ΣΧΟΛΙΟ

Οι Τουρκοκύπριοι θα υποδεχθούν την απεσταλμένη του ΟΗΕ ζητώντας τα “πάντα”

Οι Τουρκοκύπριοι θα υποδεχθούν την απεσταλμένη του ΟΗΕ ζητώντας τα "πάντα", Κώστας Βενιζέλος

Ενόψει της πρώτης επίσκεψης της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο, η κατοχική πλευρά προετοιμάζει το έδαφος για να οδηγήσει σε αποτυχία και τη νέα προσπάθεια.

Φρεσκάροντας τις κόκκινες γραμμές, η Άγκυρα και οι εγκάθετοί της στα κατεχόμενα καθορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν κατά τις εδώ επαφές της κ. Κουεγιάρ. Με μαξιμαλιστικές θέσεις, που στοχεύουν στη νομιμοποίηση της συνεχιζόμενης κατοχής, επιμένοντας σε δυο κράτη, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να… υποδεχθεί την απεσταλμένη του ΟΗΕ. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας σε αντιπροσωπεία της ακροδεξιάς οργάνωσης “ΤΜΤ”, κωδικοποίησε τις τουρκικές αξιώσεις.

Ζητά αναγνώριση: «Η «πραγματικότητα» της “τ.δ.β.κ.” έχει πλέον λάβει τη θέση της στην ιστορία και στον κόσμο και ότι, εδώ και τρία χρόνια, μαζί με την Τουρκία, γνωστοποιούν στα ΗΕ, στην ΕΕ και σε κάθε μέρος του κόσμου ότι αυτή πρέπει να γίνει αποδεκτή». Θέτει την πολιτική ισότητα στη βάση δυο κρατών: « Η πολιτική ισότητα υπό την ομοσπονδιακή δομή, δεν είναι εφικτή». Υποστήριξε ότι, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της πολιτικής ισότητας σε ομοσπονδιακή βάση και της «κυριαρχικής ισότητας» που θέτει η τουρκική πλευρά, ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός», ο οποίος κέρδισε την “ανεξαρτησία” του το 1974, «δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην περίοδο που προηγήθηκε». Και στρατός και εγγυήσεις: Επέμεινε πως «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οτιδήποτε που δεν θα περιλαμβάνει τουρκικές εγγυήσεις και εσαεί παρουσία τουρκικού στρατού».

Τί βλέπει η απεσταλμένη του ΟΗΕ

Ο κατοχικός ηγέτης, φθάνοντας στο διά ταύτα, εκείνο που προτάσσει είναι η ανάπτυξη μιας συνεργασίας μεταξύ των «δυο οντοτήτων». Μιλώντας σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του “τουρκοκυπριακού συνδέσμου Ερυθρά Ημισέληνος”, Σεζάϊ Σεζέν, πρότεινε και τη φόρμουλα: «Έχουμε προτείνει τη συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα όπως το φυσικό αέριο, η ενέργεια, το νερό, η παράτυπη μετανάστευση και η αποναρκοθέτηση, αλλά δεν λαμβάνουμε απάντηση», σημείωσε ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν «τη συνεργασία των δύο κρατών και των θεσμών τους στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Αυτή την προσέγγιση θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην πρώτη της περιοδεία. Στην Κύπρο, όπως έχει αναφερθεί, θα παραμείνει για μέρες, ώστε να έχει συναντήσεις και με διάφορους φορείς. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα ακολουθήσει κι αυτή την πεπατημένη. Να βλέπει, δηλαδή, το δέντρο αντί το δάσος. Να μην βλέπει την κατοχή και να αναζητά δικοινοτικές κουβέντες. Να ακούει και να καταγράφει τις τουρκικές αξιώσεις επιβολής των κατοχικών δεδομένων, αναζητώντας τη… μέση οδό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι