Ο Στρατός σε επιφυλακή - Δεν άλλαξαν οι στρατηγοί λόγω Τουρκίας

Ιωάννα Ηλιάδη
1217
Ο Στρατός σε επιφυλακή! Δεν άλλαξαν οι στρατηγοί λόγω Τουρκίας

Η τουρκική προκλητικότητα ήταν ο κύριος ρυθμιστής των κρίσεων στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε επιφυλακή ο Στρατός σε Έβρο και νησιά

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη  - 

Στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι κρίσεις στα ανώτατα κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων. Για πρώτη φορά στα χρονικά, δεν έγινε καμία αποστρατεία ανώτατων αξιωματικών από αυτούς που συμμετέχουν στα συμβούλια του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, ενώ πέντε υποπτέραρχοι και δυο υποναύαρχοι κρίθηκαν ως "ευδοκίμως τερματίσαντες την θητεία τους".

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνέδεσε ευθέως το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αποστρατεία, με την τουρκική επιθετικότητα. Όπως δήλωσε, θέλησε με αυτό τον τρόπο να στείλει στην Τουρκία το μήνυμα της συνέχειας και της αποφασιστικότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η εξέλιξη δείχνει και το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες έχουν αλλάξει ποιοτικά στο Αιγαίο, με την ευθεία διεκδίκηση των νησιών. Το επεισόδιο που ετοίμαζε η Τουρκία σε ελληνικό νησί και το οποίο απετράπη χάριν της έγκαιρης πληροφόρησης συμμαχικών χωρών, είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης.

Άλλη ένδειξη είναι η ένταση που επικρατεί στον Έβρο, όπου όπως πληροφορούμαστε για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα του 2015 οι Τούρκοι έχουν "βγάλει" σε άσκηση μεγάλο αριθμό οχημάτων αλλά και προσωπικό. Οι ασκήσεις γίνονται κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς όπως φαίνεται επικρατεί η αμερικανική λογική των ρεαλιστικών ασκήσεων για καλύτερη προετοιμασία του προσωπικού. "Ασκήσου όπως θα πολεμήσεις", λένε χαρακτηριστικά οι Αμερικανοί που υποστηρίζουν αυτό το δόγμα.

Κινήσεις γίνονται, αλλά δεν φαίνονται, και στο Αιγαίο. Πέραν των πρόσφατων προκλήσεων στα Ίμια και της επιχειρούμενης "τουρκοποίησής" τους, υπάρχουν οι καθημερινές παραβιάσεις και πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών CN-215 με το πρόσχημα της υποστήριξης του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγραφεί και άλλες ύποπτες στρατιωτικές κινήσεις στα απέναντι παράλια.

Για τον λόγο αυτό, όπως φαίνεται, και η ελληνική πλευρά έχει αναπτύξει καταδρομείς της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων στα νησιά, για ασκήσεις, αλλά και για να υπάρχει ετοιμότητα να επέμβουν άμεσα όπου κι αν χρειαστεί. Παράλληλα οι κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό στην θάλασσα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.