Οι Τούρκοι εφαρμόζουν την “Γαλάζια Πατρίδα” και στο Αιγαίο
20/10/2020Εντείνεται ο ψυχολογικός πόλεμος του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, ώστε να την ωθήσει στην πρόκληση ενός “θερμού επεισοδίου” και να την κατηγορήσει για στρατικοποίηση της κρίσης. Ο Ερντογάν επιδιώκει να εφαρμόσει το εθνικιστικό δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” στο Αιγαίο.
Ενώ το Oruc Reis ελίσσεται εντός της παράνομης τουρκικής NAVTEX, πλησιάζοντας το Καστελλόριζο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τουρκικά πολεμικά πλοία, έχουν περάσει τα Δαρδανέλια και έχουν αναπτυχθεί σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Η παρουσία μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, έχει να κάνει με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, στο πλαίσιο έκδοσης δυο τουρκικών NAVTEX. Δεσμεύουν τουρκικά χωρικά ύδατα στον κόλπο Ξηρού, ανατολικά της Σαμοθράκης και βόρεια της Καλλίπολης.
Ο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά έχοντας τους εξής στόχους: Πρώτον, να δείξει σε ΕΕ και ΗΠΑ, ότι έχει δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο. Δεύτερον, να δημιουργήσει την εντύπωση στην κυβέρνηση της Αθήνας, ότι στενεύουν τα διπλωματικά της περιθώρια. Τρίτον να αναγκάσει την Αθήνα να εμπλακεί σε συνολικές διαπραγματεύσεις -αποστρατικοποίηση των νησιών. Τέταρτον, να παρουσιαστεί ως “απόλυτος κυρίαρχος” σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ο Ερντογάν επιδιώκει να συσπειρώσει την εκλογική εθνικιστικό-ισλαμιστική του βάση, ενώ η αντιπολίτευση ζητάει εκλογές.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίες, πάντα στο πλαίσιο της τουρκικής προπαγάνδας και οι πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ. Επισήμανε, σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ότι έγιναν συνολικά οκτώ έρευνες μεγάλου βάθους, ωστόσο δεν προέκυψε κάποια ανακάλυψη. Ο Ντονμέζ τόνισε ακόμα, ότι σε αυτή τη φάση η Τουρκία ανακοινώνει NAVTEX «σε μέρη της περιοχής μας, χωρίς να εισερχόμαστε στα χωρικά ύδατα των νησιών. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα».
Ο Ερντογαν κινείται προς την εφαρμογή του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Δηλαδή, στη διεκδίκηση από την Τουρκία, τεράστιων τμημάτων θαλάσσιων περιοχών του Αιγαίου και της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και κυπριακών θαλάσσιων συνόρων και των αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Αυτό που ξεκίνησε ως περιθωριακή ιδέα από μια αντί-δυτική φράξια του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έχει μετατραπεί, σε μια δημοφιλή εθνικιστική επικίνδυνη φιλοδοξία του Ταγίπ Ερντογάν.
Ερντογάν και ναυτική υπεροχή
Σύμφωνα με το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” η ναυτική υπεροχή είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της Τουρκίας. Αποτελεί κλειδί και για την επέκταση της τουρκικής πολιτικής και οικονομικής επιρροής σε ολόκληρη την περιοχή. Ταυτόχρονα, το δόγμα επεκτείνεται και εκτός της Μεσογείου, ώστε η Άγκυρα να αναλάβει τον έλεγχο του Περσικού Κόλπου, της Θάλασσας του Ομάν, της Αραβικής Θάλασσας, της Ερυθράς Θάλασσας, των ανατολικών υδάτων του Ατλαντικού Ωκεανού, της Βόρειας Αφρικής.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι, κατά πόσο θα συνεχίσει να είναι ανεκτή η τουρκική επεκτατικότητα, από ΕΕ και ΗΠΑ. Οι κινήσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα απομακρυνθεί από τους προσωπικούς μαξιμαλιστικούς του στόχους. Η Άγκυρα φαίνεται να έχει απελπιστική ανάγκη, να δημιουργηθεί ένα “θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΕ, η Αθήνα και το Παρίσι, δεν θα πρέπει να πέσουν στην στρατιωτική παγίδα του Ερντογάν.
Η πολιτική της ΕΕ να απειλεί μόνο ρητορικά την Τουρκία με κυρώσεις, δίνει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να κλιμακώνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά. Η διπλωματία της ΕΕ σχετικά με την αναθεωρητική τουρκική στρατηγική σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, παρουσιάζει σοβαρές παθογένειες. Απόρροια των εθνικών συμφερόντων των κρατών – μελών της. Η ΕΕ εμφανίζεται να έχει μια σχέση εξάρτησης με τον Ερντογάν, όπως διαφαίνεται απο την προσεκτική ανάγνωση των κοινών συμπερασμάτων των Συνόδων Κορυφής και το ρόλο που διαδραματίζει το Βερολίνο.
Η κίνηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, να στείλει επιστολή στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ -Τουρκίας, ασκεί πίεση στην ΕΕ και τη θέτει ενώπιον των ευθυνών της. Επιπλέον, η επιστολή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών προς το Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, που ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, εκθέτει το μεροληπτικό ρόλο του Βερολίνου υπέρ του Ερντογάν.