Είναι φίλοι μας οι Αμερικανοί, αν και έχουν πάρει περισσότερα απ’ όσα έχουν δώσει

Ιγνατίου Μιχάλης
1370
Οι Αμερικανοί είναι φίλοι μας, αν και έχουν πάρει περισσότερα απ’ όσα έχουν δώσει, Μιχάλης Ιγνατίου

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, το Φθινόπωρο, δεν είναι μία εξέλιξη που προέκυψε ξαφνικά και χωρίς σχέδιο. Έχει ξεκινήσει η οργάνωση της επίσκεψης αυτής από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία εισήλθε τον περασμένο Δεκέμβριο σε ένα στρατηγικό διάλογο με την Αμερική, που κάλυψε όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και κυρίως την στρατιωτική συνεργασία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί στον υπερθετικό βαθμό.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεπεράσει σε «φιλοαμερικανισμό» όλες τις προηγούμενες, ακόμα και τις δεξιές, και αυτό ήταν μία απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φάνηκε από το πρώτο εξάμηνο ότι δεν συμφωνούσε με άλλα στελέχη του κόμματος του, που είχαν αυταπάτες για τη Μόσχα και το Πεκίνο. Και η Ρωσία και η Κίνα, περισσότερα παίρνουν και ελάχιστα δίνουν.

Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί έδωσαν χέρι βοήθειας στον προηγούμενο πρωθυπουργό όταν οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να παίξουν το παιγνίδι του ανόητου τότε υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, ο οποίος προωθούσε την ιδέα της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες. Όταν μία χώρα, όπως η Βρετανία, με τόση προετοιμασία, σκέφτεται το Brexit και ανατριχιάζει μπορεί να φανταστεί ο καθένας τι θα είχε υποστεί η χώρα μας και ο λαός της.

Ο τότε πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έσωσε τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο του 2015 και με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι χωρίς την αμερικανική βοήθεια ο τότε πρωθυπουργός δεν είχε καμία τύχη. Και μαζί του ούτε η Ελλάδα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, της περαιτέρω βελτίωσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Αυτοί που έβλεπαν ακόμα και …ρήξη με τους Αμερικανούς διαψεύστηκαν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την αμερικανική πρεσβεία και όσοι είχαν κάποια θέματα με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ τα ξεπέρασαν αμέσως μετά την ορκωμοσία τους.

Η Αμερική κυριαρχεί στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και η αμερικανική πρεσβεία φαίνεται να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τη «ρωσική διείσδυση», την οποία κάποια στιγμή είχε φοβηθεί. Θα έλεγα ότι οι φόβοι ήταν ολίγο υπερβολικοί, διότι η Μόσχα επηρεάζει ένα μικρό αριθμό ντόπιων, των οποίων κόπηκαν τα φτερά μετά την παράδοση του ρωσικού συστήματος S-400 στην Τουρκία και την ενδυνάμωση των σχέσεων της Μόσχας με την Άγκυρα. Ακόμα και οι τυφλοί βλέπουν την πορεία του φιδιού.

Ο Πούτιν έκανε τις επιλογές του

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει τις επιλογές του και η Τουρκία είναι ο βασικός του σύμμαχος. Αν οι Αμερικανοί γραφειοκράτες ήταν περισσότερο διορατικοί και δεν είχαν κολλήσει στη δήθεν στρατηγική θέση της Τουρκίας, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για την ίδια Αμερική. Για ποια στρατηγική θέση ομιλούν; Την ανύπαρκτη; Διότι προς το παρόν την «χαίρονται» οι Ρώσοι και οι Ιρανοί και άλλοι εχθροί της Αμερικής. Οι ΗΠΑ έχουν πάρει από την Ελλάδα και την Κύπρο περισσότερα απ’ όσα έχουν δώσει. Και δεν νομίζω ότι ο πρέσβης Πάιατ αμφισβητεί αυτή τη διαπίστωση. Δεν λέω.

Έχουν έρθει επενδυτές, κυρίως Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να επενδύουν. Αλλά δεν έχουν επενδύσει ακόμα οι μεγάλοι παίκτες. Και αυτό το χρωστά η Αμερική στην Ελλάδα. Είναι και αυτή η δήθεν επένδυση για την Εθνική Ασφαλιστική, που έχει προβληματίσει τους οικονομικούς παράγοντες… Η συνέχιση του στρατηγικού διάλογου με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών πρέπει να αποδώσει καλά αποτελέσματα, ακριβώς επειδή η Ελλάδα δικαιούται βοήθειας από την Ουάσιγκτον.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.