Ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επιχείρηση “Αμάλθεια” ενόχλησε την Άγκυρα
15/03/2024Το βράδυ της Τετάρτης, οι υπουργοί Εξωτερικών τα Κυπριακής Δημοκρατίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη υπό τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.
Το αποτέλεσμα της συζήτησης τους είναι πως επιβεβαίωσαν την κοινή δέσμευση τους να συνεχίσουν την εμπλοκή τους στην προσπάθεια ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς Γάζα, μέσω θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο.
- Πρόκειται για την υλοποίηση του κυπριακού σχεδιασμού υπό την ονομασία “Αμάλθεια”, για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.
- Πρόκειται για ένα σχεδιασμό, ο οποίος στοχεύει στην ανακούφιση των Παλαιστινίων, οι οποίοι δίνουν μάχη επιβίωσης, δεχόμενοι τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Ισραηλινών.
Ένα πλοίο, με ανθρωπιστική βοήθεια, που αναχώρησε από την Κύπρο αναμένεται να φθάσει σήμερα στη Γάζα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει δεύτερο πλοίο και στη συνέχεια τα δρομολόγια προς τη Γάζα θα εντατικοποιηθούν.
Στην αντίπερα όχθη, η κατοχική Τουρκία, που κόπτεται δήθεν για τους Παλαιστίνιους, αντιδρά για το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ενόχληση για τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσελί (Öncü Keçeli), κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται προς τη Γάζα μέσω Κύπρου, κινήθηκε στη γνωστή λογική και αφήγημα της Άγκυρας. Κινήθηκε προφανώς με τη θέση της Τουρκίας ότι δεν… υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, είναι «εκλιπούσα». Ο Κετσελί, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, αναφέρθηκε στα σχέδια των ΗΠΑ να κατασκευάσουν κινητό λιμάνι στη Γάζα, λέγοντας τα εξής:
«Πρώτα απ’ όλα, αν αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, είναι μια καλή εξέλιξη. Από την άλλη, δεν θεωρούμε σωστό να δοκιμάσουμε κάτι λιγότερο αποτελεσματικό, όταν είναι πολύ πιο εύκολο, πολύ φθηνότερο και πολύ πιο αποτελεσματικό να παραδίδεται η βοήθεια οδικώς».
Σε σχέση με το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο όλο εγχείρημα ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως «ο συνομιλητής της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου είναι οι αρχές της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ (ΤΔΒΚ). Ως εκ τούτου, εκείνοι θα κάνουν το απαραίτητο σχόλιο στο θέμα αυτό. Το μόνο που θα πω από τη δική μας πλευρά είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε να πληγούν ή να παραβιαστούν με οποιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο»( μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).
Περαιτέρω, ο Κετσελί ανέφερε ότι η Ανατολική Μεσόγειος και η Κύπρος ήταν στην ατζέντα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, μαζί με θέματα όπως η Υεμένη, το Ιράν και η Λιβύη.
.