Ο Τσίπρας ανηφορίζει στα Σκόπια με τους μισούς υπουργούς του!
02/04/2019Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να αιμοραγεί πολιτικά και δημοσκοπικά από την Συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια. Πρόκειται για ιστορική στιγμή καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια μετά από δεκαετίες εχθρότητας. Τον ιστορικό χαρακτήρα της επίσκεψης, επισημαίνει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από το μισό υπουργικό συμβούλιο και από δεκάδες εκπροσώπους επιχειρήσεων.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να στείλει ένα μήνυμα ότι η Συμφωνία θα εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο χωρών ώστε να καθησυχάσει και τις εύλογες ανησυχίες ενός σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης. Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο της γείτονος ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε το πολιτικό κόστος και το συνέδεσε με τις δυνάμεις του εθνικισμού: “Υπάρχει πολιτικό κόστος διότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού είχε και έχει σοβαρές ανησυχίες για το θέμα αυτό.
Ευθύνη μας είναι – δική μου και του Ζόραν – να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε. Και ευθύνη μας είναι επίσης να απαντήσουμε στις δυνάμεις αυτές του εθνικισμού που ενισχύονται στον σημερινό κόσμο και αποσκοπούν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Θα το χρειαστεί άλλωστε ο πρωθυπουργός στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, καθώς η ΝΔ παρότι έχει δηλώσει ότι δεν αμφισβητεί την Συμφωνία, εντούτοις διατηρεί την κριτική στην κορυφή της προεκλογικής της ατζέντας, υποθάλποντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα και τις ετερόκλητες αντιδράσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο τριήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε μία ακόμη περιοδεία στην Βόρειο Ελλάδα σε μία προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά προς όφελός του την δυσαρέσκεια που προκαλεί στους βορειοελλαδίτες η Συμφωνία. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και άρνηση μίας σειράς επιχειρηματιών όπως και του Επαγγελματικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της συμπρωτεύουσας , που είναι φιλικοί στη ΝΔ, να συμμετάσχουν στην κυβερνητική αποστολή, καίτοι πολλοί από αυτούς όπως ο πρόεδρος τους Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με τα Σκόπια.
Τι θα υπογράψει ο Τσίπρας
Σήμερα λοιπόν, δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, θα πραγματοποιηθεί το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) μεταξύ Ελλάδας – Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, υπό τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.
Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη βόρειο γείτονα σηματοδοτεί μία νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν στρατηγικές. Στο πλαίσιο της επίσκεψης και του Συμβούλιου Συνεργασίας, λένε πάντα από την κυβέρνηση, θα αξιοποιηθούν οι πολλές και σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και συνανάπτυξης που διανοίγονται ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα εξετασθούν και ζητήματα εφαρμογής της Συμφωνίας.
Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης. Πριν την έναρξη του ΑΣΣ, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν παράλληλες Υπουργικές συναντήσεις.
Σύμωνα με πληροφορίες θα υπογραφούν μία σειρά κείμενα:
- Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών – το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας
- Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας
- Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
- Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016
- Μνημόνιο Συνεργασίας υπουργείων Μεταφορών
- Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανοφσε.
Επιχειρηματική αποστολή
Τον πρωθυπουργό θα συνοδέψουν στην αποστολή ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, η υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.
Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από επιχειρηματική απόστολή που θα καλύπτει μεγάλο φάσμα τομέων όπως των κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί. Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες από τη βόρεια Ελλάδα τόνισε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί και οφείλει να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας μετά και τη θετική δυναμική που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών. Στόχος του φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες.