ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι είπαν Δένδιας-Μπλίνκεν για ελληνοτουρκικά και τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

Τι είπαν Δένδιας-Μπλίνκεν για ελληνοτουρκικά και σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ,

Το μήνυμα ότι η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και η ενίσχυσή της προωθεί τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. Οι δύο υπουργοί κήρυξαν την έναρξη του 4ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου και θα έχουν και κατ’ ιδίαν συνομιλίες.

Στις δηλώσεις που έκαναν οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν την στενή στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ. Ο Άντονι Μπλίνκεν ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά τόνισε τα εξής: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι και φίλοι μας και συνεχίζουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή. Να αποφεύγουν απειλές που αυξάνουν την ένταση και αυτό είναι πιο δύσκολο σε προεκλογική περίοδο. Δείτε την περιοχή ως σύνολο και το τι κάνει η Ελλάδα για να γίνει ένα κέντρο ενέργειας και να συνδέσει την Αφρική με την Ευρώπη και να φέρει χώρες μαζί για συνεργασία. Όταν επιλύονται οι διαφορές ανοίγουν μεγαλύτερες ευκαιρίες. Είναι πολύ σημαντικό οι φίλοι και οι εταίροι να διαχειρίζονται διπλωματικά τις διαφορές τους».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Νίκος Δένδιας λέγοντας ότι «ως Ελλάδα δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους με την εξωτερική μας πολιτική. Είναι υποχρέωση μας σε ανθρώπους που δοκιμάζονται να τους βοηθήσουμε. Αν μέσα από αυτή την επαφή βελτιωθεί το κλίμα αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες και το ξέρετε καλά. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσα από τη βοήθεια που παρέχει στα θύματα των σεισμών, είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε Τούρκους και Σύρους».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δέχθηκε ερώτηση και για το casus belli της Άγκυρας και απάντησε ότι «οι ΗΠΑ ως εταίρος των δύο χωρών λέμε ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιλύσουν διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη και να μην χρησιμοποιούν επιθετική ρητορική που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Και οι δύο χώρες είναι σε προεκλογική περίοδο και αυτό δημιουργεί κίνητρα για τέτοια ρητορική. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον ώστε να βρουν τρόπους να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές, ώστε να γίνει ο χώρος που μοιράζονται χώρος συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης και αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών. Ευελπιστούμε ότι αυτός θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι φίλοι μας».

Ο Νίκος Δένδιας ρωτήθηκε και για τη Λιβύη και το τουρκολιβυκό μνημόνιο και είπε ότι «η θέση η δική μας και των ΗΠΑ για τη Λιβύη είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο αλλά αντίθετα είναι παράνομο και ανυπόστατο. Όσον αφορά τις προσπάθειες για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει όπως μπορεί».

Η ατζέντα των συνομιλιών

Νωρίτερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή μας σχετικά με τη συνεργασία και την άμυνα. Υπογράμμισε επιπλέον πως οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες και κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που θα έχει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι θα συζητήσουν για την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του διεθνούς δικαίου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών. «Θα κάνουμε έναν ανοικτό διάλογο σχετικά με τα περιφερειακά πολιτικά προβλήματα» τόνισε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Θέλουμε να συνδέσουμε ακόμα και τους ηλεκτρικούς μας αγωγούς» είπε.

Από την πλευρά του ο Αντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι από τον προηγούμενο διάλογο του 2021 έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ αναφέρθηκε και στην ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα απέστειλε βοήθεια στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς, καθώς και στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια στις πληγείσες περιοχές.

Ο κόμβος της Αλεξανδρούπολης

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε λόγο για εξαιρετική πρόοδο στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και περιορίζεται η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αναφέρθηκε επιπλέον στις στενές σχέσεις των δύο λαών, τονίζοντας ότι περισσότεροι από 1.000.000 Αμερικανοί επισκέπτονται την Ελλάδα ή ζουν σε αυτήν, ενώ υπογράμμισε τη βούληση να ενισχυθούν περαιτέρω και οι σχέσεις μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών.

Για την αμερικανική πλευρά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επικαιροποιημένη συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) η οποία επιτρέπει στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να έχουν μέσω Αλεξανδρούπολης δίαυλο υποστήριξης της ανατολικής πτέρυγας της Βορειοατλανικής Συμμαχίας, παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου. Στην Άγκυρα ο Μπλίνκεν έδειξε ικανοποιημένος με την τουρκική στάση επί του θέματος λέγοντας ότι «η τήρηση της Συνθήκης του Μοντρέ είναι πολύ σημαντική για την προστασία της Μαύρης Θάλασσας και των ακτών της Ουκρανίας».

Με πρωινή ανάρτησή του στο Twitter ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι «οι Σύμμαχοι θα παραμείνουμε ενωμένοι με την Ουκρανία για όσο καιρό χρειαστεί».

Συνάντηση Τσίπρα-Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «το κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, πρέπει να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στον ελληνοτουρκικές σχέσεις με την προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου με ορίζοντα την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ». Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «οι ΗΠΑ έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία για να προχωρήσει αυτός ο διάλογος με δύο σαφείς κόκκινες γραμμές που συνάδουν με τις αρχές που αναδεικνύουν διεθνώς – την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το δικαίωμά της να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα των νησιών της με στρατιωτική παρουσία».

Μητσοτάκης-Μπλίνκεν

Χθες το βράδυ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Ουκρανία με κάθε τρόπο και στρατιωτικό, στις δύσκολες στιγμές που περνάει μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «ευελπιστούμε και μετά από αυτόν τον καιρό να μην εξαρτώμαστε τόσο από το ρωσικό αέριο».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν εμβαθύνει περισσότερο οι σχέσεις τους τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. «Είμαστε συγκλονισμένοι από την μεγάλη καταστροφή που έπληξε τους γείτονές μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «η καρδιά μας ράγισε, ήμασταν από τους πρώτους που στείλαμε βοήθεια». «Όσο κι αν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφορές με τους γείτονές μας, οι λαοί μας είναι κοντά και ευελπιστούμε να μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το δέσιμο».

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στο Ουκρανικό και πρόσθεσε: «Οι καιροί είναι δύσκολοι, η Συμμαχία θα αντεπεξέλθει». Όπως σημείωσε η Ελλάδα σε ενέργεια, και κλιματική αλλαγή έχει εμβαθύνει την σχέση της με τις ΗΠΑ. «Από τα πράγματα που μας ενώνουν είναι η ιδέα ότι οι χώρες, οι κοινωνίες δουλεύουν καλύτερα με τη Δημοκρατία και τη συνεργασία». 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι