ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο “πρέσβης” ειδικών αποστολών είναι εδώ…

Ο "πρέσβης" ειδικών αποστολών είναι εδώ..., Κώστας Βενιζέλος

Ο νέος “πρέσβης” της Τουρκίας, που έχει τοποθετηθεί στα κατεχόμενα, επέδωσε χθες την “επιστολή διαπίστευσης” του στον Τατάρ και αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα. Πρόκειται για τον τέως πρόεδρο της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, Μετίν Φεϊζίνογλου, ο οποίος είχε αναλάβει τη νομική διαχείριση ζητημάτων, που ενδεχομένως να προκύψουν με τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Είναι υπερεθνικιστής και οπαδός της προσάρτησης, που διευκόλυνε πολιτικά τον Ερντογάν. Δεν είναι διπλωμάτης καριέρας, αλλά η τοποθέτηση του είναι πολιτική και φαίνεται να είναι άνθρωπος ειδικών αποστολών. Ο διορισμός του νέου “πρέσβη”, δεν είναι καθόλου τυχαίος.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπτουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος ζει εξόριστος στη Στοκχόλμη, σε άρθρο του στο Nordic Monitor, ανέφερε πως ο διορισμός αυτός είναι το τελευταίο σε μια σειρά γεγονότων, που δείχνουν ότι ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε περιοχή, όπου δρουν ανενόχλητα τα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τυχερών παιχνιδιών κ.λπ.

Αυτό γίνεται έκπαλαι, μόνο που ο Ερντογάν είναι πιο συστηματικός από τους προκατόχους του και όπως αναφέρεται, είναι και ο ίδιος πιο μπλεγμένος από ό,τι ήταν οι υπόλοιποι. Γιατί υπάρχει και αυτή η διάσταση. Το πώς, δηλαδή, χρησιμοποιούνται τα κατεχόμενα για τις άλλες… δουλειές, του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας και της τουρκικής μαφίας. Είναι μια διάσταση, που ανοίγει δρόμους και προς την προσάρτηση και κλείνει πορείες προς την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Σε σχέση με την πολιτική και τις επεκτατικές επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης, στα “διαπιστευτήρια” του στον Τατάρ, ο Μετίν Φεϊζίνογλου, επικαλέστηκε την ομιλία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία -ως γνωστό- κάλεσε τα κράτη να αναγνωρίσουν το κατοχικό καθεστώς.

Οι αναφορές Ερντογάν δεν είχαν ρητορικό χαρακτήρα, αλλά καθόριζαν σε μια κομβική φάση, το πλαίσιο των κινήσεων. Αυτών που προηγήθηκαν αλλά και εκείνα, τα οποία ακολούθησαν θέτουν τις προτεραιότητες της κατοχικής Τουρκίας. Ανέφερε πως «με την αποφασιστική και ισχυρή ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την επιδέξια διπλωματία του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’, εντάχθηκε στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, ως μέλος- παρατηρητής, με καθεστώς κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους. Αυτή η συμμετοχή είναι ένα μεγάλο βήμα προς την αναγνώριση».

Καμία αντίδραση

Αυτές οι κινήσεις γίνονται σχεδόν ανενόχλητα. Γι’ αυτό και δεν έχει λόγο να αλλάξει πολιτική η κατοχική δύναμη γιατί δεν έχει απέναντι της κανένα ουσιαστικό αντίλογο. Καμία αποτρεπτική πολιτική. Όταν στην Άγκυρα παρακολουθούν τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, να συζητά και τα διχοτομικά ΜΟΕ και το υπόμνημα των Ηνωμένων Εθνών, για τη συνεργασία κατοχικού καθεστώτος με τον Διεθνή Οργανισμό για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έχουν κάποιο λόγο να αλλάξουν στάση;

Η υποβάθμιση των τουρκικών επιδιώξεων είναι ίδιον των διαχειριστών της Λευκωσίας, οι οποίοι ενίοτε ατάραχοι, παρουσιάζουν ως επιτυχίες τις αποτυχίες τους. Επειδή δεν υπάρχει σχεδιασμός ακολουθούν την πεπατημένη, αδιέξοδη πολιτική, που βαθμηδόν εδραιώνει τα κατοχικά δεδομένα. Το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες αν και γνωρίζουν στην Άγκυρα ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο. Είναι δύσκολο μεν όχι όμως ακατόρθωτο όταν η ιστορία του Κυπριακού απέδειξε πως οι Τούρκοι με υπομονή και μεθοδικότητα μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους. Δεν είναι δύσκολο γνωρίζοντας τους ατάραχους που έχουν απέναντι τους.


ΣΗΜ: Η εμπλοκή του κρατικού μηχανισμού στην προεκλογική περίοδο έχει παραγίνει. Η παρουσία κρατικών αξιωματούχων σε (προεκλογικές) εκδηλώσεις είναι εκτός δεοντολογικής τάξης. Εκτός κι εάν τα διευθυντικά στελέχη υπουργείων, που εκτίθενται προεκλογικά, θα αποχωρήσουν μετά τις εκλογές. Όσο, όμως, είναι στις θέσεις τους, δεν μπορούν να συμμετέχουν. Άλλο κράτος κι άλλο το κόμμα. Η ταύτιση αυτή ανήκει στο παρελθόν, το οποίο κάποιοι σκοπίμως επικαλούνται. Κατά τα άλλα βλέπουν μπροστά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx