Ο Τσαβούσογλου ζήτησε και τα ρέστα από τον Μπορέλ!

Βενιζέλος Κώστας
1716
Ο Τσαβούσογλου ζήτησε και τα ρέστα από τον Μπορέλ!, Κώστας Βενιζέλος

Κάτι πήγε να πει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ για τα ευρωτουρκικά και τις παράνομες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας, αλλά βρέθηκε να ακούει μόνο το τουρκικό αφήγημα από τον οικοδεσπότη Τσαβούσογλου. Ένα αφήγημα το οποίο καταλήγει στο να ζητά η Τουρκία και τα ρέστα!

Προφανώς και ο Μπορέλ δεν γνωρίζει καλά τα θέματα, γι' αυτό και θεώρησε πως "κέρδισε" σημεία στις συζητήσεις με την τουρκική πλευρά. Επί της ουσίας, όμως, άφησε τον Τσαβούσογλου να παίξει μόνος του μπάλα. Για να επικαλεστούμε και μια λαϊκή ρήση "πήγε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό". Κι αυτό γιατί τη στρόφιγγα την έκλεισε η Άγκυρα πριν φθάσει εκεί, όταν ακόμη ξεκινούσε το ταξίδι του στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Άγκυρα.

Πέραν από τις δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες μπορούν να τύχουν πολλαπλών ερμηνειών, το συμπέρασμα από την επίσκεψη Μπορέλ στην Τουρκία είναι πως η κατοχική δύναμη θα προχωρήσει και θα κλιμακώσει την ένταση. Θα προχωρήσει και θα εφαρμόσει τους σχεδιασμούς της όπως τους έχει εξαγγείλει. Είναι πρόδηλο ότι θα προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, ενώ θα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Περαιτέρω, φαίνεται πως με την Αγία Σοφία το θέμα είναι τελειωμένο. Η Άγκυρα δεν πτοείται από τις εκκλήσεις και τις πιέσεις. Θα την μετατρέψει σε τζαμί και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο διά του νεοσουλτάνου Ερντογάν, που θα απευθυνθεί στο έθνος για να ανακοινώσει το "μεγάλο βήμα". Θέλει να τροφοδοτήσει με περισσότερο εθνικισμό και φανατισμό τον τουρκικό πληθυσμό για να υποβαθμίσει τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα του, κυρίως οικονομικά.

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο

Είναι σαφές και από τα όσα έχουν αναφερθεί και δημόσια πως η Τουρκία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μορατόριουμ για "πάγωμα" των ερευνών και γεωτρήσεων, αλλά στις περιοχές που –κατά τον ισχυρισμό της– ανήκουν στο ψευδοκράτος. Στις περιοχές που έχει γκριζάρει και αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας προφανώς και θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις! Το μορατόριουμ, δηλαδή, θα αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι την Τουρκία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε αρκετά στο θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού πλούτου. Πρόταξε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αν και είναι σαφές πως τους χρησιμοποιεί για προώθηση των τουρκικών επιδιώξεων. Αναφέρθηκε σε μηχανισμό της ΕΕ που θα μοιράζει τα έσοδα από το φυσικό αέριο, χωρίς να χρειάζεται συμφωνία των δύο πλευρών, εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος!

Η κατοχική Τουρκία, ενόψει των συζητήσεων στην ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα για την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της, προχώρησε σε εκβιασμό. Σπεύδοντας προληπτικά να αποτρέψει κυρώσεις, επιχειρεί με απειλές να τις στρέψει προς την Ένωση και συγκεκριμένα προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Εάν αποφασισθούν κυρώσεις θα προχωρήσει στις εξαγγελθείσες κινήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος.

Η Τουρκία θέτει την ατζέντα

Η Άγκυρα προφανώς και γνωρίζει πώς θα κινηθεί, όταν ο συνομιλητής της προσέρχεται μόνο με το καρότο, αφήνοντας το μαστίγιο σε αχρησία. Δεν λαμβάνει υπόψη τις παραινέσεις. Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία θέλησε να στείλει μήνυμα ετοιμότητας για έναρξη διαλόγου. Συνεχίζοντας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών καθόρισε το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θέλει τον διάλογο. Θα είναι τουρκικής πατέντας, κομμένος ραμμένος στα μέτρα των τουρκικών επεκτατικών επιδιώξεων.

Και η ΕΕ; Ο Μπορέλ έσπευσε στην Άγκυρα αφού επισκέφθηκε διαδοχικά Ελλάδα και Κύπρο, στις οποίες μίλησε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου έσπευσε να του υποδείξει πως αντί να επιδεικνύει αλληλεγγύη να «διαμεσολαβήσει με ειλικρίνεια», προκειμένου να βρεθεί λύση. Βασικά τον καλεί να μη στηρίξει τα δυο κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά να είναι ο μεσολαβητής, χάνοντας Ελλάδα και Κύπρος ένα από τα βασικά τους εργαλεία. Δηλαδή, την ΕΕ.

Την ερχόμενη εβδομάδα όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για την ακρίβεια στο ανώτατο επίπεδο. Τι θα πράξουν τα κράτη-μέλη;  Θα υποταχθούν στους τουρκικούς εκβιασμούς, ή θα προχωρήσουν σε βήματα προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων; Την απάντηση θα έχουμε μετά τις συνόδους που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.