ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο Σίσι βλέπει με καχυποψία τα ανοίγματα του Ερντογάν

Ο Σίσι βλέπει με καχυποψία τα ανοίγματα του Ερντογάν

Η σχέση της Αιγύπτου με την Κύπρο, αλλά και με την Ελλάδα, είναι διαχρονική και στρατηγικού περιεχομένου. Τούτο επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι στη Λευκωσία. Ο κ. Σούκρι που είδε πρώτα τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του, Κωνσταντίνο Κόμπο, έδωσε διαβεβαιώσεις στη Λευκωσία ότι οι διμερείς σχέσεις είναι στρατηγικού χαρακτήρα και εδραιωμένες διαχρονικά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία γνωρίζοντας πως η Άγκυρα φλερτάρει με το Κάϊρο (ο Ερντογάν θα μεταβεί στην Αίγυπτο την ερχόμενη εβδομάδα), έθεσε το όλο θέμα, με την αιγυπτιακή πλευρά να είναι καθησυχαστική. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση Σίσι δεν έχει εμπιστοσύνη στον Ερντογάν, είναι καχύποπτη με τα ανοίγματα της Άγκυρας και δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τη συγκυριακή τακτικού χαρακτήρα “στροφή” της κατοχικής πλευράς. Σημειώνεται ότι, έχει μεταδοθεί πως η Τουρκία θα προμηθεύσει την Αίγυπτο με μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε, πρόσφατα, λόγο για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο.

Οι συνομιλίες στη Λευκωσία επικεντρώθηκαν στην ενεργειακή συνεργασία, με τον Κωνσταντίνο Κόμπο να σημειώνει στις δηλώσεις του ότι η μεταφορά φυσικού αερίου από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο για υγροποίηση, παραμένει η κυρίαρχη αναπτυξιακή επιλογή για τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Σημείωσε ότι, σε πολιτικό επίπεδο η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει πλήρως τον μοναδικό ρόλο της Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα, στην περιοχή αλλά και πέραν αυτής, με τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ενεργειακής τους σχέσης.

Κατά τις συζητήσεις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, σε συνέχεια των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Κάϊρο τον περασμένο Απρίλιο, ενώ έπεται η σύγκληση της δεύτερης συνόδου της Ανώτατης Κυβερνητικής Επιτροπής στην Κύπρο. Παράλληλα έχει συζητηθεί η τριμερής συνεργασία με την Ελλάδα, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Κάϊρο. Ο κ. Σούκρι, είπε ότι υπήρξε συμφωνία για την ολοκλήρωση των αναγκαίων προετοιμασιών για τη 10η σύνοδο κορυφής του τριμερούς μηχανισμού, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Αίγυπτο.

Η Γάζα στην ατζέντα των συνομιλιών

Όπως αναμενόταν στις συνομιλίες Σούκρι στη Λευκωσία, συζητήθηκε και η κατάσταση στη Γάζα, που δέχεται ισοπεδωτικές επιθέσεις από το Ισραήλ. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ είπε πως «οι απώλειες ζωών στη Γάζα έχουν φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο, καθώς ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων αμάχων ξεπερνά τους 27.000, 2/3 των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, με σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των στοχεύσεων κατά αμάχων και υποδομών από το Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών κέντρων, νοσοκομείων, σχολείων, οι οποίες έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό πέραν του 80% του πληθυσμού της Γάζας».

Η Κύπρος από την πλευρά της παρουσιάσθηκε έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος αναφέρθηκε στη σημασία της παροχής περισσότερης βοήθειας στη Γάζα για τους αμάχους που έχουν ανάγκη και αναγνώρισε τη ζωτική συμβολή της Αιγύπτου στην αδιάκοπη παράδοση βοήθειας στη Γάζα, μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε επίσης τις προσπάθειες της Κύπρου, μεταξύ άλλων μέσω της πρωτοβουλίας για έναν αποκλειστικό θαλάσσιο διάδρομο μονής κατεύθυνσης, ως έναν ακόμη τρόπο παροχής πρόσθετης βοήθειας στους αμάχους που την έχουν απεγνωσμένα ανάγκη. Ως αναπόσπαστος εταίρος της περιοχής, η Κύπρος έχει ηθικό καθήκον να συνεισφέρει. Επίσης, επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να δηλώσω το αυτονόητο. Η Κύπρος απορρίπτει με τον πιο απόλυτο τρόπο τον εκτοπισμό έστω και ενός Παλαιστίνιου από τη Γάζα», επεσήμανε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι