Όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ο Τσαβούσογλου δεν μπορούσε να κρυφτεί
22/11/2021Το τι έγινε στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, το καλοκαίρι του 2017, έχει σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει με την πλήρη δημοσιοποίηση των απόρρητων πρακτικών των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τον “Φιλελεύθερο” και το Hellasjournal. Ούτε αποσπασματικά έγινε η δημοσίευση τους, ούτε περιληπτικά.
Δημοσιεύθηκαν πλήρως και δόθηκε η δυνατότητα σε όποιον ενδιαφερόταν να διαμορφώσει συμπεράσματα και να καταλήξει στις δικές του εκτιμήσεις. Κυρίως σε ό,τι αφορά στο περιβόητο και πολυσυζητημένο δείπνο, που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το βράδυ της 6ης Ιουλίου, στους πρωταγωνιστές της Διάσκεψης.
Από τα απόρρητα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, προκύπτει ευθέως πως εκείνος που αποτελείωσε τη Διάσκεψη και μαζί τη νέα προσπάθεια του Διεθνούς Οργανισμού ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όταν στη διάρκεια των συζητήσεων, στο δείπνο, η Ελλάδα και η Κύπρος του είχαν ζητήσει γραπτώς να τοποθετηθεί για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, δεν μπορούσε να πλέον να κρυφτεί πίσω από τους τακτικισμούς που υιοθέτησε σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Η στάση Τσαβούσογλου
Μέχρι την στιγμή του δείπνου, την ώρα της κρίσης, θα μπορούσε να αφήνει να αιωρούνται διάφορες εντυπώσεις. Σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε πως στην πρώτη του πρόταση η Συνθήκη Εγγυήσεων και η Συνθήκη Συμμαχίας θα ίσχυαν κατά αναλογία (mutatis mutandis). Εισηγήθηκε στην συνέχεια ότι αυτές μπορούν να επανεξεταστούν –ίσως σε 15 χρόνια– όταν οι τουρκοκυπριακές απαιτήσεις θα εκπληρώνονταν και ο μηχανισμός εφαρμογής θα ήταν στη θέση του. Χωρίς να δούμε ικανοποιητική εφαρμογή της λύσης πώς θα αναμένει κάποιος η Τουρκία να αποκηρύξει τα δικαιώματά της;
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο Τούρκος αξιωματούχος εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, φάση της διαδικασίας, δεν θα μπορούσε να συνεχίσει την ίδια τακτική, αλλά να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Όπως και έκανε, επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμη φορά την τουρκική θέση, τις επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο. Δηλαδή, και εσαεί παραμονή στρατευμάτων και Εγγυήσεις. Μετά από αυτή την τοποθέτηση, ο γενικός γραμματέας, σύμφωνα με τα πρακτικά του ΟΗΕ, είπε ότι προφανώς έγινε παρεξήγηση από μέρους του.
Η εκτίμηση του ήταν πως δεν υπάρχει ρεαλιστική εύκαιρα για μια συμφωνία και πως ήταν πιθανότερα καλύτερο να κλείσει την διάσκεψη, λέγοντας ότι τα απαραίτητα στοιχεία της λύσης δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν. Και κάπου εκεί έπεσε και η αυλαία. Και ενώ το θέμα δεν είναι μόνο ποιος φταίει για το αδιέξοδο, αλλά να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό, προφανώς και έχει σημασία να έχουμε γνώση για το τι έγινε και να δοθούν απαντήσεις. Σε ερωτήματα, απορίες και σκόπιμες παραπλανήσεις.