Οι τουρκικές υπερπτήσεις αποσκοπούν στον διάλογο!
18/05/2020Η Τουρκία, για πρώτη φορά, ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, Χίου, Ψαρών και Σάμου, καθώς υποστηρίζει, ότι παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατικοποίησης, που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, εκδίδοντας μάλιστα και σχετικές NAVTEX. Τα δύο κείμενα της NAVTEX, το πρώτο στις 30 Απριλίου και το δεύτερο στις 15 Μαΐου, εξέδωσαν το Γραφείο Σμύρνης της Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικών και Ωκεανογραφικών Ερευνών του τούρκικου πολεμικού ναυτικού.
Κύκλοι του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, μέσω των ΜΜΕ που ασκούν επιρροή, υποστηρίζουν, ότι η Ελλάδα με πρόσχημα την πανδημία ανέβαλε μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου, μετά τις τουρκικές NAVTEX και τις σχετικές προειδοποιήσεις, ότι η Τουρκία θα στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή της άσκησης.
Οι ίδιοι φιλοκυβερνητικοί κύκλοι στην Άγκυρα, υποστηρίζουν ότι οι υπερπτήσεις πάνω από τη Χίο, τη Σάμο ή τη Ρόδο και οι παρενοχλήσεις στρατιωτικών εναερίων μέσων της Ελλάδος στο ανατολικό Αιγαίο, δεν αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, αλλά θέτουν προς διάλογο τη τουρκική αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, όπως προβλέπει Συνθήκη της Λωζάννης.
Εμφανής διπλωματικός “ελιγμός” της Άγκυρας, αφού οι υπουργοί εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αμφισβητούν ευθέως την ελληνική κυριαρχία σε τουλάχιστον 12 ελληνικά νησιά τα οποία και κατονομάζουν, ενώ τουρκικές ΜΚΟ ζητούν μέχρι και την Κρήτη (ετοιμάζουν σχετική προσφυγή σε Διεθνή Δικαστήρια), με εξαίρεση τον νομό Χανίων.
Από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, αρμόδιοι επιτελείς αναφέρουν ότι, η απόφαση για αναστολή της αεροναυτικής άσκησης “ΚΑΤΑΙΓΙΣ” του Πολεμικού Ναυτικού, έγινε λόγω κορωνοϊού, αλλά και για λόγους οικονομίας. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ενημερώνοντας τους ομολόγους του στην ΕΕ, είπε ότι είναι σχεδόν βέβαιη η επιστροφή της υβριδικής απειλής της Τουρκίας στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας. Επομένως, είναι προτεραιότητα η διασφάλιση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον ύψιστο βαθμό, που εκτός των άλλων, επιβάλλεται, το στρατιωτικό προσωπικό να μείνει αλώβητο, κατά το δυνατόν, έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού.