ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι τουρκικές προκλήσεις και η προειδοποίηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Οι τουρκικές προκλήσεις και η προειδοποίηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Τα μάτια διαρκώς ανοιχτά και το νου σε εγρήγορση πρέπει να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να παρέχουν στον ελληνικό λαό το απαραίτητο αγαθό της ασφάλειας για την ευημερία της κοινωνίας. Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μίλησε σε συζήτηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και στην οποία μετείχαν επίσης ο πρώην υπουργός Άμυνας ναύαρχος ε.α., Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός ε.α., Μιχάλης Κωσταράκος και ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin, Ντένης Πλέσσας.

Σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, η Ελλάδα «ιστορικά επηρεάζει και επηρεάζεται από τα Βαλκάνια και από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου» και χαρακτήρισε αυτές τις αλληλεπιδράσεις «μεγάλες και έντονες». Παραλλήλως, επισήμανε ότι υπάρχουν σήμερα «περιφερειακές αιτίες αστάθειας», αλλά και ο «τουρκικός αναθεωρητισμός», εξαιτίας των οποίων «είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις».

Μιλώντας ειδικά για την Τουρκία, ο κ. Φλώρος είπε ότι «οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές» και ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2020 «η Ελλάδα αντιμετώπισε μια μεγάλη πρόκληση στον Έβρο», στην οποία ανταποκρίθηκαν αποφασιστικά και αποτελεσματικά οι Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας.

Προκλήσεις και αποτροπή 

Στον Έβρο, κατά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, η Τουρκία «εργαλειοποιώντας τους μετανάστες προσπάθησε να επιβάλει τη βούλησή της στο κράτος μας», αλλά υπήρξε αποτροπή, ενώ «στη συνέχεια, είχαμε τις προκλήσεις στον αέρα και την προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στη θάλασσα».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα ικανές να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις και ότι «η αποτρεπτική ικανότητά τους δουλεύει», ενώ αναφέρθηκε και στις συνεργασίες με άλλες χώρες, για τις οποίες είπε ότι «ποτέ δεν βλάπτουν». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο πλέγμα των σχέσεων που έχουν αναπτύξει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και με τα Εμιράτα και την Ιορδανία, και προσφάτως με τη Σαουδική Αραβία.

Τόνισε επίσης ότι οι σχέσεις Ελλάδας–ΗΠΑ βρίσκονται «σε πολύ καλό επίπεδο» και ότι αναμένεται να φτάσουν σε ακόμη υψηλότερο «με την αναθεώρηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που επικαιροποιείται αυτό το διάστημα». Μένοντας στο πεδίο των συνεργασιών με άλλες χώρες, αναφέρθηκε και στην Γαλλία, για την οποία είπε ότι οι σχέσεις της με την Ελλάδα «ήταν και είναι πολύ δυνατές».

Μεταναστευτικό και “Γαλάζια Πατρίδα”

Στη στάση της Τουρκίας αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ναύαρχος ε.α., Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος μετείχε επίσης στην συζήτηση με θέμα “Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο”. Αναλύοντας μάλιστα την συμπεριφορά της Άγκυρας, σημείωσε ότι η Τουρκία «δεν αλλάζει πολιτική, αλλάζει τακτική» και επισήμανε ότι «αυτήν την περίοδο προσπαθεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι συνεργάζεται, προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις της».

Την «αναθεωρητική τροχιά», στην οποία κινείται η Τουρκία επισήμανε και ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός ε.α., Μιχάλης Κωσταράκος, υπογραμμίζοντας ότι είναι «στολισμένη με μεγαλοϊδεατικό εθνικισμό». Ο ίδιος ανέφερε ότι η Άγκυρα εργαλειοποιεί «τη μετανάστευση, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ισλαμισμό» και ότι απέναντι στην Ελλάδα έχει εμφανίσει «ένα καινούργιο αφήγημα». Σημείωσε μάλιστα ότι «πεμπτουσία της μαξιμαλιστικής πολιτικής της Τουρκίας είναι η “Γαλάζια Πατρίδα”» που, όπως τόνισε, αφορά την «επιστροφή των Τούρκων στους χώρους που θεωρούσαν ότι τους ανήκουν λόγω του οθωμανικού παρελθόντος».

Κατά τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ο στόχος της Τουρκίας αναλύεται σε τρεις άξονες,  οι οποίοι είναι «ο έλεγχος των θαλασσίων διόδων στην Ανατολική Μεσόγειο», η διανομή του ενεργειακού πλούτου «με δικούς της όρους και όχι με διεθνείς συνθήκες», αλλά και η «η δυναμική άρση του ελληνικού στρατηγικού θαλάσσιου και εναέριου ασφυκτικού εναγκαλισμού, τον οποίο αισθάνονται στο Αιγαίο»

Η αμυντική βιομηχανία 

Κλείνοντας ο κ. Κωσταράκος επισήμανε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα επιτυγχάνονται μόνο μέσα από την αποτροπή, για την οποία είπε ότι «πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις παράγοντες: την εθνική ομοψυχία, την ενεργή παρουσία της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, τις συμμαχίες και τις διπλωματικές σχέσεις με άλλες χώρες των οποίων τα συμφέροντα συμβαδίζουν με τα δικά μας αλλά και τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin, Ντένης Πλέσσας, τόνισε την ανάγκη να αποτελέσει η εγχώρια αμυντική βιομηχανία προτεραιότητα για την Ελλάδα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η αναγνώριση της αναγκαιότητας για αυξημένη αμυντική ισχύ συνοψίζεται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη». Σημείωσε πάντως, ότι «η αμυντική βιομηχανία δεν υπήρξε ποτέ σημαντική πολιτική προτεραιότητα», επισημαίνοντας ότι «δεν γίνεται να αναπτυχθεί χωρίς να αποτελέσει σημαντική κυβερνητική προτεραιότητα για πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις».

Νωρίτερα, μιλώντας στο ίδιο Φόρουμ, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στην αναβάθμιση του στόλου και μιλώντας ειδικά για την ναυπήγηση των νέων φρεγατών, ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ζητήσει «την εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας» με τη συμμετοχή ελληνικών εταιριών και τη ναυπήγηση των πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx