Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο στο Καστελλόριζο – Τι είπαν Πούτιν και Μητσοτάκης
22/07/2020Καμία μεταβολή της κατάστασης δεν έχει σημειωθεί στο Καστελλόριζο αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ, την ώρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Εντωμεταξύ, εν μέσω έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πούτιν με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Τις τελευταίες ώρες διάφορα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην πολεμική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην περιοχή, με αποκορύφωμα το δημοσίευμα της Bild, το οποίο υποστηρίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ με το τηλεφώνημά της στον Ερντογάν απέτρεψε μια σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας και “ανάγκασε” το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να οπισθοχωρήσει.
Παραλλήλως, το δίκτυο TRT μετέδωσε ένα προπαγανδιστικό βίντεο, σύμφωνα με το οποίο το Oruc Reis, το σκάφος που στέλνει ο Ερντογάν για έρευνες στα ανοιχτά του Καστελόριζου, φαινόταν να πλέει πέντε χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αττάλειας, συνοδευόμενο από δυο φρεγάτες. Με αφορμή τις διάφορες πληροφορίες που διαρρέουν, σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, πηγές του ΓΕΕΘΑ σχολίασαν ότι «η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη». Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, άλλωστε, στην περιοχή δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή σεισμικής έρευνας.
Εντωμεταξύ, στο πλαίσιο της έντονης διπλωματικής κινητικότητας των τελευταίων ωρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία ήταν η πρώτη του Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός με τον Πούτιν, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Τηλεφωνική επικοινωνία για όλα τα διμερή θέματα και την αντιμετώπιση της πανδημίας είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας είχε, άλλωστε, ήδη από τον Μάιο τις πρώτες επαφές με τη Μόσχα.
Δεν αιφνιδίασαν οι κινήσεις στο Καστελλόριζο
Η Αθήνα πάντως έκανε, σήμερα, ένα βήμα παραπάνω από την απλή παρακολούθηση με «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» και προχώρησε σε έκδοση Navtex, που καταργεί την αντίστοιχη τουρκική. Την ίδια ώρα παρεμβάσεις γίνονται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ ο πρωθυπουργός, εν μέσω αντιπαραθέσεων, δρομολόγησε την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
Η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για γεωτρήσεις ανοιχτά του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν αιφνιδίασε την Αθήνα, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η ΕΥΠ φέρεται ότι συγκέντρωνε σημαντικές πληροφορίες για την έντονη κινητικότητα του τουρκικού στόλου. Εδώ και περίπου έναν μήνα, οι ελληνικές υπηρεσίες διαβίβαζαν σημαντικές πληροφορίες για τη συγκέντρωση πλοίων στη ναυτική Βάση του Ακσάζ και συγκεκριμένα 22 σκαφών επιφανείας και επτά υποβρυχίων, τα οποία εκτιμάται, ωστόσο, ότι υστερούν έναντι των ελληνικών.
Σήμερα, μετά το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Μάας και το διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex, με την οποία ακυρώνει την παράνομη τουρκική οδηγία και καλεί τους ναυτιλομένους να την αγνοήσουν. Η ελληνική οδηγία σημειώνει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε «από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή». Υπογραμμίζει επίσης, ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχη οδηγία προς ναυτιλομένους εξέδωσε και η Κυπριακή Δημοκρατία.
Στα μαλακά η ΕΕ τον Ερντογάν
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και με Ευρωπαίους ηγέτες. Το μεσημέρι είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει και της αυριανής (Πέμπτη) συνάντησης του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μακρόν. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης συζήτησαν για από κοινού δράσεις απέναντι στη νέα «παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας», όπως ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος.
Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την Άγγελα Μέρκελ, λίγες ώρες (χθες το απόγευμα) πριν η καγκελάριος επικοινωνήσει (στις επτά το πρωί της Τετάρτης) με τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Μέρκελ για τις τελευταίες ενέργειες της Άγκυρας και η καγκελάριος, με τη σειρά της, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν, στην οποία, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, συζήτησαν για τη Λιβύη, τη Συρία, τον κορωνοϊό, τον τουρισμό και τις διμερείς σχέσεις!
Από τα θέματα της συζήτησης, πάντα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, λείπουν οι νέες προκλήσεις, οι οποίες στρέφονται, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, και εναντίον ευρωπαϊκών συνόρων και ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτή η απουσία δεν είναι, ωστόσο, το μόνο ευρωπαϊκό φάουλ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η αρμόδια εκπρόσωπος της ΕΕ, Ναμπίλα Μασραλί, αν και ανέφερε ότι η Τουρκία «στέλνει λάθος μήνυμα» με την έκδοση της νέας NAVTEX, έδειξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και υπέδειξε «διάλογο διαπραγματεύσεων με καλή πίστη» για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα .
Προφανώς, η Ευρωπαία εκπρόσωπος δεν είδε την απειλή της παρουσίας 22 τουρκικών πολεμικών πλοίων και επτά υποβρυχίων στην περιοχή και μάλλον δυσκολεύτηκε να ανασύρει στη μνήμη της πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Εξάλλου, το θέμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο υποτίθεται ότι θα ήταν στην ατζέντα της προχθεσινής μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής, με μια δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετατέθηκε στις ευρωπαϊκές καλένδες.
Τα «αμφισβητούμενα ύδατα»
Προβληματική είναι και η δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία καλεί μεν την Τουρκία να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, η αναφορά όμως σε «αμφισβητούμενα ύδατα» δεν ήταν αυτό που περίμενε η Αθήνα. Ειδικά, όταν αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, έχουν δηλώσει πολλές φορές, ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, επαίνεσε πάντως την Ελλάδα για την υπερκάλυψη των στόχων του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες, στην προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε, το βράδυ της Τρίτης, με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Μια επικοινωνία που καθορίστηκε μετά τη αναβολή του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, «συμφώνησαν ότι όλα τα μέρη πρέπει να τηρούν τους διεθνείς κανόνες και να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση».
Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι υποστηρίζει ότι «η θαλάσσια περιοχή, όπου θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των περιοχών που η Τουρκία έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ» και επικαλείται την συμφωνία που υπέγραψε η τουρκική κυβέρνηση με την τουρκική εταιρεία πετρελαίου TPAO!
Στην Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από χθες σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί τον πρωθυπουργό να πάει στη Βουλή για να ενημερώσει το Σώμα και τους Έλληνες πολίτες. Σχολιάζει μάλιστα ιδιαίτερα δηκτικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη, όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών δρομολογήθηκε πάντως για αύριο Πέμπτη και ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί. Επιμένει, ωστόσο, στην ανάγκη ο πρωθυπουργός να ενημερώσει τη Βουλή.