Οι μπίζνες του Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Οι δηλώσεις Ερντογάν, τα δένδρα και το δάσος, Κώστας Βενιζέλος

του Κώστα Βενιζέλου  – 

Δικά του προσωπικά και οικογενειακά συμφέροντα στην κατεχόμενη Κύπρο δημιουργεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, τα οποία συνδυάζει με τα βήματα πολιτικής και οικονομικής ενσωμάτωσης στην Τουρκία της υπό κατοχή περιοχής. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ερντογάν έχει στήσει ολόκληρο δίκτυο συνεργατών στα κατεχόμενα για οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο δικών του εταιρειών όσο και φίλων του.

Σε αυτό το δίκτυο συμμετέχουν μόνο έποικοι, καθώς, όπως έχει πολλές φορές αναφέρει, «δεν εμπιστεύεται τους Τουρκοκύπριους». Συντονιστικό ρόλο έχει δώσει ο Ερντογάν στον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος σηκώνει το βάρος του σχεδιασμού, της ανάθεσης έργων. Όπως πληροφορούμαστε, σε κάποιες περιπτώσεις είναι μεσάζων για έργα που γίνονται στα κατεχόμενα και τα οποία ανατίθενται σε φίλους του Τούρκου Προέδρου, του πεθερού του.

Ανάλογο δίκτυο συνεργατών, σαφώς μεγαλύτερο, διαθέτει η οικογένεια και στην Τουρκία. Ο 39χρονος Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που έχει ελέω πεθερού αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, εσχάτως είχε προβεί σε δηλώσεις-απειλές για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Διαπλοκή με προσωπική σφραγίδα

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά του στα κατεχόμενα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα έργα γίνονται από εταιρείες όπου έχει συμφέροντα ευθέως ή άμεσα (εταιρείες όπου δεν φαίνονται ονομαστικά) η οικογένεια Ερντογάν. Τα έργα αυτά αφορούν στην ενέργεια, το νερό, τον κατασκευαστικό τομέα (δρόμοι, κτήρια όπως ξενοδοχεία, το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, σπίτια, πανεπιστήμιο κ.λπ.).

Αν και όπως προκύπτουν από πληροφορίες μας, έργα γίνονται σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα, ωστόσο την τελευταία περίοδο τα περισσότερα κατασκευάζονται στην κατεχόμενη Μόρφου. Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει από πλευράς της οικογένειας και φίλων της και στον τραπεζικό τομέα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το κατοχικό καθεστώς, με εντολές της Άγκυρας, αρνήθηκε έλεγχο από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο των τραπεζών που λειτουργούν στα κατεχόμενα. Ο έλεγχος θα γινόταν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μετά τη λύση περίοδο, εάν και εφόσον επιτυγχανόταν συμφωνία στις δύο πενταμερείς Διασκέψεις.

Είναι προφανές πως οι πολιτικοί σχεδιασμοί του καθεστώτος έχουν αυστηρά την προσωπική σφραγίδα του Ερντογάν, ο οποίος βλέπει την ανάπτυξη των κατεχομένων, την επιβολή νέων τελεσμένων, ως πεδίο για να έχει και ο ίδιος οικονομικά οφέλη. Ακόμη και τα τζαμιά που έχουν κτιστεί –και είναι κι άλλα υπό κατασκευή– τα έχουν αναλάβει φίλοι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και εταιρείες στις οποίες έμμεσα έχει προσωπικά συμφέροντα.

Το ίδιο ισχύει ακόμη στο θέμα της παραχώρησης λεγόμενων υπηκοοτήτων του ψευδοκράτους σε εποίκους. Αυτοί στους οποίους παραχωρούνται οι «υπηκοότητες» έχουν σχέση με το καθεστώς της Άγκυρας και τον ίδιο τον Ερντογάν προσωπικά.

Καταγγελίες της κυπριακής κυβέρνησης

Είναι σαφές πως σε αυτό το παιγνίδι άσκησης πολιτικής και συγκέντρωσης οικονομικής δύναμης υπάρχει και το στοιχείο του οικονομικού οφέλους του Ερντογάν και της παρέας του. Από αυτή την εικόνα με το φαγοπότι στην κατεχόμενη Κύπρο απουσιάζουν οι Τουρκοκύπριοι, πλην, ασφαλώς, της ελίτ. Υπενθυμίζεται συναφώς πως στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, η κυπριακή κυβέρνηση κατήγγειλε τις προσπάθειες της Τουρκίας για ενσωμάτωση των κατεχομένων με επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σε εκείνη την επιστολή τονιζόταν, μεταξύ άλλων, και το εξής που έχει σχέση και τα πιο πάνω: «Η πλήρης οικονομική εξάρτηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά ακόμη μία σημαντική παράμετρο των τουρκικών σχεδιασμών που επιδιώκουν να θέσουν υπό πλήρη τουρκικό έλεγχο κάθε μορφής δραστηριότητα στα κατεχόμενα.

Διά των παράνομων τουρκικών “θεσμών”, οι οποίοι εδρεύουν στα κατεχόμενα, με επικεφαλής την παράνομη “τουρκική πρεσβεία”, και σε συνεργασία με επιχειρηματικούς και οικονομικούς παράγοντες φίλα προσκείμενους στην τουρκική Κυβέρνηση, επιδιώκεται η πλήρης υποταγή των οικονομικών δραστηριοτήτων και της ανάπτυξης των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία».

Είναι πρόδηλο πως σε στρατηγικό επίπεδο η Άγκυρα διαχρονικά επιδιώκει τον έλεγχο της Κύπρου στο σύνολό της. Μέσα από τα πρωτόκολλα συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους, υπάρχει σαφής η προσπάθεια πλήρους εναρμόνισης του κατοχικού καθεστώτος με τις δομές του τουρκικού κράτους, ενώ στην ιεραρχία του ψευδοκράτους άρχισε η αναρρίχηση πλέον και εποίκων. Σε προσωπικό επίπεδο ο Ερντογάν προσπαθεί με φίλους του επιχειρηματίες, οικογενειακές του επιχειρήσεις, να έχει προσωπικό οικονομικό όφελος. Κι αυτό γίνεται και με τη χρηματοδότηση έργων από την Τουρκία.

“Κυνήγι μαγισσών”

Παραλλήλως, συνεχίζονται, με συνοπτικές διαδικασίες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συλλήψεις στα κατεχόμενα φερόμενων ως οπαδών του Γκιουλέν. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται πως έχουν σχέση με δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Ο ίδιος ο Γκιουλέν αρνείται, όπως είναι γνωστό, κάθε ανάμειξη στο πραξικόπημα.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν πως το καθεστώς Ερντογάν δεν έχει σταματήσει το κυνηγητό των αντιφρονούντων, είναι όμως προφανές πως στα κατεχόμενα αυτό γίνεται ελεγχόμενα και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Περνούν «απαρατήρητες» οι συλλήψεις και επικρατεί ο νόμος της σιωπής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ψευδοκυβέρνηση προσφέρει όλες τις διευκολύνσεις για τις συλλήψεις των λεγόμενων γκιουλενιστών.

Όχι, βέβαια, πως το καθεστώς της Άγκυρας χρειάζεται διευκολύνσεις από την ψευδοκυβέρνηση. Είναι προφανές, όμως, πως αυτές δίνονται για να εξασφαλίσουν τα κόμματα της λεγόμενης συγκυβέρνησης την εύνοια του Ερντογάν ενόψει και των ψευδοεκλογών.

Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται να παρακολουθεί αμέτοχος, αδύναμος να αντιδράσει και εν πολλοίς… ατάραχος το κυνήγι μαγισσών στα κατεχόμενα. Οι συλληφθέντες είναι κατά κύριο λόγο στρατιωτικοί αλλά και πολίτες που είτε βρέθηκε στην κατοχή τους υλικό, το οποίο τους ενοχοποιούσε, ή θεωρήθηκε η δράση τους ύποπτη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι