ΕΘΝΙΚΑ

Οι Ειδικές Δυνάμεις αυτόνομο Όπλο – Πως επηρεάζεται το αξιόμαχο

Οι Ειδικές Δυνάμεις αυτόνομο Όπλο – Πως επηρεάζεται το αξιόμαχο, Παντελής Καρύκας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η νέα Δομή Δυνάμεων η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση αυτόνομης Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Το ΚΥΣΕΑ αποδέχτηκε την εισήγηση του ΓΕΕΘΑ για την δημιουργία – ουσιαστικά – αυτόνομου Όπλου Ειδικών Δυνάμεων. Η νέα διοίκηση όμως θα είναι διακλαδική, δηλαδή οι Ειδικές Δυνάμεις θα διαθέτουν οργανικά πλέον τμήματα “αεροπορίας” και “ναυτικού”, αν και εφόσον μεταφράζουμε ορθά τις πληροφορίες.

Το νέο Όπλο επίσης θα εξαρτάται απευθείας από το ΓΕΕΘΑ και όχι από το ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού) όπως συμβαίνει με τα υπάρχοντα Όπλα και Σώματα του Στρατού Ξηράς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο νέο Όπλο θα υπαχθούν οι μοίρες Καταδρομών, οι μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών, οργανικό τμήμα πλωτών μέσων και οργανικό τμήμα ελικοπτέρων.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια άμεσα διαθέσιμη δύναμη κρούσης και μάλιστα δύναμη αιχμής, αν και εφόσον φυσικά το νέο Όπλο τροφοδοτηθεί με όλα τα απαραίτητα οπλικά συστήματα, μέσα και υλικά. Η δημιουργία μιας τέτοιας δύναμης ικανής να μάχεται σε ελάχιστο χρόνο σε οποιοδήποτε σημείο του ελλαδικού χώρου και μάλιστα υπό την άμεση διοίκηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι απόφαση προς την σωστή κατεύθυνση.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι ο μόνος από τη θέση του αρμόδιος να λαμβάνει αποφάσεις για το ευρύτερο θέατρο επιχειρήσεων, ως έχων την συνολική εικόνα. Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση των Ειδικών Δυνάμεων σε διακριτό Όπλο αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, σε συνδυασμό με τη δεύτερη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την εξέλιξη του ναυστάθμου της Κρήτης σε δεύτερη κύρια ναυτική βάση της Ελλάδας. Μία ματιά στον χάρτη δείχνει ότι από την Κρήτη η ελληνική ναυτική δύναμη κρούσης θα μπορεί να καλύψει ταχύτατα τα Δωδεκάνησα και την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και να υποστηρίξει την Κύπρο.

Η συγκέντρωση δυνάμεων που επιτυγχάνεται με τις δύο αυτές αποφάσεις είναι σαφώς πολλαπλασιαστής ισχύος, μεγαλύτερος και από την πάλαι ποτέ Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων, επειδή αποφεύγονται προβλήματα συντονισμού. Η ελληνική δύναμη κρούσης θα μπορεί να επέμβει όπου χρειαστεί σε λίγο χρόνο χάρη στην χρήση των οργανικών πλωτών και εναέριων μέσων. Περιττό να υπογραμμιστεί ότι ο χρόνος αποτελεί κρισιμότατο παράγοντας στις επιχειρήσεις. Τι θα συνέβαινε άραγε αν υπήρχε μια τέτοια δύναμη έτοιμη το μοιραίο βράδυ των Ιμίων;

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι