ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι “περιπέτειες” του Δένδια στο Μπαχρέιν

Οι "περιπέτειες" του Δένδια στο Μπαχρέιν, Γιώργος Πρωτόπαπας

Η ελληνική διπλωματία συνεχίζει να ενισχύει τις σχέσεις με αραβικά κράτη επιδιώκοντας τη δημιουργία στενών συνεργασιών για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί από χθες, στο πλαίσιο αυτό, τριήμερη επίσκεψη στο Μπαχρέιν και συμμετείχε στο ετήσιο φόρουμ “Manama Dialogue”.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με αραβικά κράτη, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, συγκροτούνται πάνω σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και την περιφερειακή ασφάλεια. Τα τελευταία δυο χρόνια η προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας έχει εντατικοποιηθεί και έχει αποδώσει καρπούς καθώς έχει πάρει πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση συναντήσεων με κράτη του Κόλπου, όπως έγινε το με “Φόρουμ Φιλίας” της Αθήνας τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια της επίσκεψής του έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με ομόλογούς του και άλλους ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους αραβικών κρατών. Συναντήθηκε, ήδη, με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Χουσεΐν καθώς με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Εγιάλ Χουλάτα. Τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του από το Μπαχρέιν, Αμπντελατίφ μπιν Ρασίντ Αλζαγιάνι. Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον διάδοχο του θρόνου και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν πρίγκιπα Σαλμάν μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα.

Το στρατηγικό πλαίσιο που κινείται η Ελλάδα  το σκιαγράφησε ο υπουργός στην ομιλία στο “Manama Forum”. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε επιτυχώς διμερή ζητήματα με όλους τους γείτονές της βάσει του Διεθνούς Δικαίου, με εξαίρεση μια χώρα, εννοούσε την Τουρκία. Επιπλέον, επισήμανε ότι η Ελλάδα από κοινού με την Κύπρο και άλλες χώρες της περιοχής συγκροτεί περιφερειακές συνομιλίες, στέλνοντας το μήνυμα πως «χτίζουμε γέφυρες μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης».

Επίσης, επισήμανε πως τα πολυμερή ασχήματα είναι ανοιχτά σε όποιον συμμερίζεται τις αξίες και τις αρχές μας, δηλαδή τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Τέλος, ανέδειξε τη γεωπολιτική σημασία της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας πως είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, θρησκειών και πολιτικών συμφερόντων.

Ο στόχος της ελληνικής διπλωματίας

Η Ελλάδα επιδιώκει να συγκροτήσει περιφερειακές συμμαχίες με αραβικές χώρες που έχουν ανοικτά μέτωπα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να έχει περισσότερους συμμάχους στη διεθνή κοινότητα, εναντίον των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και του παράνομου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Η καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού και η ανάσχεση του εθνικιστικού-θρησκευτικού Ισλάμ που προωθεί ο Ερντογάν στον μουσουλμανικό κόσμο αποτελεί πρόβλημα για μοναρχίες κρατών του Κόλπου. Είναι γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούν απειλή την ιδεολογία του Ερντογάν και έχουν δραστηριοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο με στόχο να την περιορίσουν, ανησυχώντας για ενδεχόμενες επιπτώσεις στο εσωτερικό τους.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι συνεργασίες με κράτη της Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Περσικού Κόλπου που θεωρούνται “μπαρουτοκαπνισμένα”, δίνουν μια περαιτέρω διάσταση στην ελληνική διπλωματία, της ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο. Επισημαίνεται, ότι έχει υπογραφεί και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι αποδεκτή από το σύνολο των αραβικών κρατών.

Ένας, ακόμα παράγοντας που εξυπηρετεί τους στόχους της ελληνικής διπλωματίας είναι και η εξομάλυνση των σχέσεων αραβικών κρατών, όπως Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν με το Ισραήλ, στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η ελληνική διπλωματία πρέπει να λάβει υπόψη, ότι η Τουρκία από την πλευρά της, επιδιώκει την επαναπροσέγγιση των σχέσεών της με Εμιράτα, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και με Ισραήλ και σε κάποιες περιπτώσεις με διερευνητικές κινήσεις μέσω μυστικής διπλωματίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx