ΕΘΝΙΚΑ

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα να στείλει κι άλλα όπλα στο Κίεβο

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα να στείλει κι άλλα όπλα στο Κίεβο, Αλέξανδρος Τάρκας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τηλεφωνική συνομιλία εντός των ημερών (και, σε κάθε περίπτωση, πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν της προσεχούς Δευτέρας) θα έχουν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος και των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, με κύριο θέμα την αποστολή εξοπλισμού, να σταλούν δηλαδή κι άλλα όπλα, στην Ουκρανία. Η συνομιλία έχει προγραμματιστεί με τυπική αφορμή την κύρωση, την Πέμπτη από τη Βουλή, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών.

Η Συμφωνία MDCA προβλέπει αφενός τη δυνατότητα χρήσης περισσότερων βάσεων και τοποθεσιών από στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, αφετέρου την αμερικανική χρηματοδότηση σε έργα και εγκαταστάσεις καίριου ενδιαφέροντος για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Η κύρωση της Συμφωνίας MDCA καθυστέρησε πάντως αρκετούς μήνες, με ευθύνη της συνήθους ελληνικής γραφειοκρατίας, καθώς η υπογραφή της είχε γίνει στην Ουάσινγκτον από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν τον περασμένο Οκτώβριο και δεν υπήρχαν εκκρεμότητες.

Ωστόσο, πέρα από τις αναμενόμενες αμοιβαίες φιλοφρονήσεις για το άριστο επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων, το ουσιαστικό μέρος της τηλεφωνικής συνομιλίας Παναγιωτόπουλου-Όστιν θα αφορά την παροχή επιπλέον πολεμικού υλικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς την Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος έχει εισέλθει σε κρίσιμη φάση. Έγκυροι αναλυτές, όπως ο πρώην επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Γουές Κλαρκ, έχουν επισημάνει δημοσίως ότι αν το υλικό δεν παραδοθεί επειγόντως στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις θα κυριαρχήσουν κατά τη θερινή περίοδο.

Η ελληνική συνδρομή

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λόιντ Όστιν συγκάλεσε στις 26 Απριλίου στο Ράμσταϊν της Γερμανίας τη λεγόμενη “Ομάδα Επαφής” με συμμετοχή των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και εταίρων της Συμμαχίας, δηλώνοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε με την ταχύτητα του πολέμου», εξηγώντας ότι οι στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας έχουν αλλάξει. Επίσης, εκτιμάται ότι, επειδή ο στρατιωτικός σχεδιασμός της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποτύχει, το Κρεμλίνο θα αποφασίσει τη διεύρυνση των επιχειρήσεων σε άλλα μέτωπα. Κρίσιμης σημασίας θεωρείται, ακόμα, η ρωσική αντίδραση στις ανακοινώσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας, την επόμενη εβδομάδα, για την υποβολή αιτημάτων ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει αποστείλει με C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Καναδά φορτία με πυραύλους Stinger, ρουκέτες για πολλαπλούς εκτοξευτές RM-70 (τσεχοσλοβακικής κατασκευής) και διάφορα πυρομαχικά. Με άλλα λόγια, όχι μόνο «κατασχεμένα καλάσνικοφ», όπως η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί. Ταυτόχρονα, θεωρείται σημαντική η χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά δυνάμεων και υλικού των ΗΠΑ –όπως είναι ευρέως γνωστό– στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά και σε βάσεις της κεντρικής ή ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία.

  Λήξη συναγερμού στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ

Αντίθετα, δεν έχει ικανοποιηθεί το αμερικανικό αίτημα για την αποστολή στην Ουκρανία αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon και άλλου υλικού (π.χ. τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού) που θεωρείται πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής κατά της ηπειρωτικής και κυρίως της νησιωτικής ελληνικής επικράτειας. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αναμένεται να επικεντρωθούν στην τηλεφωνική συνομιλία τους οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Λόιντ Όστιν. Το ίδιο και στη συνάντησή τους, με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, την προσεχή εβδομάδα.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Το πάγιο επιχείρημα της ελληνικής διπλωματίας και της στρατιωτικής ηγεσίας για την ευθεία απειλή από την Άγκυρα γινόταν κατανοητό στην Ουάσινγκτον, αλλά είναι αμφίβολο αν θα εξακολουθεί να ισχύει και μετά την πρωτοφανή διαπίστωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του στο “Βήμα”, ότι η τουρκική επιθετικότητα «δεν είναι συνεχής»! Επομένως, η αμερικανική πλευρά θα μπορεί πάλι να ζητήσει, αφού η τουρκική επιθετικότητα τελικά «δεν είναι συνεχής»(!), την περαιτέρω υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για στήριξη της Ουκρανίας.

Προς το παρόν, η Αθήνα έχει εκδηλώσει ετοιμότητα συνδρομής με άλλους τρόπους, όπως π.χ. με την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών σε συστήματα (ανατολικής κατασκευής) που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η προσφορά αυτή κρίνεται μάλλον ανεπαρκής, εν όψει των μεγάλων και επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών που διαπιστώνουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Η παροχή πρόσθετου στρατιωτικού υλικού εκ μέρους της Ελλάδας δεν είχε τεθεί ως προϋπόθεση από την αμερικανική πλευρά για την οριστικοποίηση της συνάντησης Μητσοτάκη-Μπάιντεν. Όπως όμως φέρεται ότι είχε τονίσει, εμμέσως πλην σαφώς, ο Άντονι Μπλίνκεν στη δική του τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου, είναι αυτονόητο ότι θα συνέβαλε στην επιτυχία της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι