Οι Βρετανοί κλείνουν τα μάτια στον εποικισμό της Αμμοχώστου
11/05/2023Η Βρετανία είναι εγγυήτρια χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαθέτει και λειτουργεί στρατιωτικές βάσεις, έχει εν πολλοίς γεωστρατηγικά συμφέροντα στο νησί. Αυτά τα συμφέροντα, οι Βρετανοί επιχειρούν να τα διασφαλίσουν, συντηρώντας μια υπόγεια αντιπαράθεση με την Κύπρο. Συντηρώντας μια κρίση εμπιστοσύνης, που παραπέμπει στη δεκαετία του ΄50, όταν οι Έλληνες στο νησί ξεκίνησαν αντι-αποικιακό αγώνα με στόχο την Ένωση με την Ελλάδα.
Έκτοτε, η Λευκωσία βρίσκει πάντα μπροστά της τους Βρετανούς. Έκτοτε δέχεται κτυπήματα και υπονομεύσεις από το Φόρειν Όφις, που θέλει να λειτουργήσει ως μετα-αποικιακή δύναμη. Προσπαθεί συστηματικά να αναδείξει τα αποικιακά κατάλοιπα, που σκοπίμως αφέθηκαν να διαιωνίζονται και να… κυνηγούν το κυπριακό κράτος, από της ανεξαρτησίας και εντεύθεν.
Χθες στη Λευκωσία για επαφές βρισκόταν ο υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Leo Doherty.
Συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο. Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, ο Βρετανός αξιωματούχος κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου και τις τουρκικές ενέργειες επιβολής νέων τετελεσμένων.
Απαντώντας, λοιπόν, σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή των Βαρωσίων, ο κ. Doherty είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε κάποιες πολύ ενθαρρυντικές δηλώσεις σχετικά με την επιθυμία του να υπάρξει λύση και να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία. Εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και δήλωσε ότι πιστεύει ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Τέλος, είπε ότι πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με τις τουρκικές εκλογές, αλλά «πάντα θα συνηγορούμε υπέρ μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας εντός των αρχών του ΟΗΕ».
Κουβέντα δεν λένε οι Βρετανοί…
Δηλαδή; Για την Αμμόχωστο ούτε κουβέντα οι Βρετανοί. Για τις τουρκικές προκλήσεις τίποτα. Επανέλαβε το γνωστό αφήγημα, που λέγεται όταν θέλουν να αποφύγουν την ουσία: Για επανέναρξη συνομιλιών και τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Στην Αμμόχωστο παραβιάζονται αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η Βρετανία είναι στα πέντε μόνιμα μέλη. Ποιος ασχολείται; Η Κύπρος δεν είναι Ουκρανία.
Κανονικά το Φόρειν Όφις, που φημίζεται για την άσκηση διπλωματίας υψηλού επιπέδου, θα έπρεπε να επιδίωκε καλές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς έτσι θα διασφάλιζε, θα ενίσχυε τα γεωπολιτικά της συμφέροντα. Συμφέροντα, που περνούν μέσα από την Κύπρο, στην οποία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις. Για να αλλάξει, όμως, ρότα το Λονδίνο θα πρέπει να έχει κόστος. Να στριμωχθεί από τη Λευκωσία, η οποία θα πρέπει να κόψει διευκολύνσεις στους Βρετανούς και να τηρήσει με αυστηρότητα τις συμφωνίες.