ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι κινήσεις Ερντογάν και το μήνυμα Αναστασιάδη

Η Άγκυρα εκβιάζει για να επιβάλει την κυριαρχική ισότητα, Κώστας Βενιζέλος

Το μήνυμα ότι αν ο Ερντογάν προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο αυτό θα είναι «ταφόπλακα, όχι μόνο της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά πιο σημαντικά, της επίτευξης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης» στο Κυπριακό έστειλε ο Νίκος Αναστασιάδης. Την ίδια ώρα ο Τατάρ προετοιμάζει το κλίμα για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα, ενώ προειδοποιήσεις στην Τουρκία στέλνουν και οι Βρυξέλλες.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε η πρέσβης των ΗΠΑ, Τζούντιθ Γκάρμπερ, με την ευκαιρία της 245ης επετείου από την Ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ενισχύονται συνεχώς σε διμερές και πολυμερές επίπεδο και εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην επιστολή του της 28ης Μαΐου, ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε αυτή τη θέση και εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες του για την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει μέρος των Βαρωσίων.

Το μήνυμα στον Ερντογάν

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιουλίου, καθώς και στις απειλές που ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε. Κάλεσε μάλιστα τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους την ανάγκη να πεισθεί ο Ερντογάν και να μην προχωρήσει σε νέες έκνομες ενέργειες που θα προκαλέσουν νέες εντάσεις. «Αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες παράνομες ενέργειες, ιδιαίτερα σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αυτό θα αποτελέσει την ταφόπλακα, όχι μόνο της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά πιο σημαντικά, της επίτευξης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε έτσι το μήνυμα ότι στην περίπτωση που υλοποιήσει τις νέες απειλές του ο Ερντογάν, δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε υποβάλει προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και όλα τα θέματα που αφορούν το Βαρώσι. Η διαδικασία, ωστόσο, δεν προχώρησε, εξαιτίας των θέσεων που κατέθεσαν στη Γενεύη η Άγκυρα και οι Τουρκοκύπριοι. Επανέλαβε πάντως την ισχυρή δέσμευσή του για έναν νέο δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο, με πλήρη σεβασμό όμως στις αποφάσεις του ΟΗΕ και αποχή όλων των μερών από οποιεσδήποτε παράνομες ενέργειες.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, τους οποίους ενημέρωσε για τις συνεχείς επαφές του με τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ, καθώς και ηγέτες τρίτων χωρών, προκειμένου να προστατευθεί η περίκλειστη πόλη  στη βάση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τους μετέφερε μάλιστα την απόλυτη στήριξη του διεθνούς παράγοντα στις κυπριακές θέσεις, οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, καθώς και το ότι αντιλαμβάνονται πλήρως τον παράνομο χαρακτήρα των ενεργειών της Άγκυρας. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι μελετώνται όλα τα μέτρα που υπαγορεύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου για την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών.

Μήνυμα στον Ερντογάν έστειλε και η πρόεδρος της Κομισιόν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με αφορμή την έναρξη της Σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ. σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Τούρκο Πρόεδρο, του μετέφερε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για αυτήν την επίσκεψη. Παραλλήλως επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΕ ότι δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ερντογάν δεν έχει δείξει κάποια αλλαγή στις προθέσεις του, ενώ ο Τατάρ πυροδοτεί το κλίμα με εμπρηστικές δηλώσεις του τύπου, αν δεν υπήρχε ο Αττίλας η Κύπρος θα ήταν ελληνικό νησί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι