ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αρπάχτηκε με Έλληνες βουλευτές ο Ακάρ και έφυγε από το ΝΑΤΟ

Αρπάχτηκε με Έλληνες βουλευτές ο Ακάρ και έφυγε από το ΝΑΤΟ

Οξύ φραστικό επεισόδιο δημιουργήθηκε στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη με πρωταγωνιστή τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ όταν προκλήθηκε από την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία να εξηγήσει την επιθετικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ακάρ αντέδρασε στις ερωτήσεις και παρατηρήσεις των βουλευτών (Λιβανός, Λοβέρδος, Βολουδάκης, Τζάκρη) και μετά από αντιπαράθεση αποχώρησε από την συνέλευση εκνευρισμένος.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu ο Ακάρ ρωτήθηκε για την κατοχή της Κύπρου και απάντησε ως εξής: «Εάν αποκαλείτε κατεχόμενο το βόρειο τμήμα της Κύπρου σημαίνει ότι θέλετε να πολεμήσετε από την αρχή. Η Τουρκία δεν είναι εισβολέας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Υπήρξαν σφαγές και πραξικοπήματα εκεί μέχρι το 1974. Οι ζωές των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών, κινδύνευαν. Κάναμε την επιχείρηση το 1974. Από το 1974, τόσο ο Νότος όσο και ο Βορράς ζουν ειρηνικά. Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι. Το 2014, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης, παρά τις αδυναμίες του. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν το αποδέχθηκε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη στάση της Ελλάδας έναντι των μελών του ΡΚΚ και του κινήματος του ιμάμη Γκιουλέν FETO. «Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για να σώσουμε τη χώρα και το έθνος μας από τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό. Δεν έχουμε άλλο σκοπό. Εάν δώσετε μια θέση στο PKK/YPG και το FETÖ, βλάπτετε το λαό μας. Έχουν σκοτώσει 40.000 ανθρώπους. Αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί συμμαχία, είναι αντίθετο και με την φιλία»

Και ο Ακάρ συνέχισε μιλώντας για στρατόπεδα του ΡΚΚ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Λαύριο, όπου βρίσκεται στέγη προσφύγων: «Κανείς δεν ξέρει για το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα. Με τον ίδιο τρόπο, τα μέλη του ΡΚΚ/YPG κάνουν τα ίδια στη Σουηδία. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν δοθούν σε τρομοκράτες τόσες ευκαιρίες, είναι αρκετά φυσιολογικό για εμάς να μην θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι με αυτούς που δίνουν τις ευκαιρίες»

Ο Ακάρ δέχθηκε ερωτήσεις και για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και είπε: «Ελληνικά αεροπλάνα ήρθαν στην χώρα μας στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στην ηπειρωτική Τουρκία. Τι περιμένετε να κάνουμε στη συνέχεια; Έχουμε εικόνες από ραντάρ, τις έχουμε μοιράσει σε συμμαχικές χώρες. Απαντήσαμε στις 28 Απριλίου.» (Με τις πτήσεις μαχητικών 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη).

Στο τέλος επιχείρησε να φανεί διαλλακτικός για την λύση των προβλημάτων με διάλογο: «Πάντα επιμένουμε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου. Το πρώτο είναι οι συμβουλευτικές συνομιλίες, το άλλο είναι οι διαδικασίες αποδέσμευσης και το τρίτο είναι οι συνεδριάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αποδίδουμε σημασία στις συνεδριάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επειδή τα προβλήματα έχουν πολλές ιστορικές, νομικές και πολιτικές διαστάσεις. Οι ειδικοί πρέπει να συγκεντρωθούν και να τα δουν λεπτομερώς. Πραγματοποιήθηκαν οι τρεις πρώτες συνεδριάσεις».

Φεύγοντας από την συνέλευση έκανε λόγο και για έλλειψη ευγένειας από την πλευρά της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας. Αντιπαράθεση σημειώθηκε και με τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και για το βέτο που βάζει η Άγκυρα στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Απειλές Μπαχτσελί

Την ίδια στιγμή, τραβάει επικίνδυνα το σκοινί η Τουρκία, με τον ακροδεξιό εταίρο του Ερντογάν, τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να παίρνει την σκυτάλη των προκλήσεων και απειλών. Ο Μπαχτσελί, έφτασε στο σημείο να προτείνει, η Τουρκία, να κηρύξει μονομερώς, την ΑΟΖ της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καταθέτοντας τους χάρτες στον ΟΗΕ. Σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Τρίτης, μίλησε για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να εξασφαλίσει τα νησιά και τις βραχονησίδες που θεωρεί πως της ανήκουν, ζητώντας συγχρόνως και την κήρυξη NAXTEΧ διαρκείας στην περιοχή!

Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί, «το πιο δραστικό μήνυμα προς την Ελλάδα δόθηκε με τη στρατιωτική άσκηση Έφεσος 2022». Αντιστρέφοντας της πραγματικότητα, κατηγόρησε την Ελλάδα, για κλιμάκωση της έντασης και κατέφυγε σε ωμές απειλές. «Λέω στην ελληνική κυβέρνηση, που παίζει ανοιχτά με την κρίση κάνοντας την αδικία και την ανομία οδικό χάρτη στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, εδώ είμαστε, δεν θα πάμε πουθενά, ούτε θα διστάσουμε. Όποιος δεν μαζεύεται, θα είναι για εμάς παιδικό παιχνίδι. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τα ιστορικά της επιτεύγματα και από την τιμή που έχει αποκτήσει ως κυρίαρχο κράτος. Η Ελλάδα, που έχει κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο, δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη συντριβή υπό το βάρος των βαριών συνεπειών που μπορεί να προκύψουν. Μην δοκιμάζει κανείς την υπομονή μας και τις δυνάμεις μας», προειδοποίησε ο επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων και εταίρος του Ερντογάν.

“Βαφτίσια” για το νέο γεωτρύπανο

Χτες είχαμε τα “βαφτίσια” για το νέο γεωτρύπανο του Τούρκου προέδρου, συνοδευόμενα από νέες ρητορικές επιθέσεις κατά της χώρας μας. “Αμπντουλχαμίτ” είναι το νέο γεωτρύπανο, με τον Ερντογάν να δηλώνει πως, έπειτα από τις κατάλληλές προετοιμασίες στο λιμάνι της Μερσίνας, ότι είναι έτοιμο να ξεκινήσει νέες γεωτρήσεις.

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις έρευνες και γεωτρήσεις, που προηγουμένως πραγματοποιούσαμε μισθώνοντας γεωτρύπανα, με δικά μας μέσα» σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος, για να προσθέσει ότι η Τουρκία κάνει αισθητή την παρουσία της «και στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε κάθε τομέα».

«Βρίσκεται στο λιμάνι Τασουζτού της Μερσίνας και γίνονται οι τεχνικές προετοιμασίες πριν από την πρώτη του γεώτρηση. Πρώτα ο Αλλάχ, όταν θα ξεκινήσει τις αποστολές αυτό το πλοίο μας, θα εκτελούνται πιο γρήγορα, πιο αποδοτικά και πιο αποτελεσματικά τα έργα μας. Να είναι καλορίζικο το 4ο γεωτρύπανό μας! Πιστεύω ότι κι αυτό το πλοίο μας, όπως και το Φατίχ, θα μας φέρει καλά νέα για χάρη του έθνους μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Χωρίς να τις κατονομάσει, ο Ερντογάν άφησε αιχμές σε Ελλάδα και Κύπρο: «Εμείς ούτε σφετεριζόμαστε τα δικαιώματα κανενός, ούτε παραχωρούμε τα δικά μας δικαιώματα σε κλέφτες. Ποτέ δεν επιτρέψαμε να καπηλευτούν κάτι που είναι δικό μας με βία ή απειλές. Βλέπουμε την ενέργεια όχι ως στοιχείο έντασης και σύγκρουση, αλλά ως το κλειδί της περιφερειακής συνεργασίας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τους παίκτες της περιοχής. Τα αποτελέσματα των επαφών μας, θα τα δούμε το επόμενο διάστημα».

Διάψευση των τουρκικών ΜΜΕ

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα διέψευσε δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, που υποστήριξαν ότι ελληνικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίων μεταναστών στα σύνορα κοντά στην Αδριανούπολη, όταν προσπάθησε να εισέλθει ομάδα Αφγανών. «Μυθεύματα που στερούνται σοβαρότητας» χαρακτηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα τουρκικά δημοσιεύματα. «Η Τουρκία έχει βεβαρυμένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Ας εγκαταλείψει επιτέλους τα fake news για ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

— Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) June 13, 2022

Προηγουμένως, η Ελλάδα απέρριψε με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις, σημειώνουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφορικά με τις νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα, και προσθέτουν: «Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων. Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων. Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και τεκμηριωμένα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχε με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, εξαπέλυσε νέα φραστική επίθεση κατά Ελλάδας και Κύπρου λέγοντας: «Δεν περιμέναμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έλεγε καλά λόγια για εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Κογκρέσο», τόνισε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι έγιναν πολλές συναντήσεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή χωρίς την παρουσία της Άγκυρας οι οποίες δεν επηρεάσαν καθόλου την Τουρκία».

«Τι θα συμβεί αν κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις με άλλους, τι θα πετύχουν αν είναι εχθρικοί προς την Τουρκία», διερωτήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι είναι δικαιολογημένη η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προχωρώντας σε μια επίθεση προς τον Μητσοτάκη. Αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου πέρσι στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε δεσμευτεί ότι «δεν θα έλεγε κάτι αρνητικό για την Τουρκία και τελικά το έκανε».

Όσον αφορά στο Kυπριακό, επανέλαβε τη λύση των δύο κρατών που επιθυμεί η Άγκυρα, λέγοντας ότι τώρα ζητούν κυριαρχική ισότητα και όχι πολιτική ισότητα. «Θα αξιολογήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις μαζί με τη διαπραγματευτική ομάδα. Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να ανασκευάσει και να πουλήσει τα θέματα που έφερε από παλιά ατζέντα, και προσπάθησε να θολώσει τις διαπραγματεύσεις, ως βήματα ή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx