ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οικογενειακά δράματα πίσω από την τραγωδία στη Λιβύη

Οικογενειακά δράματα πίσω από την τραγωδία στη Λιβύη, Όλγα Μαύρου

Το υπουργείο Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας διεξάγουν έρευνες για την τραγωδία στη Λιβύη, με τους πέντε νεκρούς – τρία στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων, μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, και δύο αδέλφια – διερμηνείς και τους 14 τραυματίες. Προ λίγου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε εμπλοκή της ΕΥΠ, που μεταδίδεται εκτενώς από χτες και επέμεινε στην εκδοχή του τροχαίου δυστυχήματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι δεν μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνέλεξε πληροφορίες και είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως επρόκειτο για δυστύχημα. «Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές πληροφορίες. Πρόκειται για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα αυτό είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυβέρνηση συνέλεξε πληροφορίες μετά το τραγικό συμβάν. Δεν ισχύει η πληροφορία ότι μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Λιβύη. Το διαψεύδουμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στους Έλληνες, σκοτώθηκαν η ανιτπλοίαρχος Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, η επισμηναγός Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, ο αρχιλοχίας ΠΖ Γεώργιος Βούλγαρης, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και τα δύο παιδία Έλληνα μετανάστη και προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Λιβύη.

Κάποιες πληροφορίες έχουμε μόνον για  άτυχη στρατιωτικό και νοσηλεύτρια Ανδρεαδάκη και τα δύο αδέλφια που ήταν παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη. Ο τελευταίος, ο κ. Κανάκης Μανδαλιός, ο οποίος δραστηριοποιείται σε κατασκευαστική- ενεργειακή εταιρεία, έχασε την κόρη και το γιο του, τον 33χρονο Φίλιππο και την 34χρονη Αγγελική ή Άντζελα. Η κόρη του μάλιστα ήταν νιόπαντρη –είχε παντρευτεί το περασμένο Σάββατο. Μιλώντας στο Mega περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά του είχαν πάει εθελοντικά να βοηθήσουν. Ο ίδιος εκτιμά ότι επρόκειτο για πλαγιομετωπική σύγκρουση με αγροτικό αυτοκίνητο.

«Όπως ταξίδευε το λεωφορείο έγινε πλαγιομετωπική με κάποιο αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο έχασε τον έλεγχο κι προκειμένου να ξαναμπεί στην πορεία του, σφηνώθηκε στο λεωφορείο και έγινε ανάφλεξη. Τα παιδιά μου και οι άλλοι τρεις κάθονταν σε αυτό το σημείο που έγινε η πρόσκρουση. Πλαγιομετωπική, αυτό έχω καταλάβει. Τα παιδιά μου ήταν 33 και 34 ετών αντίστοιχα. Μιλάω με τον Πρόξενο. Τα παιδιά μου πήγαν να βοηθήσουν εκεί, είμαστε από τη Βεγγάζη, έχουμε μεγαλώσει εκεί, έχουν τελειώσει το σχολείο, εγώ είμαι ο πρόεδρος της κοινότητος. Αγαπάνε τη Βεγγάζη, τη Λιβύη, και ήθελαν να βοηθήσουν, εθελοντικά προσφέρθηκαν. Επέστρεψαν οι τραυματίες και θα στείλουν άλλο C-27 να πάρει τις σορούς», κατέληξε.

Ο 27χρονος αλεξιπτωτιστής

Ο πατέρας του 27χρονου υπαξιωματικού Γεωργίου Βούλγαρη είπε για το χαμό του παιδιού του: «Ήταν στο τμήμα Αλεξιπτωτιστών. Στον στρατό έχει 8 χρόνια. Πήγε Αίγυπτο, Ουκρανία, Σουδάν, πήγε σε πολλά κράτη. Τη μέρα που έφτασε, το μεσημέρι, μία η ώρα, μου έστειλε ένα μήνυμα, γιατί δεν είχαν τηλέφωνα. Μου έστειλε ένα μήνυμα “μπαμπά, φτάσαμε, καλά είμαστε”. Από εκεί και πέρα καμία επικοινωνία. Ήταν 27 χρονών, παντρεμένος. Τι άλλο να σας πω; Αφού έχασα το παιδί μου, δεν υπάρχει άλλο κάτι…“.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο ίδιος, είπε: «Ήταν καταπληκτικό παιδί. Τι να σας πω για τη μνήμη του; Ότι έφυγε πρόωρα; Τι άλλο να πω;» είπε με λυγμό στη φωνή του ο πατέρας του 27χρονου. «Ήταν πολύ ήρεμο παιδί, όχι επειδή ήταν δικό μου, ήταν αντικειμενικά ήσυχος, δεν είχε αντιδικίες με κανέναν. Τον Στρατό δεν τον αγαπούσε απλώς. Έδινε την ψυχή του σε αυτό που έκανε. Δεν είχε αποκτήσει παιδί. Αν είχε, θα παρηγοριόμασταν λιγάκι, ότι μεγαλώνουμε το εγγόνι μας». Ο νέος είχε καταγωγή από το Μουζάκι της Θράκης και οι δύο αδελφές του υπηρετούν επίσης στο στρατό.

Όσον αφορά στην άτυχη Μεμεκίδου, με καταγωγή από την Κρήτη, ήταν 40 ετών και υπηρετούσε ως νοσηλεύτρια στην Ογκολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Άνθρωπος της προσφοράς και της δράσης, η Γλυκερία μετέβη εθελοντικά στη Λιβύη ως μέλος της Ελληνικής Αποστόλης για να παράσχει βοήθεια. Ηταν ενεργό μέλος της Επιτροπής του Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, δε σταμάτησε να αγωνίζεται καθημερινά και άοκνα προς όφελος του ογκολογικού ασθενούς, σημειώνει η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).

Ποια ήταν η Εύη Ανδρεαδάκη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σχολείου της Βεγγάζης, Γιώργος Σαγιάνος, είπε ότι οι δύο νέοι εκτελούσαν χρέη διερμηνέα για την ελληνική αποστολή. Ο ίδιος, τόνισε ότι επρόκειτο για σφοδρό τροχαίο δυστύχημα, επιβεβαιώνοντας την επίσημη εκδοχή για το τραγικό συμβάν. Οι άλλοι τρεις νεκροί, ήταν στρατιωτικοί. Ένας από αυτούς και η άτυχη Ανδρεαδάκη.

Ήταν άριστη μαθήτρια και φοιτήτρια, με μεγάλη διάθεση για προσφορά και πολλά όνειρα. Τον Ιούνιο έκανε ανάρτηση ότι ήταν περήφανη που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα ως ένας από τους επικεφαλής εκπαιδευτές για τα σεμινάρια των Ηνωμένων Εθνών Field Medical AssistantsCourse στην RSCE. Η οικογένειά της δέχτηκε απανωτά χτυπήματα.

Πρώτος έφυγε ο θείος της Βασίλης Ανδρεαδάκης, που θυσιάστηκε στα 26 του χρόνια ως πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας για να γλιτώσει αθώο κόσμο.  Στις 23 Μαΐου του 1980 παρουσίασε βλάβη το αεροσκάφος που πιλοτάριζε. Ο πύργος ελέγχου του έλεγε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, αλλά εκείνος βλέποντας πως αν το έκανε αυτό το αεροσκάφος θα έπεφτε μέσα στην πόλη της Λαμίας, αρνήθηκε και το οδήγησε έξω από την πόλη, βρίσκοντας τραγικό θάνατο κατά την πτώση του.

«Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ … Ένας μεγάλος άντρας, όπως ο αείμνηστος θείος μου, σε γαλουχεί με υψηλά ιδεώδη όχι μόνο με τον ενάρετο βίο του, αλλά κυρίως με τον «ευκλεή θάνατο» που επιλέγει…» έγραφε τότε η άτυχη νοσηλεύτρια της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σαν να μην έφτανε εκείνο το δράμα στην οικογένεια, το 2010 σκοτώνεται σε τροχαίο ο τότε ηλικίας 22 ετών αδελφός της Βασίλης Ανδρεαδάκης. Και τώρα είχε σειρά εκείνη…. Είχε παντρευτεί πριν από μόλις 9 μήνες και έκανε όνειρα πολλά. Τί να πει κανείς στην οικογένεια που απέμεινε;

Η εκδοχή του τροχαίου

Την ίδια στιγμή το σοκ από την απώλεια της ζωής των πέντε Ελλήνων στη Λιβύη, είναι λογικό να απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης. Μέχρι και χτες οι ελληνικές αρχές δεν γνώριζαν τί ακριβώς έχει συμβεί και η διάψευση για εμπλοκή της ΕΥΠ ήρθε προ λίγου, όταν η αναφορά για εμπλοκή της υπηρεσίας είχε δημοσιευτεί εκτενώς σε μία σειρά από ΜΜΕ.

«Οι πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτό δεν μπορούμε εμείς να το πούμε με βεβαιότητα, τι συνέβη ή δεν συνέβη, ούτε μπορώ να σας το πω εγώ πριν γίνει η σχετική έρευνα, πριν δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Άμυνας. Εγώ μπορώ να σας πω ότι θα γίνει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων… και βέβαια του οδηγού, τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια στην οποία συνέτρεξαν», δήλωνε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που σήμερα υιοθέτησε την εκδοχή του τροχαίου.

Να σημειωθεί πως ακούστηκαν στον δημόσιο λόγο μία σειρά εκδοχών: Από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο (η Ντέρνα ήταν προπύργιο του ISIS) ακόμα και έκρηξη από νάρκη που μετακινήθηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας. Στην εκδοχή του τροχαίου προστέθηκε ο ισχυρισμός πως η πυρκαγιά προήλθε από ανάφλεξη του τροποποιημένου ντεπόζιτου του οχήματος που έπεσε πάνω στο λεωφορείο και έφερε μεγάλη ποσότητα καυσίμου. Όντας εμπόλεμη χώρα η Λιβύη, μοιάζει λογικό τα οχήματα να κυκλοφορούν με αυξανόμενες ποσότητες καυσίμου, καθώς δεν είναι εύκολος ο εφοδιασμός.

Πριν την δήλωση Μαρινάκη, σημερινά δημοσιεύματα ανέφεραν πως ενισχύεται η εκδοχή του τροχαίου, επικαλούμενα και την χτεσινή επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στους τραυματίες, από τις μαρτυρίες των οποίων δεν φέρεται να προκύπτει διαφορετική εκδοχή, εκτός του τροχαίου. Όπως προαναφέραμε, την εκδοχή του τροχαίου υποστηρίζουν και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας.

Την ίδια στιγμή μαίνεται η κοινωνική οργή στην Λιβύη για την ανθρωπιστική τραγωδία που προκάλεσαν οι φονικές πλημμύρες. Οργισμένο πλήθος έκαψε το σπίτι του δημάρχου της Ντέρνα (της πόλης όπου θρηνεί χιλιάδες νεκρούς και είχε μεταβεί η ελληνική αποστολή). Εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Μεγάλο Τέμενος της πόλης και φώναζαν συνθήματα κατά των αρχών της ανατολικής Λιβύης, του κοινοβουλίου και του προέδρου του, Αγκίλα Σάλεχ. «Ο λαός θέλει την πτώση του κοινοβουλίου», «Ο Αγκίλα είναι ο εχθρός του Θεού» και «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια». 

“Αστοχία” παραδέχτηκε ο Άδωνις

Είμαστε σε αναμονή για την επίσημη ολοκλήρωση της διερεύνησης. Ωστόσο, ακόμα και αν πρόκειται για τροχαίο, πρέπει να απαντηθεί ποιοι ήταν οι οδηγοί του άλλου οχήματος, ήταν απλοί πολίτες που σε μία αχανέστατη-ερημώδη χώρα έπεσαν τυχαία πάνω στην ελληνική αποστολή ή συνέβη κάτι άλλο;

Επιπλέον υπάρχει ζήτημα, τόσο με τα μετρά ασφαλείας της συνοδείας (διαβάσαμε σε δημοσιεύματα ότι την ασφάλεια εγγυήθηκαν οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ) όσο και με την μεταφορά της με τουριστικό λεωφορείο και όχι με θωρακισμένο όχημα. Μία απάντηση που διαβάσαμε σε δημοσιεύματα, που επικαλούνται αξιωματικούς, είναι πως δεν ήταν πολεμική αποστολή, αλλά ανθρωπιστική, επομένως δεν προβλέπονταν συνοδεία από θωρακισμένο όχημα.

Ζήτημα, όμως, υπάρχει και με την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ που επί ώρες επέμεινε στην εκδοχή των “ελαφρά τραυματιών” την στιγμή που διεθνή μέσα ενημέρωσης, με πρώτο το εγκυρότατο πρακτορείο Reuters, έκαναν αναφορά σε νεκρούς. Το ΓΕΕΘΑ διευκρίνισε πως δεν είχε ξεκάθαρη εικόνα, καθώς από την πυρκαγιά καταστράφηκαν το δορυφορικά κινητά τηλέφωνα των μελών της αποστολής.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε σχετικά πως «δεν κινείται η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων με δημοσιογραφικούς όρους. Αυτή την ενημέρωση είχε από τις λιβυκές αρχές, δεν υπήρχε δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας, μόλις υπήρξε επικοινωνία άμεσα εκδόθηκαν ανακοινώσεις και ενημερωθήκαμε όλοι γι’ αυτή την τραγική έκβαση του δυστυχήματος», και πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα άρσης ή οποιασδήποτε λιγότερης εμπιστοσύνης στον αρχηγό του στρατεύματος τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ κο Φλώρο».

Πάντως, «αστοχία» στο ζήτημα της αρχικής ανακοίνωσης του ΓΕΕΘΑ παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης:  Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ «η αστοχία με την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ και η καθυστέρηση πολύ χρόνο μετά τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για την ανακοίνωση των θυμάτων είναι ένα σημείο που πρέπει να ερευνηθεί από τον κ. υπουργό… Πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς έγινε, είναι ένα πολύ λυπηρό περιστατικό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx