Όταν ο Τσαβούσογλου λέει άσπρο και ο Ερντογάν μαύρο…
02/11/2021Δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Τουρκία για τη χρήση που κάνουν στα τουρκικής προέλευσης μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones) οι Ουκρανοί! Τάδε έφη ο πολύς Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Πιθανόν η Τουρκία να το έχει κατασκευάσει, αλλά ανήκει στην Ουκρανία. Η Τουρκία δεν μπορεί να κατηγορηθεί γι’ αυτό» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ζητώντας από την Ουκρανία να σταματήσει να αναφέρεται στην Τουρκία όταν μιλάει για τα drones!
Παρότι ο ισχυρισμός αυτός καθαυτός είναι προβληματικός, η ουσία του σχολίου δεν βρίσκεται εκεί. Να υπενθυμιστεί παρεμπιπτόντως ότι ήταν ο Τσαβούσογλου, που σύμφωνα με την Daily Sabah, αναφερόμενος στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, είπε τα ακόλουθα: «Γνωρίζουμε ότι (ο Δένδιας) τηλεφωνεί δύο φορές την ημέρα σε υπουργούς Εξωτερικών και παραπονιέται για την Τουρκία. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξακολουθεί να κλαίγεται σαν παιδί… ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αισθάνεται την ανάγκη να γκρινιάζει τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα και να παραπονιέται συνεχώς για την Τουρκία» και πρόσθεσε: «Όλα αυτά οφείλονται σε ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας».
Άσχετο; Όχι όπως θα φανεί αμέσως παρακάτω. Πέρασαν μερικές μέρες και έγινε στη Ρώμη η σύνοδος των G20. Έγινε και η πολυπόθητη συνάντηση με τον Μπάιντεν την οποία είχε προαναγγείλει πολύ καιρό η τουρκική πλευρά. Έγινε όμως και η συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν, για το περιεχόμενο της οποίας ο Ερντογάν δήλωσε: «Εκφράσαμε και την ανησυχία μας για την πώληση των γαλλικών όπλων στην Ελλάδα»!
Τσαβούσογλου άσπρο- Ερντογάν μαύρο
Η αντίφαση κραυγάζει για να περάσει απαρατήρητη. Όταν η Μόσχα εξέφραζε την ανησυχία της στην Άγκυρα για την πώληση τουρκικών drones στο Κίεβο, διότι αποσταθεροποιούν την ανατολική Ουκρανία, ο Τσαβούσογλου, όπως προαναφέραμε, είχε αποποιηθεί κάθε ευθύνης. Με ποιο δικαίωμα, λοιπόν, ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε στον Μακρόν για τα Rafale και τις Belh@rra;
Με την τουρκική λογική, όπως την εξέθεσε ο Τσαβούσογλου, η Γαλλία δεν φέρει ουδεμία ευθύνη. Μια απλή εμπορική πράξη ήταν… Θα μου πείτε, είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με τι την συμφέρει κάθε φορά; Όχι βέβαια. Έχει αρκετό θράσος για να το κάνει και μάλιστα συστηματικά και χωρίς προσχήματα.Μήπως τότε έχει εφαρμογή ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία και αυτό περί δήθεν συμπλέγματος κατωτερότητας του Δένδια;
Στη συνέντευξη που έδωσε πριν φύγει από τη Ρώμη, ο Ερντογάν παρουσίασε ως συνομιλία μεταξύ αυτού και του Μακρόν, ένα διάλογο που δεν θα γινόταν ούτε σε ελληνικό επαρχιακό καφενείο: Υποστήριξε ότι ο Γάλλος πρόεδρος του είπε ότι η Αθήνα «έχει χρήματα», με τον Ερντογάν να του απαντά: «Σε ξεγελάνε. Ξέρω πως αυτοί δεν έχουν χρήματα, μόνο στη Δύση χρωστούν 400 δισ. ευρώ”. Μου είπε “έχουν χρήματα”. Όλα είναι χρήμα!».
Το μόνο που θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς είναι ότι αυτός ο διάλογος ενδεχομένως να αποτυπώνει το πραγματικό επίπεδο κατανόησης ενός υπερεκτιμημένου ηγέτη. Λες και ο πρόεδρος Μακρόν δεν γνωρίζει επακριβώς και το ύψος του ελληνικού χρέους και το πως θα αποπληρωθούν τα Rafale και οι Belh@rra.
Κατρακυλάει ο Ερντογάν
Αν αξίζει κάτι να σχολιαστεί από τις δηλώσεις Ερντογάν είναι ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η επαφή του με την πραγματικότητα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Όλα δείχνουν ότι βρίσκεται όχι μόνο σε πολιτική αποδρομή, αλλά και σε διανοητική σύγχυση. Η γλώσσα του σώματος –όπως προκύπτει από τα βίντεο και τις φωτογραφίες από τις συναντήσεις με Μπάιντεν, Μακρόν και Ντράγκι– τον προδίδει.
Μετά την αποχώρηση από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κορυφαίων στελεχών όπως ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο Αλί Μπαμπατζάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, άνθρωποι με πραγματική παιδεία, γνώσεις και αυτοσεβασμό, ώστε να μην λένε στον ηγέτη αποκλειστικά αυτό που είναι προδιατεθειμένος να ακούσει, ο Ερντογάν, αργά αλλά σταθερά, έχει πάρει την κατηφόρα.
Η πραγματικότητα συγκαλυπτόταν όσο η τουρκική οικονομία βρισκόταν σε ανοδική τροχιά, ή έστω παρουσίαζε περιστασιακές πτώσεις. Ποιος ξεχνάει τον υπεύθυνο για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση Τούρκο υπουργό, Εγκεμέν Μπαγκίς, να απευθύνεται με το γνωστό υπερφίαλο ύφος του προς τις Βρυξέλλες και να λέει: «Βάλτε μας στην ΕΕ να σας δώσουμε τη συνταγή του τουρκικού οικονομικού θαύματος»!
Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν θα φύγει
Πολύ συζήτηση έχει γίνει στην Τουρκία και για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση έδινε τις συμβάσεις για δημόσια έργα και τις ειδικές σχέσεις που έπρεπε να έχει κάποιος επιχειρηματίας με το “παλάτι” για να πάρει την εργολαβία ή προμήθεια. Αυτό μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, γινόταν και με το αζημίωτο.
Εάν προστεθεί η ανερμάτιστη νομισματική πολιτική που έχει καταστρέψει την τουρκική λίρα, η πραγματικότητα ίσως είναι πολύ χειρότερη από όσο φαίνεται. Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι ο σουλτάνος απογυμνώνεται πολιτικά με τους επίδοξους διαδόχους και αντιπάλους να “ακονίζουν τα μαχαίρια τους”. Η δυναμική στην τουρκική κοινωνία, αλλά και η διείσδυση ισλαμιστών σε κάθε πυλώνα του κράτους αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τα μαχαίρια να είναι ο ελαφρύτερος οπλισμός σε μια πραγματική μη πολιτική σύγκρουση.
Σε αυτά τα ταραγμένα ύδατα καλείται να πλεύσει το “καράβι Ελλάς”. Η αποστολή δεν είναι εύκολη, ενώ θα ήταν επιπολαιότητα ακόμα και να σκέφτεται κανείς ότι αυτό που θα ακολουθήσει την περίοδο Ερντογάν θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν θα μας εγκαταλείψει. Διότι είναι συνυφασμένος με την κρατική ιδεολογία και τον εθνικιστικό πυρετό της κοινωνίας στην Τουρκία. Άρα, ας είμαστε προετοιμασμένοι για χειρότερα. Κι αν έρθουν καλύτερα με οποιαδήποτε μορφή, τα ξανασυζητάμε…