ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βαρύς ο φόρος αίματος για τους ομογενείς – 10 oι νεκροί στην Μαριούπολη (upd)

2 Έλληνες νεκροί στη Μαριούπολη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκαλεί απώλειες και στην Ελληνική ομογένεια. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών πλέον ανέρχεται στους 10, ενώ άλλοι έξι είναι τραυματίες από αεροπορικό βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά, κοντά στη Μαριούπολη. Μεταξύ των έξι τραυματιών είναι και ένα παιδί.

Το ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα. Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε αύριο ο Ρώσος πρέσβης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, με νέα ανάρτηση του στο Twitter, ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Προηγουμένως, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο τεσσάρων ομογενών στο χωριό Μπουγάς, βόρεια της Μαριούπολης, είχε κεφράσει, «βαθύτατη θλίψη για τον αδόκητο θάνατο τεσσάρων ομογενών στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης». Προσθέτει: «εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων».

Το μήνυμά τους για τον θάνατο των Ελλήνων ομογενών έδωσαν μέσω του Twitter και ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή» έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον επίσημο λογαριασμό του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και ζήτησε τα όπλα να δώσουν τη θέση τους στην διπλωματία.

Σε ανακοίνωση της η ρωσική πρεσβεία απέδωσε το μακελειό στους «Ουκρανούς ναζί», με την Μόσχα να αρνείται ότι βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές, επισημαίνοντας πως η ομογένεια είναι στο στόχαστρο των παραστρατιωτικών ταγμάτων που συνεπικουρούν τον ουκρανικό στρατό, προκειμένου να κατηγορηθεί η Ρωσία για τις επιθέσεις.

Το ΥΠΕΞ για τους νεκρούς ομογενείς

Νωρίτερα σε άλλη ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ότι δύο αρχικά ομογενείς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχουν τραυματίες, εκ των οποίων και ένα παιδί. Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού. Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ’επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Στον Σαρτανά, που λεγόταν Primorskoe από το 1938 μέχρι το 1990, ζουν περίπου 10.000 κάτοικοι και είναι στην πλειοψηφία τους ομογενείς. Σε απογραφή του 1940 από τους τότε 6.218 κατοίκους, οι 4.417 ήταν Έλληνες. Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Κάλμιου, στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ και απέχει 20 χιλιόμετρα από την Μαριούπολη. Ο ποταμός ήταν το όριο μεταξύ των περιοχών που ελέγχονταν από το 2014 από ουκρανικές δυνάμεις και των περιοχών που ελέγχονταν από τους αυτονομιστές του Ντονιέτσκ.

Την εποχή της ρωσικής επανάστασης, οι κάτοικοί του είχαν συνταχθεί με τους μπολσεβίκους και όταν η χώρα καταλήφθηκε από τους Γερμανούς, οι κάτοικοι πολέμησαν με τον Κόκκινο Στρατό της ΕΣΣΔ. Στον εμφύλιο το 2014 ο Σαρτανάς βρέθηκε στα διαφιλονικούμενα εδάφη. Κατά την απογραφή του 2001, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Σαρτανά (περίπου 92%) δήλωσε τα ρωσικά ως μητρική γλώσσα, ενώ το 4,4 δήλωσε τα ελληνικά και το 3,6% τα ουκρανικά.

Εικόνα

Επιστρέφουν στην Ελλάδα

Στο μεταξύ στο δρόμο της επιστροφής προς την Ελλάδα βρίσκεται πομπή αυτοκινήτων με το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κίεβο και δημοσιογράφους, η οποία ξεκίνησε χθες (Παρασκευή) το βράδυ από την ουκρανική πρωτεύουσα. Τα 6 αυτοκίνητα στα οποία έχουν επιβιβαστεί 13 άτομα, φέρουν διακριτικά με την ελληνική σημαία και προσπαθούν να βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο για λόγους ασφαλείας, ενώ ήδη βρίσκονται εκτός Ουκρανίας. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών η πομπή των αυτοκινήτων από την ελληνική πρεσβεία βρίσκεται στη Μολδαβία και κατευθύνεται προς τη Ρουμανία. Η ελληνική διπλωματική αποστολή παρέμεινε στο Κίεβο έως την τελευταία στιγμή και όπως εξήγησε ο Έλληνας πρέσβης στην Ουκρανία Βασίλειος Μπουρνόβας η απόφαση για να αποχωρήσει η ελληνική αποστολή, ελήφθη μόνο μόλις διαπίστωσε ότι διανέμονται όπλα στους πολίτες για να γίνει παλλαϊκή άμυνα.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουκρανία, η δημοσιογράφος Ανδριάννα Μαγγανιά, η αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης φυγαδεύεται μαζί με το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας. «Εγκαταλείψαμε πριν από λίγο την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο. Είμαστε 13 άτομα και βρισκόμαστε σε έξι αυτοκίνητα, κι αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βγούμε έξω από την πόλη» ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Ουκρανία, λίγο μετά την απόφαση για την εκκένωση της πρεσβείας της χώρας μας.

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Κατά το τηλεφώνημα των δύο ανδρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία ενώ επεσήμανε ότι εξαρχής τάχθηκε υπέρ των πλέον αυστηρών κυρώσεων. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την καθαρή στάση του. Το ελληνικό υπουργείο Υγείας αναμένεται να αποστείλει ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό προς την Ουκρανία.

Προηγήθηκε εκτενής συνάντηση Μητσοτάκη-Δένδια στο Μέγαρο Μαξίμου. Επικοινωνία είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός και με τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που χθες απέπεμψε τη Ρωσία. Κατά την συνομιλία τους σύμφωνα και με την ανάρτηση του πρωθυπουργού συμφωνήθηκε τα κράτη της Ε.Ε. να παραμείνουν πλήρως συντονισμένα ως προς τη βοήθεια που θα παρέχουν στον πρόεδρο Ζελένσκι και την Ουκρανία.

Προηγουμένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ο οποίος έχει σταλεί εκτάκτως στη Μαριούπολη για να ενισχύσει τη λειτουργία του εκεί ελληνικού Γενικού Προξενείου και τον Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση. Ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι στη Μαριούπολη το ελληνικό Γενικό Προξενείο είναι το μόνο που θα παραμένει ανοιχτό. Οι Ελληνικές προξενικές αρχές στις δύο πόλεις, σε καθημερινή στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζουν να παρέχουν τη συνδρομή τους στους Έλληνες υπηκόους, τους ομογενείς και τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx