Ο Τατάρ, η Τουρκία και οι απαθείς θεατές…
14/07/2022«Όπως ο Ραούφ Ντενκτάς το 1983 κατά την ίδρυση της ‘’ΤΔΒΚ’’ δήλωσε ότι έχει την υποστήριξη της Τουρκίας των 60 εκατομμύριων, έτσι κι εγώ σήμερα μπορώ να πω ότι έχω την υποστήριξη της Τουρκίας των 85 εκατομμυρίων». Τάδε έφη, Ερσίν Τατάρ, εγκάθετος της Άγκυρας, κατοχικός ηγέτης, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”.
Ο Τατάρ δεν είναι ασφαλώς Ντενκτάς, αλλά έχουν ένα κοινό: Ο Ραούφ Ντενκτάς τότε εξυπηρετούσε και ο Ερσίν Τατάρ σήμερα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και μόνο και όχι των Τουρκοκυπρίων. Για αυτό ήταν και είναι εγκάθετοι της Άγκυρας. Η διαφορά ήταν πως ο Ντενκτάς είχε επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Τουρκία και μπορούσε να επηρεάσει.
Όταν κρίθηκε πως η παρουσία του δεν εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, αντικαταστάθηκε. Επιβεβαιώθηκε πως κι αυτός ήταν, τελικά, αναλώσιμος. Με συνοπτικές διαδικασίες, στην περίοδο του σχεδίου Ανάν, αντικαταστάθηκε από τον Ταλάτ, γιατί αυτός ήταν “εναρμονισμένος” με το προσωπείο, που είχε φορέσει τότε ο ισλαμοφασίστας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τατάρ απλά ακολουθεί τις εντολές της Άγκυρας, που μεταβιβάζονται μέσω του Τούρκου “πρέσβη” στα κατεχόμενα.
Τί είπε ο Τατάρ
Ο νυν κατοχικός ηγέτης, που δεν έχει φήμη καλού γνώστη του Κυπριακού, είπε στην “Τζουμχουριέτ”, πως «η παρουσία της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη, είναι η μοναδική εξασφάλιση της ύπαρξής μας στο νησί. Η νέα πολιτική το καλύπτει αυτό. H νέα πολιτική σημαίνει ισότιμο εθνικό καθεστώς που να βασίζεται στην ισότητα των κυρίαρχων κρατών. Μόνο με την αποδοχή αυτού μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Όταν παρατηρούμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία βλέπουμε πόσο δίκαιο έχουμε. Δείτε πώς κατάντησαν. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν μια εγγυήτρια δύναμη να τους προστατεύει όπως εμείς».
Και εξήγησε, φθάνοντας, στο διά ταύτα: «Αν οι Ελληνοκύπριοι είχαν πει ναι στο σχέδιο Ανάν, σήμερα στο νησί θα υπήρχε μια πολύ διαφορετική κατάσταση που θα ήταν εναντίον μας. Όταν, ωστόσο, έγινε σαφές ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση τον συνεταιρισμό μαζί μας, όταν δεν αποδέχθηκαν το δικαίωμα εγγύησης της Τουρκίας, τότε το Σχέδιο Ανάν δεν εγκρίθηκε».
Είναι σαφής η θέση της τουρκικής πλευράς, όπως προσπαθεί να την παρουσιάσει ο Ερσίν Τατάρ και θα πρέπει να αναδειχθεί και από την ελληνική πλευρά για να ενημερώσει όσους κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται τις τουρκικές επιδιώξεις. Οι προϋποθέσεις που θέτει για να ξεκινήσουν συζητήσεις, δηλαδή την εκ προοιμίου αναγνώριση του ψευδοκράτους, δεν μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία. Το Κυπριακό συνεχώς διολισθαίνει και θα πρέπει αυτό να τελειώσει. Χρειάζονται πρωτοβουλίες, ανατροπές, μια επανάσταση στη διαχείριση του Κυπριακού και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.