ΑΠΟΨΗ

Οι τρεις υποστροφές των Γεραπετρίτη-Μητσοτάκη

Οι τρεις υποστροφές των Γεραπετρίτη-Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Με τρείς υποστροφές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος, επέστρεψε ο κ. Γεραπετρίτης από την συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του κ. Φιντάν στην Άγκυρα: Πρώτον, την “άνευ όρων” διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Δεύτερον, την αναγνώριση ως “Τούρκων ομογενών” των Μουσουλμάνων της ελληνικής Θράκης. Τρίτον, την ύπαρξη “τρομοκρατών” εν Ελλάδι.

Και οι τρεις υποστροφές σημαίνουν εγκατάλειψη της μέχρι τούδε πολιτικής ότι η Ελλάς δεν αναγνωρίζει άλλες “διαφορές” με την Τουρκία παρά μόνον την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ. Το ίδιο η μετονομασία των Ελλήνων μουσουλμάνων (όπως τους θεωρεί η Συνθήκη της Λωζάννης) σε Τούρκους ομογενείς. Το ίδιο και ο χαρακτηρισμός “τρομοκράτες” των εν Ελλάδι Κούρδων αντιφρονούντων και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχόν πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016, που σημαίνει και άρση της ασυλίας των.

Διά την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έγινε αυτό που απαιτούσε και ο “ξένος παράγων” (Αμερικανοί και ΕΕ). Οι τρείς υποστροφές, όμως, δεν σημαίνουν αναγκαία και την αποδοχή των τουρκικών αξιώσεων υπό της Ελλάδος: Δηλαδή τον αφοπλισμό των νήσων του Αιγαίου και την αναγνώριση “γκρίζων ζωνών”, όπως και την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο προς απλήν επικύρωση, αφού θα έχει προηγουμένως οριοθετηθεί διμερώς η υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ. Ναι μεν δεν έχουν γίνει αποδεκτές οι τουρκικές αξιώσεις, αλλά τώρα συζητάμε τα ζητήματα αυτά, ενώ προηγουμένως απορρίπταμε κάθε συζήτηση.

Ο “διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες” της διαπραγμάτευσης με τον Ερντογάν τον Σεπτέμβριο και με την έμπιστη του πρωθυπουργού κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου τον Οκτώβριο και την Ανωτάτη Επιτροπή Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας τον Δεκέμβριο. Εν τούτοις, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν απροστάτευτοι οι ελληνικοί πληθυσμοί των αιγαιακών νήσων, άλλως θα φύγουν.

Δεν υπάρχουν “γκρίζα νησιά” στο Αιγαίο, εκτός των Ιμίων που εμμέσως “γκριζάρισαν” το 1996. Ουδεμία ελληνική κυβέρνηση θα πάει στη Χάγη μόνον για να επικυρώσει αποφασισθείσα διμερώς οριοθέτηση, αλλά για να την καθορίσει το Διεθνές Δικαστήριο. Δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα που να δεχθεί τους τουρκικούς όρους και να μην πέσει, όσον κοινοβουλευτικώς ισχυρά κι αν είναι.

Παρά ταύτα, η ζημιά έγινε. Οι υποστροφές του κ. Γεραπετρίτη είναι αποτέλεσμα των μεγαλοστομιών του κ. Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική όπως και στην εσωτερική, για τις πυρκαϊές, την ακρίβεια και την “πιστοληπτική αναβάθμιση”. Ας του γίνει μάθημα, να λέει λιγότερα και να πράττει περισσότερα. Το αποτέλεσμα μετράει στη πολιτική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι