«Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται»
24/01/2020Η καλύτερη απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν δόθηκε από την Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής, η γνωμάτευση της οποίας είναι κόλαφος για τους επεκτατικούς ισχυρισμούς του. Η γνωμάτευση χαρακτηρίζει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης “παράνομο“, ξεκαθαρίζοντας ότι “λειτουργεί σε βάρος τρίτων“.
Σε 18 σελίδες περιγράφονται εκτενώς οι προβληματικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Γίνεται συστηματική καταγραφή και παρουσίαση όλων των επιστολών που οι δύο χώρες απέστειλαν στα Ηνωμένα Έθνη μετά την υπογραφή του μνημονίου στις 27 Νοεμβρίου του 2019.
Οι νομικοί της γερμανικής Βουλής καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεσογειακών χωρών». Πρόκειται για μία ξεκάθαρη δικαίωση της ελληνικής θέσης και, μάλιστα, ενόψει, της σημερινής επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Τουρκία, όπου και θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τα άλλα, η χθεσινή ημέρα κύλησε σε ρυθμούς Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανήλθε στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης, αναφέροντας 16 ελληνικά νησιά. Δεν σταμάτησε εκεί. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην εταιρεία κατασκευής πυραύλων Roketsan, έκανε λόγο για «παραβίαση των συμφωνιών από την πλευρά της Αθήνας», καλώντας την να «συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξή του στο Sputnik, δήλωσε ότι «η ΕΕ θα πρέπει να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, που αφορά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, αντί να λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοποιούν την Άγκυρα».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν άργησε να αντιδράσει: «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Απάντηση Παναγιωτόπουλου
Οξεία ήταν και η αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας. «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται», απάντησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του. Στη συνέχεια, ο υπουργός, χρησιμοποιώντας την έκφραση «παντρέψου τον βιαστή σου», τόνισε ότι η Τουρκία επιστρέφει στον Μεσαίωνα και με το νόμο.
Στην Τουρκία αναφέρθηκε από το Νταβός και ο πρωθυπουργός. Επισήμανε πως η Άγκυρα επιδεικνύει μία ιδιαίτερα επιθετική στάση, προτάσσοντας ως προϊόν αυτής το σύμφωνο με την κυβέρνηση της Τρίπολης. «Έχουμε πει ειλικρινώς πως θέλουμε μία καλή και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική. Υπέγραψαν μία συμφωνία με τη Λιβύη που είναι παντελώς απαράδεκτη για την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Πρόκειται για παράνομη συμφωνία, αυτό έχει πει η ΕΕ, αυτό έχουν πει οι ΗΠΑ. Επομένως πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση προκλήσεων που, νομίζω, δεν θα οδηγήσει την Τουρκία πουθενά».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία από την Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται, με την Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της σημερινής επίσκεψής της στην Τουρκία. Κατά τη συνομιλία τους, ζήτησε από την Καγκελάριο να διαβιβάσει μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας για άμεσο τερματισμό των παρανόμων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση, επιτέλους, της Τουρκίας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Την ίδια στιγμή, η γείτονα χώρα δεν περιορίστηκε στις λεκτικές προκλήσεις. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι οι Τούρκοι δεν αφήνουν ημέρα να περάσει χωρίς να έχουν έντονη πλέον στρατιωτική παρουσία στο Αιγαίο. Σε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν χθες τα τούρκικα μαχητικά. Κάποια από αυτά ήταν οπλισμένα. Σημειώθηκαν, μάλιστα, εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν για αναχαιτίσεις.