Ο Ζάεφ μετατρέπει τη διαπραγμάτευση σε σκληρό πόκερ
17/04/2018Γράφει η Νεφέλη Λυγερού –
Με μία πρώτη ερμηνεία θα έλεγε κανείς ότι όχι μόνο δεν επετεύχθη το περίφημο «δύσκολο βήμα», στο οποίο είχαν αναφερθεί οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκαλα Ντιμιτρόφ, αλλά κι ότι η ανυποχώρητη στάση της ΠΓΔΜ μοιάζει να βάζει ταφόπλακα στις διαπραγματεύσεις. Ο Ζόραν Ζάεφ, μάλιστα, είναι αυτός που φαίνεται να τοποθετεί το καρφί στο φέρετρο με τη δήλωσή του, η οποία απορρίπτει τις βασικές ελληνικές επιδιώξεις.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους απέρριψε την επιθυμία της Αθήνας για μία και μοναδική ονομασία για διεθνή και εσωτερική χρήση, υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος για αλλαγή του Συντάγματος. Στην πραγματικότητα, όμως, οι δηλώσεις του αυτές αποδεικνύουν ότι πλέον η διαπραγμάτευση έχει φτάσει στην κορύφωσή της. Τα Σκόπια επιλέγουν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι τακτικισμού, έτσι ώστε στο τέλος να δώσουν τα λιγότερο δυνατά.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι όντας αντιφατικός, αφού από τη μία καταρρίπτει τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας κι από την άλλη εκτιμά ότι αν η διαδικασία συνεχίσει να κινείται σε θετική κατεύθυνση θα επιτευχθεί λύση τον Μάιο! Επανέλαβε, μάλιστα, πως εάν υπάρξει συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ φιλικά διακείμενο», αυτό πιθανά θα σημαίνει ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης που θα είναι αποδεκτή από τους πολίτες και των δύο χωρών.
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων “TV 24”, σημείωσε ότι ποτέ στο παρελθόν Ελλάδα και ΠΓΔΜ δεν ήταν πιο κοντά στην επίλυση του θέματος της ονομασίας απ’ ότι είναι σήμερα. Κάτι τέτοιο μοιάζει ανεδαφικά αισιόδοξο, καθώς το διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι εν πολλοίς γνωστό και το χάσμα για τον σκληρό πυρήνα του προβλήματος παραμένει αγεφύρωτο. Όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, οι πρόσφατες συνομιλίες Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα δεν έσπασαν το αδιέξοδο.
Επικοινωνιακές τορπίλες
Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζουν ότι οι επικοινωνιακές τορπίλες που εκτοξεύει η ΠΓΔΜ επιβεβαιώνουν ότι έχουμε πλέον εισέλθει στην τελική ευθεία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κριθεί εάν θα έχουμε συμφωνία ή όχι. Γι’ αυτό και σ’ αυτή τη φάση απαιτείται προσοχή και ψυχραιμία. «Μπορεί να ακούγονται πολλά, αλλά σημασία έχει το ποιος τελικά θα μείνει σταθερός στις κόκκινες γραμμές του», μας είπε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή.
Οι δηλώσεις του Ζάεφ, πάντως, έχουν στόχο να στριμώξουν διπλωματικά την Αθήνα. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες παίζεται ένα παιχνίδι ως προς το ποιος θα λυγίσει πρώτος υπό την πίεση του χρόνου και των δυτικών πιέσεων. Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει αρκετές φορές πως το διακύβευμα είναι υψηλότερο για τα Σκόπια, αλλά από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών έχει επιδείξει ουκ ολίγες φορές μία αδικαιολόγητη βιασύνη, η οποία συνιστά από μόνη της διαπραγματευτικό μειονέκτημα.
Γνωρίζει καλά πως η περίοδος την οποία διανύουμε αποτελεί και το τελευταίο χρονικό όριο, αν ο ορίζοντας είναι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο. Σε περίπτωση που η Ελλάδα εισέλθει σε εκλογικό κύκλο, δεν είναι ρεαλιστικό να μπει στο τραπέζι η οποιαδήποτε συμφωνία. Η στάση του Ζόραν Ζάεφ, πάντως, ο οποίος ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ να σταματήσει η Ελλάδα να έχει αλυτρωτικές προθέσεις σε βάρος των Σκοπίων θα προξενούσε ειρωνικά χαμόγελα ως προσπάθεια εξισορρόπησης, αν δεν περιέπλεκε τις διαπραγματεύσεις.
Το κλίμα που επικρατεί στο σλαβικό στοιχείο της ΠΓΔΜ απέχει πολύ από τις διπλωματικές αβρότητες Κοτζιά-Ντιμιτρόφ. Αποτυπώνεται και σε μία πρόσφατη δημοσκόπηση της Eurothink. Σε αυτήν το 27% των πολιτών της ΠΓΔΜ θεωρούν μεγαλύτερο εχθρό της χώρας τους την Ελλάδα.
Οι δηλώσεις Ζάεφ πάντως προκάλεσαν και εσωτερικές εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ενδεικτικό αυτών είναι οι εξηγήσεις που ζήτησε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος αναρωτήθηκε τί διαπραγματεύεται τόσο καιρό ο Νίκος Κοτζιάς; Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με μία μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι γίνεται «αντιπολίτευση για τα μάτια του κόσμου».