Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της… Τουρκίας Μπορέλ
05/03/2021Η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει την εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο βασικός λόγος όταν αποφασίσθηκε ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ. Το θέμα είναι κατά πόσον αυτή η εμπλοκή είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Η Λευκωσία προφανώς και θα θέλει οι ρυθμίσεις σε μια συμφωνία να είναι πλήρως εναρμονισμένες με το κοινοτικό κεκτημένο. Να ισχύει, δηλαδή, στην Κύπρο ό,τι και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Σήμερα θα επισκεφθεί το νησί ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ. Θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών και θα μεταβεί και στα Κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι προχθές, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, δήλωσε πως «η ΕΕ δεν έχει τίποτα να προσφέρει σε αυτή τη διαδικασία, συνεπώς και εμείς δεν αποδεχόμαστε τη συμμετοχή τους στην άτυπη Πενταμερή».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενόψει της σημερινής επίσκεψή τους στο νησί, έδωσε συνέντευξή στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Έχουν πολύ ενδιαφέρον αυτά που έχει αναφέρει, καθώς κινούνται σε μια λογική πως δεν θα πρέπει να ενοχλείται η κατοχική Τουρκία. Αρχικά ανέδειξε την ανάγκη εμπλοκής της Ένωσης στο Κυπριακό, επειδή, όπως εξήγησε, «για την ΕΕ, είναι ύψιστης σημασίας η επίλυση να διασφαλίζει την ακεραιότητα και τις δυνατότητες λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Για αυτόν τον λόγο, όσο πιο γρήγορα η ΕΕ μπει και συμμετέχει στη νέα διαδικασία διευθέτησης τόσο το καλύτερο». Σωστή προσέγγιση.
Στη συνέχεια ωστόσο έχασε το δάσος, έκαψε και το δέντρο! Δεν απάντησε στα ουσιαστικά και άφησε έξω από το κάδρο την κατοχική Τουρκία. Όταν αναφέρει, για παράδειγμα, πως «η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης εναπόκειται πρωτίστως στους Κυπρίους» είναι ως να αγνοεί το κυρίαρχο, αυτό της κατοχής. Οι Κύπριοι θα μπορούν να συμφωνήσουν όταν φύγει η Τουρκία, που είναι το πρώτιστο, αλλά αυτό δεν το ψελλίζει καν.
Στο ίδιο τσουβάλι Ελλάδα και Τουρκία
Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να κάνει η Τουρκία στο πλαίσιο των συνομιλιών και αν η απόσυρση των (κατοχικών) στρατευμάτων αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουμε περαιτέρω, αλλά και αν μπορεί ένα κράτος-μέλος της ΕΕ να σταθεί μέσα στην Ένωση, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν εγγυήσεις τρίτων και δικαιώματα παρέμβασης, έχασε την μπάλα! Και αυτό στην προσπάθειά του να μην θίξει την κατοχική Τουρκία!
Ούτε και για στρατεύματα, ούτε για εγγυήσεις μίλησε. Απήγγειλε ένα “ποίημα”, που έχουν στα συρτάρια τους οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και κάνουν copypaste για όλες τις περιπτώσεις. Κάλεσε δε τις «εγγυήτριες δυνάμεις» να υποστηρίξουν τη νέα προσπάθεια! Στο ίδιο τσουβάλι η Ελλάδα και η κατοχική Τουρκία!
Όταν γίνεται λόγος για «κοινοτικό κεκτημένο», για «αρχές, στις οποίες βασίζεται η ΕΕ», δεν μπορεί να είναι αφηρημένες έννοιες όταν αφορούν στην Κύπρο. Η Ένωση δεν μπορεί να χάνει τη λαλιά της όταν πρόκειται για την Τουρκία. Για να έχει ρόλο και λόγο και να μην κάθεται στον “πάγκο” ή και στην “κερκίδα” μήπως ενοχλεί το φασιστικό καθεστώς Ερντογάν, θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα.