ΣΧΟΛΙΟ

Ό,τι χρειάζεται για να μην ανοίξει η Ρωσία προξενείο στα Κατεχόμενα

σφετεριστές. Κώστας Βενιζέλος

Η Μόσχα είχε προσεγγίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, από τον περασμένο Ιανουάριο (2021) προκειμένου να ενημερώσει –αλλά και να ζητήσει κατανόηση επί τούτου– για την πρόθεσή της να ανοίξει προξενικό γραφείο στα κατεχόμενα. Η είδηση αυτή για προξενείο στα Κατεχόμενα δημοσιεύθηκε στην “Καθημερινή” Κύπρου από τον δημοσιογράφο Γιάννη Ιωάννου, ο οποίος αποσυνδέει την εξέλιξη αυτή με το Ουκρανικό.

Σημειώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, αποθάρρυνε τους Ρώσους να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα οι Ρώσοι επικαλούνταν στη διάρκεια των συζητήσεων ότι γραφεία στα κατεχόμενα διαθέτουν οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Διαβεβαίωναν δε πως θα ξεκαθάριζαν και σε ανακοίνωσή τους πως η λειτουργία προξενείου δεν θα συνιστούσε αναγνώριση του ψευδοκράτους. Οι Ρώσοι σημείωναν πως θα κάνουν αυτό για να εξυπηρετούνται οι περίπου 15.000 Ρώσοι υπήκοοι που διαμένουν στην κατεχόμενη Κύπρο. Η Λευκωσία τότε δεν είχε δώσει τη συγκατάθεση της και αποθάρρυνε τη Μόσχα από το να προχωρήσουν.

Προξενείο στα Κατεχόμενα εντός του ’22;

Περαιτέρω το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου είχε σημειώσει πως θα έβρισκε τρόπο για να εξυπηρετούνται οι διαμένοντες στα κατεχόμενα Ρώσοι. Κι εάν τότε οι συζητήσεις Λευκωσίας-Μόσχας γίνονταν σε άλλη βάση, σήμερα προφανώς και αλλάζουν τα δεδομένα. Ειδικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ρωσία φαίνεται να επανέρχεται στο θέμα αυτό τώρα και μάλιστα το δημοσίευμα της “Καθημερινής” τοποθετεί χρονικά την λειτουργιά του εντός του 2022.

Προσθέτοντας πως αυτό από κάποιες πηγές εκλαμβάνεται ως σινιάλο της Μόσχας προς τον Ερντογάν για την έντονη διαμεσολάβησή του στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.
Πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη, όσο και να ήθελαν το υποβαθμίσουν το 2021 οι Ρώσοι. Χρειάζονται κινήσεις αποτροπής, φτάνει να έχουν διατηρηθεί κανάλια επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας.

Και κάτι άλλο: Οι ΗΠΑ και η Βρετανία, που εδώ και δεκαετίες λειτουργούν στα κατεχόμενα γραφεία, δεν δημιουργούν προηγούμενο. Πρόκειται για εξέλιξη απαράδεκτη και καταδικαστέα και θα έπρεπε να προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό δεν έγινε καθώς ως γνωστό η πολιτική του κατευνασμού δεν… επιτρέπει να υπάρχουν αντιδράσεις στους αγγλοαμερικανούς.

Γι’ αυτό και τέτοιες ενέργειες τις βρίσκει η Λευκωσία μπροστά της. Το ζητούμενο είναι να μην ανοίξει γραφείο η Ρωσία. Μπορεί, η Κυπριακή Δημοκρατία να βρει λύσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx