την πρόταση να φτιάξουμε ένα κίνημα της Κύπρου, ώστε να αφυπνιστούν οι Έλληνες. Το Κυπριακό είναι κομμάτι της ψυχής μας».
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στον φόβο της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αναλάβει το θέμα του Κυπριακού τονίζοντας εμφατικά ότι παρόμοιες επιπολαιότητες στην ελληνική διπλωματία δεν έχουν ξαναγίνει. Είναι σαφές πως η πορεία προς την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου γίνεται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχεδιασμό.
Στα πλαίσια της πολιτικής του “καλού παιδιού” σπεύδει η Λευκωσία σε μια συνάντηση που θα αποτύχει, εκτός κι εάν γνωρίζουν οτιδήποτε που εμείς οι υπόλοιποι δεν ξέρουμε. Το Κυπριακό θα λυθεί με διαπραγματεύσεις. Οι αποτυχίες, όταν μάλιστα είναι αλλεπάλληλες επιβαρύνουν το κλίμα και απομακρύνουν την προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας.