ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Οι Αφγανοί διερμηνείς, το φευγιό του πρέσβη Παπασταύρου και το Gulfstream

Οι Αφγανοί διερμηνείς, το φευγιό του πρέσβη Παπασταύρου και το Golfstream, Σταύρος Λυγερός

Ε λοιπόν, αυτό το κράτος έχει τον τρόπο να εκπλήσσει δυσάρεστα ακόμα και όσους έχουν κακή γνώμη γι’ αυτό. Σας έλεγα για τον Έλληνα πρέσβη Παπασταύρου, ο οποίος είναι διαπιστευμένος στο Πακιστάν (εκεί η έδρα του) και στο Αφγανιστάν. Με αυτή την ιδιότητά του μετέβη στην Καμπούλ για να βγάλει από εκεί τους Αφγανούς που έχουν συνεργαστεί με την Ελλάδα.

Έξω από την περίμετρο του αεροδρομίου ανέμεναν για σχεδόν 24 ώρες οι δύο Αφγανοί διερμηνείς με τις οικογένειές τους (τις συζύγους τους, πέντε ανήλικα κορίτσια και ένα αγόρι). Ο Έλληνας πρέσβης όφειλε να βγει εκτός του αεροδρομίου για να πιστοποιήσει την ταυτότητα αυτών που περίμεναν εκεί και να τους παραδώσει τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα. Εκτός αυτού θα έπρεπε να επικοινωνήσει και να οργανώσει την μετάβαση στο αεροδρόμιο της δεύτερης ομάδας Αφγανών (δύο αξιωματικοί απόφοιτοι της Σχολής Ευελπίδων και ένας σκηνοθέτης με τις οικογένειές τους).

Τί έπραξε ο Έλληνας πρέσβης; Αρνήθηκε να βγει εκτός αεροδρομίου, επικαλούμενος λόγους ασφάλειας, λες και όλοι οι άλλοι Δυτικοί που έβγαιναν κινδύνευαν λιγότερο από αυτόν. Έτσι, έμεινε άπραγος για περίπου έξι ώρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και επέστρεψε στο Ισλαμαμπάντ. Τελικώς, βρέθηκε μία ΜΚΟ, η οποία ανέλαβε και πράγματι έφερε την πρώτη ομάδα των Αφγανών στο αεροδρόμιο. Επειδή, όμως, ο Ανδρέας Παπασταύρου είχε φύγει για Ισλαμαμπάντ και δεν υπήρχε Έλληνας διπλωμάτης να τους ταυτοποιήσει και να τους παραδώσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα, οι Αμερικανοί στρατιώτες τους πέταξαν εκτός αεροδρομίου.

Επειδή, λοιπόν, ο Έλληνας πρέσβης δεν έκανε τη δουλειά του –για να μην χρησιμοποιήσω τη σκληρή λέξη που ταιριάζει στην περίπτωσή του– η κυβέρνηση αναγκάστηκε να στείλει στην περιοχή το κυβερνητικό αεροσκάφος Gulfstream. Σ’ αυτό επιβαίνει ο νέος σε ηλικία διπλωμάτης Ορέστης Καφόπουλος (ανήκει στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων). Το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο Ισλαμαμπάντ για να παραλάβει τον πρέσβη Ανδρέα Παπασταύρου και αμέσως θα πετάξει για την Καμπούλ, όπου θα φθάσει στις 17:00′ τοπική ώρα. Από εκεί είναι προγραμματισμένο να απογειωθεί στις 18:50′ τοπική ώρα.

Αμείλικτα ερωτήματα

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δύο Έλληνες διπλωμάτες έχουν στη διάθεσή τους περίπου μιάμιση ώρα για να εντοπίσουν και να φέρουν τους διερμηνείς και τις οικογένειές τους στο αεροδρόμιο. Ας ελπίσουμε ότι θα το καταφέρουν. Σωστό είναι να χρησιμοποιήσω ενικό, αφού εκτός αεροδρομίου θα βγει κατά πάσα πιθανότητα μόνο ο διπλωμάτης Ορέστης Καφόπουλος. Ο πρέσβης Ανδρέας Παπασταύρου απέδειξε στην πράξη την ολιγωρία του – για να χρησιμοποιήσω την πιο ευγενή έκφραση. Επίσης, μάλλον αποκλείεται σ’ αυτό το διάστημα να μπορέσουν να φέρουν και τη δεύτερη ομάδα Αφγανών, αν και μαθαίνω ότι αυτούς ουσιαστικά η Αθήνα τους έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους.

Από τα παραπάνω προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα:

  • Πώς ο Νίκος Δένδιας θα αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά του πρέσβη Ανδρέα Παπασταύρου; Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να στείλει το Gulfstream, επειδή αυτός δεν έπραξε το καθήκον του.
  • Γιατί χρειάστηκε να φθάσουμε στο παρά ένα για να σταλεί το κυβερνητικό αεροσκάφος; Εάν είχε σταλεί εγκαίρως με 1-2 σοβαρούς Έλληνες διπλωμάτες και 2-3 στρατιωτικούς θα είχε καταστεί δυνατή η ασφαλής μεταφορά και των δύο ομάδων Αφγανών.
  • Είναι αληθές ότι υπήρξε κόντρα ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας; Για την ακρίβεια, ότι ο Νίκος Δένδιας επέμεινε πως την υπόθεση θα χειρισθεί ο ίδιος και το υπουργείο του, ώστε να λάβει τα ένσημα και να ενισχύσει το προφίλ του, παραμονές ανασχηματισμού γαρ…

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι εάν τελικώς φέρουν τους διερμηνείς και τις οικογένειές τους στην Ελλάδα θα αρχίσουν τα χειροκροτήματα, ενώ ο όλος χειρισμός είναι μάλλον για κλάματα. Όχι μόνο επειδή έγιναν όλα όσα κατ’ αποκλειστικότητα σας αποκαλύψαμε, αλλά και επειδή τελικώς η δουλειά θα έχει γίνει μισή, αφού η δεύτερη ομάδα Αφγανών θα έχει μείνει πίσω.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι