ΕΘΝΙΚΑ

Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν γεώτρηση – Στο τραπέζι η αξιοποίηση του αερίου

Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν γεώτρηση – Στο τραπέζι η αξιοποίηση του αερίου, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Την ώρα κατά την οποία η αμερικανική Chevron ξεκίνησε την επιβεβαιωτική γεώτρησή της στο κοίτασμα Αφροδίτη του θαλασσοτεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το Παρίσι που βρισκόταν χθες εξήγγειλε τα επόμενα βήματα, τα οποία συνδέονται με την αξιοποίηση του φυσικού θαλάσσιου πλούτου της χώρας.

Επί του θέματος ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε τα εξής: «Τις επόμενες των ημερών θα επιδιώξω να έχω μια από κοινού συνάντηση με όλες τις εταιρείες που εμπλέκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να δούμε κατά πόσο μπορούν να υπάρξουν συνέργειες, να υπάρξουν συνεργασίες, οι οποίες στόχο θα έχουν την αξιοποίηση των διαθέσιμων αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, πρώτα στην εσωτερική αγορά και ακολούθως για εξαγωγή στην Ευρώπη. Και είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει πολύ σύντομα να πάρουμε αποφάσεις».

Πρόκειται για μια εξαγγελία, που αφορά την πραγματοποίηση ενός σημαντικού άλματος σε σχέση με την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενός προγράμματος, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει βήματα προς την κατεύθυνση εφαρμογής του.

Την ίδια ώρα με τις εξαγγελίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε χθες αντιπροσωπεία της TOTAL, στο Παρίσι και συζήτησαν τους μελλοντικούς χειρισμούς της εταιρείας, τα αδειοδοτημένα οικόπεδα εντός της ΑΟΖ. Η γαλλική εταιρεία θα είναι η επόμενη, η οποία θα προχωρήσει σε γεώτρηση.

Το κοίτασμα “Αφροδίτη”

Το σημαντικό είναι ότι η Chevron έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση του φρεατίου αξιολόγησης Α3 στο θαλασσοτεμάχιο 12. Η γεώτρηση διεξάγεται από το γεωτρύπανο Stena Forth, το οποίο μόλις ολοκλήρωσε τις εργασίες στη σημαντική εύρεση αερίου Nargis της Chevron στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τη NewMed η επιβεβαιωτική γεώτρηση στην “Αφροδίτη” αναμένεται να κοστίσει περίπου 106 εκατομμύρια δολάρια.

Η Chevron αρνήθηκε, πάντως, να απαντήσει σε ερωτήσεις του Upstream σχετικά με το εάν η επιχείρηση γεώτρησης “Αφροδίτη” έχει επηρεαστεί από πιθανές τουρκικές ναυτικές επιχειρήσεις. Όπως συναφώς είναι γνωστό, το κοίτασμα “Αφροδίτη” βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της κυπριακής ΑΟΖ και εκτείνεται επίσης στην άδεια Yishai στα ισραηλινά ύδατα.

Σημειώνεται ακόμη ότι Λευκωσία και Τελ Αβίβ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στη φόρμουλα υπολογισμού του μερίσματος που δικαιούται το Ισραήλ, από την επέκταση της “Αφροδίτης”, στο ισραηλινό κοίτασμα “Ισάι”. Αν και οι συζητήσεις συνεχίζονται το ενδεχόμενο συμφωνίας φαίνεται να καθυστερεί λόγω των απαιτήσεων του Ισραήλ.

  Αζέροι "πρόσκοποι" και Αρμένιοι "εκδρομείς" – Ο ρόλος της Τουρκίας

Σε σχέση με την γεώτρηση της αμερικανικής εταιρείας η σχετική NAVTEX, που εκδόθηκε ισχύει μέχρι τις 27 Ιουλίου 2023.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι