ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι Τούρκοι προσπαθούν να σκοτώσουν την “Αμάλθεια” – Κόκκινο από ΗΠΑ και αραβικές χώρες

Οι Τούρκοι προσπαθούν να σκοτώσουν την "Αμάλθεια" – Κόκκινο από ΗΠΑ και αραβικές χώρες

Η Άγκυρα προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί την εξουδετέρωση του θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, «Αμάλθεια», από τη Λάρνακα στη Γάζα.

Κι αυτό επειδή τούτος σχεδιάσθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και γιατί αφέθηκε, εκ των πραγμάτων, εκτός εξίσωσης η κατοχική δύναμη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, όταν συναντήθηκαν στις αρχές Μαρτίου στην Ουάσινγκτον να αποτρέψει την υλοποίηση του σχεδίου αυτού.

Ο Τούρκος αξιωματούχος φέρεται να επιχειρηματολόγησε για ώρα επί του θέματος ενώ παράλληλα το θέμα έθεσε και ο διάδοχος του στη ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος επίσης επισκέφθηκε μαζί με τον Φιντάν την Ουάσινγκτον.

Η συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ είχε γίνει στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού ΗΠΑ- Τουρκίας και όπως συνάγεται εκ του αποτελέσματος, η Ουάσινγκτον δεν αποδέχθηκε τις προτροπές της κατοχικής δύναμης να σταματήσει το σχεδιασμό για τον ανθρωπιστικό διάδρομο.

Η Ουάσινγκτον, όπως είναι γνωστό, στήριξε την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι παρεμβάσεις της καθόρισαν και την υλοποίηση του σχεδίου «Αμάλθεια».

Παράλληλα, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Άγκυρα συστηματικά και μεθοδικά προσπαθεί με ψέματα να πείσει αραβικές κυβερνήσεις ότι από την Κύπρο μεταφέρονται όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ.

Ταυτόχρονα έχουν προσπαθήσει να διαμορφώσουν ένα κλίμα, σύμφωνα με το οποίο, υπήρχε κίνδυνος τα πλοία να μεταφέρουν στην επιστροφή τους Παλαιστίνιους, που θα θέλουν να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε ομιλία του στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, στη Σαουδική Αραβία, στις αρχές Μαρτίου( πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ), είχε ισχυρισθεί αναφερόμενος στην Κύπρο πως «σήμερα, ένα νησί στη μέση της Μεσογείου, ακριβώς απέναντι από τη Γάζα, έχει γίνει βάση ανεφοδιασμού όπλων και πυρομαχικών για το Ισραήλ.

Το νησί αυτό εξακολουθεί να εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό υπό το πρόσχημα ότι λειτουργεί ως ανθρωπιστικό κέντρο για τους κατοίκους της Γάζας.

Πρέπει να προσέχουμε τέτοιες χώρες. Πρέπει επίσης να παρακολουθούμε αν εφαρμόζεται η απόφασή μας να μην γίνονται πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ».

Ούτε το ένα ψέμα, ούτε το άλλο υιοθετήθηκε από τους συνομιλητές της τουρκικής πλευράς. Γι΄αυτό, παρόλο, που δεν εγκαταλείφθηκε η πίεση σε διπλωματικό επίπεδο, τις τελευταίες ημέρες έχει επιστρατευθεί μια άλλη μεθόδευση.

Χρησιμοποιώντας μη κυβερνητικές οργανώσεις, που είναι όργανα του τουρκικού κράτους, ανακοινώθηκε ότι η υπηρεσία «Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής» (IHH), θα μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα. Το Ίδρυμα παρουσίασε δύο νέα πλοία που θα μεταφέρουν τη βοήθεια «απευθείας στη Λωρίδα της Γάζας».

Το πότε και πώς θα μεταφερθούν δεν έγινε γνωστό. Το ερώτημα, που εγείρεται είναι πώς θα μεταφερθεί η βοήθεια στη Γάζα, όταν το Ισραήλ έχει άρει τον αποκλεισμό μόνο από τη Λάρνακα; Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει ζήτημα, να αντιδράσει το Ισραήλ, με απώτερο στόχο να σταματήσει κάθε βοήθεια προς τη Γάζα. Κι αυτή από την Κύπρο.

Αν και τούτο φαντάζει απομακρυσμένο ενόψει του γεγονότος ότι η «Αμάλθεια» έχει αγκαλιασθεί από όλες σχεδόν τις χώρες, από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξομάλυνση σχέσεων με ΗΠΑ

Είναι σαφές πως έχουν γίνει βήματα προς την εξομάλυνση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών- Τουρκίας. Αν και παραμένει η εκατέρωθεν καχυποψία. Οι Αμερικανοί θεωρούν πως μέσω Τουρκίας παρακάμπτονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τούτο, εκτιμούν οι Αμερικανοί, επηρεάζει και την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και βασικοί παίκτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούν πως θα πρέπει να γίνουν αμέσως κινήσεις σε σχέση με το oυκρανικό ενόψει των εκλογών, τον ερχόμενο Νοέμβριο, στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει τη στάση της Ουάσινγκτον στο μέτωπο αυτό.

Παρά, λοιπόν, την εκατέρωθεν καχυποψία και τις επιφυλάξεις που υπάρχουν, οι Αμερικανοί κάνουν κινήσεις προσέγγισης προς την Άγκυρα και η τουρκική πλευρά ανταποκρίνεται αμέσως.

Όπως έγινε γνωστό, στις 9 Μαΐου ο Τούρκος pρόεδρος θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζο Μπάιντεν. Το ραντεβού είχε κλείσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Φιντάν στην Ουάσινγκτον και πρόκειται για το… δώρο προς την Άγκυρα, μετά την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ ενώ οι Αμερικανοί εκτιμούν και το γεγονός ότι άρχισε «ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Θα πρόκειται για το πρώτο επίσημο ταξίδι του Ερντογάν στο Λευκό Οίκο από της εκλογής του Μπάιντεν και εντεύθεν και όπως αναφέρεται ψηλά στην ατζέντα θα είναι η διαδικασία προμήθειας των F-16 της Τουρκίας. Η κατοχική πλευρά θέλει να επισπεύσει τη διαδικασία για προφανείς λόγους.

Η αναβάθμιση της Τουρκίας

Είναι μια περίοδος, πάντως, κατά την οποία η Τουρκία αναβαθμίζεται συνεχώς. Κι αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας το εργαλείο της πώλησης όπλων. Με το εμπόριο όπλο δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης με τα κράτη- αγοραστές.

Αλλά, την ίδια ώρα, φαίνεται πως στο πελατολόγιο της Άγκυρας θα βρεθούν και οι Αμερικανοί. Το αμερικανικό Bloomberg μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ αγοράζουν από την Τουρκία 166.000 όλμους, που κατά πάσα πιθανότητα θα σταλούν στην Ουκρανία!

Η αναβάθμισή της συνδέεται και με τις παρεμβάσεις της προς διάφορες κατευθύνσεις και η επιδίωξη ρόλου σε περιοχές με ανοικτά μέτωπα.

Ο ρόλος της Κύπρου

Είναι σαφές πως ευνοϊκή είναι και η συγκυρία για την Κυπριακή Δημοκρατία. Κυρίως μετά και το σχέδιο «Αμάλθεια». Η υιοθέτηση της πρωτοβουλίας αυτής έγινε ως γνωστό μετά από πολλές προσπάθειες και η ανάδειξή της ως μια από τις οδούς μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, έδωσε πόντους στη Λευκωσία.

Πρώτιστος στόχος είναι να βοηθηθούν οι Παλαιστίνιοι, που απειλούνται με λιμό. Την ίδια ώρα, αυτή η πρωτοβουλία απέδειξε ότι η Κύπρος, μπορεί να συνεννοηθεί με όλα τα κράτη της περιοχής, επειδή είναι αποδεκτή.

Άλλωστε, πέραν του γεγονότος ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, είναι μικρή χώρα και δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή. Αυτό της επιτρέπει να παίζει ρόλο και να αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι