Ο Τσίπρας στα Σκόπια - Μία επίσκεψη με τρύπες

Νεφέλη Λυγερού
385
Ο Τσίπρας στα Σκόπια - Μία επίσκεψη με τρύπες, Νεφέλη Λυγερού

Δεν έχουν ακόμα κατακαθίσει τα απόνερα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, ούτε έχει ολοκληρωθεί ο απολογισμός του ταξιδιού. Η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, όμως, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με το όνομα “αεροδρόμιο της Μίκρας” κι όχι “αεροδρόμιο Μακεδονία”, ήταν που επισκίασε όλα τα υπόλοιπα, προκαλώντας εύλογο προβληματισμό. Ειδικά, μάλιστα, μετά την αποκάλυψη ότι οι Σκοπιανοί ήθελαν την αλλαγή ονόματος εδώ και χρόνια.

Συγκεκριμένα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Dnevnik με ημερομηνία 25/7/2008, υποστηρίζει ότι τα Σκόπια είχαν ζητήσει, στο πλαίσιο των τότε διαπραγματεύσεων, τη μετονομασία του αεροδρομίου “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης σε “Μίκρα”. Το πρωτοσέλιδο χρονολογείται λίγο μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι, όπου η ελληνική κυβέρνηση είχε εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση, μέσω τρίτων, ξεκαθάρισε πως η αναφορά του Πρωθυπουργού αφορούσε την περιοχή με το ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο βρίσκεται στο Τρίλοφο της Μίκρας, περιοχή που βρίσκεται εκτός του αεροδρομίου “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης. Ακόμα και αν αυτή είναι η πραγματικότητα, είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση επικοινωνιακά δεν μπορεί να αμβλύνει τις γωνίες, καθώς  τροφοδοτεί συνεχώς την διάχυτη εντύπωση πως μεθοδεύει πράγματα, τα οποία έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα.

Το κλίμα δυσπιστίας είναι διάχυτο και ο πρωθυπουργός δείχνει ότι αρνείται να λάβει υπόψη του τις ευαισθησίες των Ελλήνων.  Ενδεικτική και η δήλωσή του ότι το πρόβλημα με τα εμπορικά σήματα υπάρχει εδώ και 25 χρόνια. Δεν είναι και καθησυχαστικό, βέβαια, ότι θα συγκροτηθεί κοινή Επιτροπή με συντονίστρια την υφυπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου και με σκοπό να μελετήσει τα προβλήματα με τα εμπορικά σήματα.

Ποιοί επιχειρηματίες συμμετείχαν

Η προχειρότητα δεν περιορίζεται στις επιτροπές. Χαρακτηρίζουν και σύσσωμη την οργάνωση της αμφιλεγόμενης επίσκεψης. Συμμετέχοντες αναφέρουν μία απίστευτη προχειρότητα, ειδικά σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική αποστολή. Εξάλλου, κάποιοι επιχειρηματίες ακύρωσαν τη συμμετοχή τους την τελευταία στιγμή, στέλνοντας ως αντικαταστάτη τους κάποιο στέλεχος της εταιρείας τους.

Ακόμη και αυτή την στιγμή δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για την ακριβή λίστα των επιχειρηματιών που τελικά συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στα Σκόπια. Έχουν διαρρεύσει κάποια ονόματα, αλλά ουδείς είναι σε θέση να τα επιβεβαιώσει ή όχι, παρά μόνο όσοι τους είδαν με τα μάτια τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σχεδιασμός ήταν μάλλον πρόχειρος και όπως αποδείχθηκε αναποτελεσματικός. Κάποιοι δεν έλαβαν ποτέ προσκλήσεις, άλλοι δεν έλαβαν ποτέ πρόγραμμα και οι τρίτοι δεν μπορούσαν να επικοινωνούν στοιχειωδώς με την αποστολή. Και ως κερασάκι στο γλυκό, μετά την θερμή υποδοχή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ βρέθηκε και αυτός στη γειτονική χώρα, λίγες μόνο ώρες μετά τον Αλέξη Τσίπρα. Τα διεθνή Μίντια, πάντως, είναι πολύ χαρούμενα και επαινετικά για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια. Και γιατί όχι; Η δουλειά έγινε. Η Βόρεια Μακεδονία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες για τους Βαλκάνιους “ιθαγενείς”.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.