ΘΕΜΑ

Ο Ερντογάν με τη ματιά ενός Έλληνα – Τι είπαν Κοτζιάς και Βαληνάκης για τα ελληνοτουρκικά

Ο Ερντογάν με τη ματιά ενός Έλληνα – Τι είπαν Κοτζιάς και Βαληνάκης για τα ελληνοτουρκικά

Ευκαιρία για μία ουσιαστική συζήτηση γύρω από την Τουρκία του χθες και του σήμερα, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την απειλή που συνιστά για την χώρα μας αποτέλεσε η χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου “Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ματιά ενός Έλληνα”, του δημοσιογράφου διευθυντή του naftemboriki.gr, Μιχάλη Ψύλου.

Για το βιβλίο που περιγράφει την εξέλιξη του Ερντογάν και την απειλή που συνιστά για την πατρίδα μας, μίλησαν ο πρώην πρέσβης στην Άγκυρα Πέτρος Μαυροειδής, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Βαληνάκη, ο εκδότης των εκδόσεων “Πεδίο” Παύλος Παπαχριστοφύλου και ο συγγραφέας. Την συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής της Εστίας, δημοσιογράφος, Μανώλης Κωττάκης ο οποίος επισήμανε ότι η παρουσίαση γίνεται σε «μία φορτισμένη ημέρα καθώς είμαστε σε αλλαγή ατμόσφαιρας καθώς ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γκιουλέρ επισημοποίησε ότι τίποτε δεν γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως την άδεια της Τουρκίας». 

Το βιβλίο είναι γραμμένο «λογοτεχνικά ως ένα μυθιστόρημα μεγάλων αληθειών, όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και παράλληλα  «ως ένα επιστημονικό πόνημα με γλαφυρή και δημοσιογραφική γραφή». Συνεχίζοντας ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε: “Το βιβλίο λέει το μυστικό της επιτυχία του Ταγίπ Ερντογάν, την ικανότητά του να οικοδομεί σχέσεις με την συντηρητική καρδιά της χώρας του. Μας περιγράφει πώς από τις φτωχές γειτονιές ο Ερντογάν βρέθηκε στο επίκεντρο της εξουσίας. Μας πάει στο σχολείο που μαθήτευσε και που ήταν καπάνταης. Μας βοηθά να καταλάβουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίχθηκε. 

Ο Ερντογάν επιδιώκει Φινλανδοποίηση

Ο Νίκος Κοτζιάς μιλάει για τον μεγάλο κίνδυνο για την χώρα μας που είναι η επιδίωξη του Ερντογάν για Φινλανδοποίηση της Ελλάδας και εξηγεί: «Τι σημαίνει; Ότι τα δικαιώματά σου τίθενται υπό την έγκριση της δύναμης που θέλει να σου επιβληθεί. Το casus belli, οι παραβιάσεις, τα γεγονότα στον Έβρο όπου κατέλαβαν την νησίδα, τα γεγονότα της Κάσσου». 

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί με τις κινήσεις αφήνει χώρο στην βασική επιδίωξη της Τουρκίας και πρόσθεσε: «Δεν είναι λύση να καλύπτεις επικοινωνιακά τα γεγονότα της Κάσου. Αυτό που θέλει ο Ερνοτογάν είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε μικρό εταίρο. Υπάρχουν επιχειρηματίες, “νταβατζήδες” όπως τους είχε αποκαλέσει ο πρώην πρωθυπουργός που δεν θα είχαν πρόβλημα να παίξουν τον ρόλο του μικρού εταίρου σε οικονομική συνεργασία με τουρκικές επιχειρήσεις». Χαρακτήρισε λάθος τον χειρισμό του τουρκολιβικού συμφώνου αλλά και την εγκατάλειψη της Κύπρου από την κυβέρνηση. 

Είπε ο κ. Κοτζιάς: «Είμαστε ανεκτικοί απέναντι στην ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης. Έχουμε λάθος στο πώς διαμορφώσαμε την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο και το εκμεταλλεύεται τώρα η Τουρκία. Κάναμε πίσω σε υπερπτήσεις επάνω από τον Έβρο. Έχουμε την περίπτωση της Ζουράφας, όπου  επιτρέψαμε στην Τουρκία να εντάξει ελληνικό έδαφος σε NAVTEX. 

Η Τουρκία γίνεται επιθετική όταν νιώθει ότι έχει απέναντί της μία αδύναμη ηγεσία, έναν αντίπαλο με πολλά εσωτερικά προβλήματα. Όταν υπάρχουν κενά στην δυνατότητα αποτροπής εντάσεων. Ουδέποτε προχώρησε σε πράξεις χωρίς να επικαλεστεί το διεθνές δίκαιο με την δική της εκδοχή. 

Το πρώτο που κάνει ή Τουρκία είναι ότι αμφισβητεί τα δικά σου δίκαια και τα νόμιμα. Αφού αμφισβητεί τα δικαιώματα, προσπαθεί να αποτρέψει να τα εξασκήσουμε. Και μετά γεννά τις γκρίζες ζώνες. Και μετά λέει ότι είναι δικά της δικαιώματα. Η ψευδό ΑΟΖ με την Λιβύη πέφτει επάνω σε περιοχές που είναι δυνάμει αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας.  

Πρέπει να κάνουμε διάλογο; Να κάνουμε αλλά όχι χαρωπά. Με σοβαρότητα και γνωρίζοντας που πηγαίνει η Τουρκία και σε αυτό βοηθά το βιβλίο. 

Να πάμε στην Χάγη; Να πάμε αλλά όχι να πάμε αδιάβαστοι. Και έχοντας υπόψη ότι την  εθνική κυριαρχία δεν μπορείς να την βάλεις σε διαπραγμάτευση. Πρέπει να έχουμε κάνει μία σειρά κινήσεις, πρώτα να έχουμε κλείσει τους κόλπους και να έχουμε αναρτήσει τους χάρτες στο ΟΗΕ. Εάν δεν τους αρέσει ας προσφύγουν εκείνοι στο Διεθνές Δικαστήριο.  Πρέπει να πάμε και την Λιβύη στο Διεθνές Δικαστήριο. Να διατηρήσουμε τις οικονομικές δραστηριότητες στην μικρές νησίδες. Και να πάρει πίσω η κυβέρνηση αυτά που έγραφε στο νόμο περί τουρισμού. Επίσης δεν μπορούμε να πάμε δίχως άρση του casus belli. 

Το Κυπριακό: δεν μπορεί να αποσυνδέεται από τα ελληνοτουρκικά». 

Γιάννης Βαληνάκης: αλλαγή στρατηγικής 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Καραμανλή, Γιάννης Βαληνάκης ανέφερε: «Είναι πρόκληση να σχολιάσεις τον ηγέτη της γειτονικής χώρας με την οποία έχουμε μία σειρά προβλήματα. Στο βιβλίο περιγράφεται η μετάλλαξη από έναν προσηνή πολιτικό σε έναν μεγαλομανή ηγέτη που έχει ένα όραμα για την πατρίδα του». 

Θυμήθηκε τις πρώτες επαφές της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή με τον Ταγίπ Ερντογάν: «Τον γνωρίσαμε την πρώτη φορά στο συνέδριο του AKP το 2002 και ακολούθησαν και άλλες πολλές συναντήσεις όπου νομίζαμε ότι έφερνε κάτι καινούργιο στην πολιτική ζωή και πράγματι έφερνε σε σχέση με τους κεμαλιστές. Φαινόταν τότε να μην καταλαβαίνει τι είναι η υφαλοκρηπίδα, αλλά έδειχνε πρόθυμος να ανοίξουμε έναν παραγωγικό διάλογο. Έδειχνε ότι ήταν διατετεθειμένος να κάνει κάποιες υποχωρήσεις στο πλαίσιο του στόχου της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Τον συνέφερε να χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για να περιθωριοποιήσει τους κεμαλιστές. Στο βιβλίο βλέπουμε την αναρρίχηση του στην εξουσία. Όμως πιστεύω ότι από τη πρώτην στιγμή είχε ένα όραμα για την Τουρκία που όσο περνούσε ο καιρός μεγάλωνε. Οι Γερμανοί του πρότειναν μία ειδική σχέση αλλά ο ίδιος επέμεινε στην πλήρη ένταξη. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι καταλάβαινε τι σημαίνει πλήρης ένταξη. Είναι προσχώρηση σε ένα δεδομένο πλαίσιο. Νόμιζε ότι λόγω της σημασίας και του όγκου της Τουρκίας μπορεί να προχωρήσει δίχως τους συμβιβασμούς του πλαισίου. Εμείς πετύχαμε να βάλλουμε καινούργιους όρους. 

Οι μεγάλοι οραματικοί του στόχοι το 2053 και το 2071 σχετίζονται με ήττες του ελληνισμού. Η Ελλάδα είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ευόδωση των σχεδίων του. Η Τουρκία έχει αναπτύξει σημαντική πολεμική βιομηχανία και στα νέα όπλα, διείδε τις αλλαγές που επέρχοντα. Στο διπλωματικό τομέα ανέπτυξε μία πολυσχιδή δραστηριότητα. Είναι ένας ηγέτης που είναι συναλλακτικός με τους ισχυρούς και απειλητικός με όσους αξιολογεί ως αδύναμους. 

Η αίσθησή μου είναι ότι έχει καταστεί ανυπόμονος  με την Ελλάδα καθώς θεωρεί ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε την τουρκική ατζέντα». 

Ο κ. Βαληνάκης έθεσε το κρίσιμο ερώτημα, εάν « η αποτρεπτική στρατηγική που ακολουθούμε έχει μειώσει τις επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας;» για να απαντήσει ότι « Όχι μόνο δεν κατάφερε μειώσει έστω και μία διεκδίκηση, αλλά ο κατάλογος των διεκδικήσεων αυξάνεται. Έχουμε μπει σε έναν διμερή διάλογο και έχουμε εγκατάλειψη την συμμετοχή μας στην ΕΕ και την επιρροή μας στο Κογκρέσο. Ο Ερντογάν διεκδικεί όπλα, τεχνολογία, χρήματα, διπλωματική αναγνώριση. Αν του επιτρέψουμε να πάρει αυτά δίχως να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις του θα έχουμε χάσει. Από την πλευρά μας να δωθεί έμφαση πέρα από την επίκληση του διεθνούς δικαίου στην  ενίσχυση της εθνικής ισχύος, στρατιωτικής, οικονομικής, διπλωματικής». 

Ο πρώην πρέσβης της χώρας μας στην Άγκυρα Πέτρος Μαυροειδής σημείωσε ότι το βιβλία βασίζεται σε ένα μεγάλο ταξίδι του Μιχάλη Ψύλου στην Τουρκία και στην συνομιλία του με πολλούς ανθρώπους και πρόσθεσε: «Οι συνομιλητές του Μιχάλη παρουσιάζουν την εικόνα του χθες και του σήμερα του Ερντογάν. O Μιχάλης δεν διστάζει να προχωρήσει στα καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της όσο και στην εξωτερική της πολιτική». 

Στο κλείσιμο ο Μιχάλης Ψύλος σημείωσε ότι «Η ενδελεχής μελέτη του αντιπάλου μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και όχι μόνο διδακτική. Στα 22 χρόνια της ηγεσίας Ερντογάν πολλά άλλαξαν. Τώρα  ηγείται μίας περιφερειακής δύναμης που διεκδικεί όλο και περισσότερο χώρο. Πρέπει να προσέξουμε τις απόψεις της γείτονος. Η Τουρκία από κάθε βήμα διακηρύσσει τις παράνομες αξιώσεις της ενώ η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή αξίωση. Η διεθνής κοινή γνώμη καταγράφει τις διεκδικήσεις και εξοικειώνεται με αυτές». 

Παρουσίες

Η παρουσίαση έγινε στην γεμάτη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, όπου παραβρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκοπής Παυλόπουλου, η πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κατερίνα Θάνου, εκπρόσωποι και βουλευτές από όλα τα κόμματα της βουλής και φυσικά δημοσιογράφοι συνάδελφοι του συγγραφέα από τα 40 και πλέον χρόνια στης διαδρομής του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

2 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Ότι δεν έχουν πάει φυλακή όλοι αυτοί οι εποχούμενοι διασώστες, και μάγοι, της Ελληνόφωνης πωλειτικής, “σκηνής” εμένα με ξεπερνάει.
Διαπιστώσεις από πολιτικούς, που έχουν φέρει την κατάσταση ως εδώ και μη παρέκει.
Μόνο εγώ φταίω για όλα

Όλοι αυτοί μόνο όταν είναι ιδιώτες έχουν λόγο και απαιτούν δράσεις. Όταν ήταν στα πράγματα έκαναν την κότα.
Υποκρισία και τζάμπα μαγκιά. Όλο το πολιτικό σύστημα είναι αλλοτριωμένο και τουρκολάγνο

2
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx