ΣΧΟΛΙΟ

Ο “προοδευτικός” Ερχουμάν “κλείνει το μάτι” στην Άγκυρα

Ο "προοδευτικός" Ερχουμάν "κλείνει το μάτι" στην Άγκυρα, Κώστας Βενιζέλος

Να και τον “προοδευτικό” Τουρκοκύπριο πολιτικό, Τουφάν Ερχουμάν, που θέλει να γίνει Τατάρ στη θέση του Τατάρ. Με σαφώς διαφορετική ρητορική, προβάλλοντας την ομοσπονδία, την οποία όπως εξηγεί είναι πλήρως διαχωριστική, επί της ουσίας δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές με την Άγκυρα και το σημερινό εγκάθετο της. Κυρίως σε σχέση με τη λογική της πλάι- πλάι διαβίωσης στο νησί.

Προφανώς και δεν μιλά για λύση δυο κρατών, έχει ενδιαφέρον να αξιολογήσει κανείς την περιγραφή που δίνει στο μοντέλο λύσης. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν, ο οποίος επιδιώκει την εύνοια της Άγκυρας, καθόρισε, λοιπόν, το πλαίσιο των επιδιώξεων στο Κυπριακό.

Πρώτον, ζήτησε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με προσανατολισμό στη λύση και με χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας ότι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν στο Βερολίνο. Δηλαδή από εκεί που σταμάτησαν Αναστασιάδης με Ακιντζί το Νοέμβριο του 2019. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας διαδικασίας με περιορισμένο χρόνο και χρονοδιάγραμμα, άρα επιδιαιτησία.

Δεύτερο, η πολιτική ισότητα δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Τρίτο, αναφερόμενος στο θέμα του διαμοιρασμού της εξουσίας, ο Ερχουμάν δήλωσε ότι η πραγματικότητα επί του εδάφους παραπέμπει σε μια χαλαρή ομοσπονδία. Σε αυτή τη δομή, η κεντρική κυβέρνηση θα έχει περιορισμένες εξουσίες και τα δύο συνιστώντα κράτη θα μπορούν να αναπτύξουν κυρίαρχες πολιτικές στις δικές τους περιοχές χωρίς καμία παρέμβαση.

Περαιτέρω, για να καταστεί πιο ξεκάθαρος, ο «προοδευτικός», ο Τουφάν Ερχουρμάν απαρίθμησε τους εξής πιθανούς τομείς δικαιοδοσίας της κεντρικής κυβέρνησης σε μια χαλαρή ομοσπονδία:

  • Θαλάσσιες δικαιοδοσίες
  • Πηγές υδρογονανθράκων
  • Ενέργεια
  • Ασφάλεια
  • Θαλάσσιο εμπόριο και διεθνείς εμπορικοί δρόμοι

Ερχουμάν και Τατάρ

Θέτει εν πολλοίς το πλαίσιο της συνεργασίας των δυο κρατιδίων, που θα λειτουργούν υπό κοινή ομπρέλα, για τα ζητήματα που καθορίζει. Ο Έρχουρμάν εξέφρασε επίσης την άποψη ότι σε μια ομοσπονδιακή δομή θα ήταν προς το συμφέρον της κοινωνίας οι Τουρκοκύπριοι να έχουν εξουσία σε αυτούς τους τομείς στη βάση της πολιτικής ισότητας, σημειώνοντας ότι έτσι ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα έχει λόγο για το μέλλον του νησιού με άμεσες ομοσπονδιακές εξουσίες( μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Ακόμη ισχυρίθηκε ότι η γεωγραφική διζωνική ομοσπονδία υποστηρίχθηκε από την Τουρκία μέχρι το Σχέδιο Ανάν, πρόσθεσε πολύ λανθασμένη τη δήλωση ότι «η ομοσπονδία θα καταστήσει τους Τουρκοκύπριους μειονότητα». Πάντως αν και διαφοροποιείται από τον Τατάρ, ώστε να δώσει “εναλλακτική” διέξοδο από τον σημερινό κατοχικό ηγέτη, στις ψευδοεκλογές της 19ης Οκτωβρίου, είναι σαφές πως η έγνοια του είναι να έχει την εύνοια της Άγκυρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx