Ολοταχώς η διαπραγμάτευση για το όνομα

Ολοταχώς η διαπραγμάτευση για το όνομα

της Νεφέλης Λυγερού  – 

Η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στη Βιέννη και στη συνέχεια η συνάντηση των δύο με τη συμμετοχή του Νίμιτς σηματοδοτεί την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων Αθήνας-Σκοπίων. Αν και δεν η ελληνική πλευρά διοχετεύει ότι οι συνομιλίες έγιναν επί των προτάσεων του μεσολαβητή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενεχείρισε στον Σλαβομακεδόνα ομόλογό του το σχέδιο Συμφώνου, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της διμερούς –και ουσιαστικής– διαπραγμάτευσης. Τελετουργικά το σχέδιο θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες, όταν ο Κοτζιάς θα μεταβεί στον αναβαπτισμένο Διεθνή Αερολιμένα Σκοπίων.

Η συνάντηση των δύο υπουργών στέλνει το μήνυμα ότι χωρίς να παρακάμπτουν τυπικά το Νίμιτς, η διαπραγμάτευση βρίσκεται στα χέρια τους, αλλά και ότι είναι σε θέση να συνομιλούν και μόνοι τους. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιθυμούσε την απομάκρυνσή του, κάτι που δεν έβρισκε σύμφωνο το Μαξίμου, το οποίο θεωρεί πως πρέπει να μην έλθουν σε αντίθεση με το Νίμιτς, επειδή αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη στάση της Ουάσιγκτον.

Παραλλήλως, υπόγεια κόντρα έχει εκδηλωθεί μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του υπουργού του Εξωτερικών Ντιμιτρόφ.  Η ρητορική του τελευταίου είναι πολύ πιο σκληρή. Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο υπουργών στη Βιέννη, πάντως, ο Ζάεφ βρισκόταν στην Τουρκία. Στόχος του ήταν να ανανεώσει την υποστήριξη της Άγκυρας στην προσπάθεια της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Προφανώς, οι Τούρκοι δεν χάνουν ευκαιρία να ρίχνουν λάδι στη φωτιά στη διένεξη Αθήνας-Σκοπίων.

Κατά τη συνάντηση Ερντογάν-Ζάεφ, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε τις «πολιτικές καλής γειτονίας που ακολουθεί η ΠΓΔΜ» και τη διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι καλό για τα Βαλκάνια και για την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν πιο προκλητικός: «Για το θέμα του ονόματος μίας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος», μη χάνοντας την ευκαιρία να αναφερθεί και στα ελληνοτουρκικά.

Στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι είναι ουτοπικό να μην υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” στην ονομασία της γειτονικής χώρας. «Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολη διαπραγμάτευση, είναι όμως ο μόνος δρόμος… Το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα καλώς ή κακώς το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια… Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω. Να σταματήσουν οι γείτονες να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό. Να τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν. Και έγιναν σημαντικά βήματα, όπως με την μετονομασία του αεροδρομίου. Και να σταματήσουν τις αλυτρωτικές αναφορές».

Εν μέσω όλων των παραπάνω, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ξαναχτύπησε. Έθεσε θέμα αλλαγής και της ονομασίας του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης: «Θα κρατήσουμε το Μακεδονία στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια» είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, προσθέτοντας: «Το πρόβλημα είναι πολλαπλό, θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε».

Όπως είναι γνωστό, η θέση της Αθήνας για το όνομα παραμένει η σύνθετη ονομασία, κατά προτίμηση με γεωγραφικό προσδιορισμό, και χρήση του όρου Μακεδονία στα σλαβικά χωρίς μετάφραση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι