Οχυρώνεται η αδειοδοτημένη κυπριακή ΑΟΖ από την τουρκική πειρατεία

Βενιζέλος Κώστας
1402
Οχυρώνεται η αδειοδοτημένη κυπριακή ΑΟΖ από την τουρκική πειρατεία, Κώστας Βενιζέλος

Η κίνηση της Λευκωσίας να ενισχύσει την παρουσία της κοινοπραξίας της γαλλικής Total και της ιταλικής ENI στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί απόφαση θωράκισης των αδειοδοτημένων θαλασσοτεμαχίων. Στην γαλλοϊταλική κοινοπραξία δόθηκε το τεμάχιο 7, ενώ η Total συμμετέχει εφεξής και στα τεμάχια 2, 3, 9 και 8, τα δικαιώματα των οποίων κατείχε η ENI ή η κοινοπραξία της ENI με την Kogas.

Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης εξήγησε την απόφαση αυτή της κυπριακής κυβέρνησης. «Θεωρούμε ότι αυτή η διευθέτηση θα ενδυναμώσει την κοινοπραξία τόσο τεχνοοικονομικά όσο και σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, όλα αυτά απαραίτητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες». Περαιτέρω, ο κ. Λακκοτρύπης, ανέφερε πως υπολογίζεται στο τέλος του 2019 με αρχές του 2020 να έχουμε συνολικά εννέα γεωτρήσεις από όλους τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ για τους επόμενους 24 μήνες. Πρόκειται για ερευνητικές και για επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, όπως συναφώς διευκρίνισε.

Όλα αυτά σημαίνουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά απρόσκοπτα με τον ενεργειακό της σχεδιασμό, ανεξαρτήτως των απειλών και των προκλήσεων της κατοχικής Τουρκίας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως οι κινήσεις της Λευκωσίας θα σταματήσουν τις τουρκικές ενέργειες. Ούτε ασφαλώς είναι λύση να γίνονται παράλληλες έρευνες και γεωτρήσεις. Οι νόμιμες των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και οι παράνομες των Τούρκων.

Η εμπλοκή της γαλλικής Total σε τεμάχια που συμμετέχει η ιταλική ΕΝΙ έγινε γιατί οι Γάλλοι έχουν επιδείξει αποφασιστικότητα να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Αντίθετα, οι Ιταλοί, όταν τον Ιανουάριο του 2018 τουρκικές φρεγάτες ανέκοψαν την πορεία του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, που κατευθυνόταν προς το τεμάχιο 3, η Ρώμη δεν αντέδρασε. Ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν κινήσεις, που θα ενίσχυαν διά της Γαλλίας την ιταλική παρουσία στην ΑΟΖ.

Είναι προφανές πως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο,  θα υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν αναμένεται να κινηθούν για να εξουδετερώσουν-αντιμετωπίσουν παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε άλλα μη αδειοδοτημένα οικόπεδα. Αυτό θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο, για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις.

Την ίδια ώρα, η  Τουρκία απάντησε στην Navtex 381/19 που εξέδωσε η Κύπρος, με την οποία δέσμευσε μεγάλη θαλάσσια περιοχή εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ για υποβρύχιες δραστηριότητες από το PSV Highland Navigator για το διάστημα 4-13 Αυγούστου. Η Άγκυρα ισχυρίστηκε με τον γνωστό αλαζονικό και προκλητικό τρόπο της ότι «μέρος της περιοχής που αναφέρεται στην Navtex 0381/19, παραβιάζει την τουρκική περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας και για τον λόγο αυτό Navtex (της Κυπριακής Δημοκρατίας) είναι άκυρη». Η κυπριακή Navtex αφορούν το ενεργειακό πρόγραμμα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος  Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ισχυρίσθηκε πως η Ανατολική Μεσόγειος είναι εθνικό θέμα των 82 εκατομμυρίων της Τουρκίας. «Είναι αγώνας ενάντια σε εκείνους που ενοχλούνται από την ύπαρξη της Τουρκίας, είναι αγώνας για την ύπαρξη της Τουρκίας». Κοντολογίς, οι προκλήσεις συνεχίζονται από πλευράς Τουρκίας. Γι' αυτό και δεν πρέπει να σταματήσουν ενέργειες που ενισχύουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό, ωστόσο, πρέπει να είναι συνεχές και να ενισχύεται και από άλλες αποτρεπτικές κινήσεις.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.