ΘΕΜΑ

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη λεηλασία των περιουσιών στη Χιμάρα από το καθεστώς Ράμα

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη λεηλασία των περιουσιών στη Χιμάρα από το καθεστώς Ράμα, Ορφέας Μπέτσης

Η Ετήσια Έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τις επενδύσεις σε συμμαχικές χώρες, βάζει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων σε ό,τι αφορά την Αλβανία. Η έκθεση είναι άξια προσοχής, γιατί επισημαίνει πτυχές της αλβανικής πολιτικής που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τις ξένες επενδύσεις στην Αλβανία, είναι οι αμέτρητες δυσκολίες που συναντούν όλο και περισσότερο οι ελληνικές επιχειρήσεις, στον αντίποδα αυτών που ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα θεωρεί “φιλικές”. Ένα ζήτημα για το οποίο έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερα άρθρα.

Η Έκθεση “Investments Climate Statements 2024” του State Department υπογραμμίζει ιδιαίτερα το ενδημικό φαινόμενο της διαφθοράς στην Αλβανία, το οποίο υπονομεύει το κράτος δικαίου, την υγιή ανταγωνιστικότητα και εν τέλει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Πρόκειται για μία πολύ πιο αυστηρή έκθεση σε σχέση με προηγούμενες, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συνθήκες αδιαφάνειας, πελατειακής και προνομιακής μεταχείρισης των επιχειρηματικών σχημάτων του αυλικού περιβάλλοντος του καθεστώτος Ράμα, που στην πραγματικότητα αναδεικνύει την οικονομική υστέρηση της χώρας.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναστείλει τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος IPARD που αφορά τον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι επιδοτήσεις κατέληγαν σε επιχειρήσεις του περιβάλλοντος Ράμα, συχνά μέσω εκτεταμένων δωροδοκιών! Να σημειωθεί πως ακόμα και δημόσια έργα υποδομών που στηρίζει χρηματοδοτικά η ΕΕ έχουν ανατεθεί με διαδικασίες που παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο – εξαιρώντας αυθαίρετα εργοληπτικά σχήματα χωρών της ΕΕ – αποτελώντας στην πραγματικότητα μία προκλητική μεθόδευση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αυτό γίνεται και μέσω των συμπράξεων του αλβανικού Δημοσίου με αμφιλεγόμενους ιδιώτες-επιχειρηματίες, που είναι η πλέον εμπεδωμένη μέθοδος κατά την τελευταία δεκαετία στην Αλβανία.

Αλλά όταν ανησυχούν μέχρι και οι Αμερικανοί επενδυτές και ειδικά τα τοπικά επιμελητήρια που τους εκπροσωπούν – όπως εν προκειμένω το American-Albanian Business Chamber – τότε τα πράγματα είναι πλέον οριακά ανεκτά, καθώς η δυσαρέσκεια των αμερικανικών επιμελητηρίων μεταφέρεται απευθείας στην Ουάσιγκτον. Προφανώς και δεν οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική δυσπραγία της μνημονιακής εποχής, το γεγονός ότι η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην Αλβανία δείχνει να μειώνεται σε σχέση με το παρελθόν, σύμφωνα και με την αμερικανική έκθεση…

Οι “Στρατηγικοί Επενδυτές”

Έχουμε αναφερθεί εκτενώς στον σφετερισμό ακινήτων περιουσιών στην παράκτια ζώνη της Χιμάρας και των Αγίων Σαράντα, που προβαίνει το αλβανικό καθεστώς, μέσω του νόμου “Περί Στρατηγικών Επενδυτών”. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Ράμα το 2015 και εμφανίστηκε ως μία παροχή διευκολύνσεων προκειμένου να προσελκυστούν ξένοι επενδυτές. Αν και είχε περιορισμένη χρονική ισχύ, πήρε δύο αντισυνταγματικές παρατάσεις και εξακολουθεί να ισχύει, άλλον επειδή στο ζήτημα υπάρχει πολύ “ψωμί”!

Οι κατά καιρούς καταγγελίες των Ελλήνων της Χιμάρας, μέσω της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ, ότι αυτός ο νόμος αποτελεί ένα νομιμοφανές εργαλείο για την υφαρπαγή των ακίνητων περιουσιών και τη διάθεση τους σε αυλικούς της κυβέρνησης Ράμα, τεκμηριώνονται πλέον από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες. Αυτές διακρίνονται για την σχολαστική εξέταση των πεπραγμένων σε μία χώρα, έχοντας πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και πολύ καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση.

«Στην πραγματικότητα πολύ λίγοι ξένοι επενδυτές έχουν επωφεληθεί με το καθεστώς του Στρατηγικού Επενδυτή και σχεδόν όλα τα σχετικά προγράμματα έχουν ανατεθεί σε εγχώριες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Οι ξένοι επενδυτές που έχουν αιτηθεί αρμοδίως να μπουν σε καθεστώς στρατηγικού επενδυτή, αναφέρουν ότι η σχετική απόκριση απ’ την αρμόδια κυβερνητική αρχή AIDA είναι πολύ αργοπορημένη», επισημαίνει η Έκθεση. Και λίγο πιο κάτω ακολουθεί αυτολεξεί η έμμεση καταγγελία ότι «… είναι εμπεδωμένη η πεποίθηση στους ξένους επιχειρηματίες ότι απ’ τον Νόμο έχουν κυρίως επωφεληθεί εγχώρια επιχειρηματικά σχήματα, με ισχυρές διασυνδέσεις με την κυβέρνηση».

Κορυφαία περίπτωση αποτελεί αυτή του συζύγου της πρώην υπουργού Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα, η οποία αντιμετωπίζει δίωξη, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου είχε ψηφίσει κι εγκρίνει να χαρακτηριστεί η εταιρία του συζύγου της «Στρατηγικός Επενδυτής» και να του διατεθούν εκτάσεις που ανήκαν σε κατοίκους των Δρυμμάδων. Δεν είναι παρά μία εκ των δεκάδων σκανδαλωδών περιπτώσεων, όπου ακόμη και ηθοποιοί επιθεώρησης είχαν ευμενή μεταχείριση ως φίλοι του πρωθυπουργού Ράμα!

Αν και οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Ράμα, αντιτίθεται πλέον στον νόμο περί “Στρατηγικών Επενδυτών”. Είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων και κεφαλαίου, παρέχοντας στους κατέχοντες το καθεστώς “στρατηγικού επενδυτή” διευκολύνσεις, οι οποίες αφορούν την κατοχή γαιών, αλλά και την υποστήριξη τους από υποδομές και δημόσιες υπηρεσίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι