Ουδέν νεότερο από το αλβανικό μέτωπο
19/09/2019Η πρόσφατη ενημερωτική επίσκεψη στη Χειμάρρα απλά ενίσχυσε την εδραιωμένη από εικοσαετίας πεποίθησή μου. Δεν αρέσει σε όλους. Όταν όμως λέμε Ελληνική Εθνική Μειονότητα εννοούμε συμβολικά τουλάχιστον την Χειμάρρα. Γνωρίζω από την εποχή που υπηρετούσα ως πρέσβης στην Αλβανία την πολιτική των πιέσεων απέναντι στην Μειονότητα. Γνωρίζω την καταγεγραμμένη από τον ΟΑΣΕ εκλογική λαθροχειρία ήδη από τον Οκτώβριο του 2000.
Η Αλβανία εφαρμόζοντας σήμερα την πολιτική του Ενβέρ Χότζα δεν αναγνωρίζει τον ελληνισμό της Χειμάρρας ως Εθνική Μειονότητα. Δεν της αναγνωρίζει ούτε μέρος των δικαιωμάτων που αναγνωρίζει η κυβέρνηση και το Σύνταγμα του Κοσόβου στη σερβική κοινότητα που ζει σήμερα στο νότο του Κοσόβου. Όμως, η πρόσφατη έκθεση- καταπέλτης του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη για την εκλογική παρωδία που ενορχήστρωσε ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα μνημονεύει ρητώς την Ελληνική Εθνική Μειονότητα , όπως άλλωστε και η έκθεση του 2000.
Ο φανατισμός που χαρακτηρίζει τις δράσεις ορισμένων κυβερνήσεων των Τιράνων ανέδειξαν το 2000 και γιγάντωσαν σήμερα το έλλειμμα της δημοκρατίας στην Αλβανία που λέγεται Χειμάρρα. Οι παρεμβάσεις αυτές, κατά την τελευταία εικοσαετία, και λιγότερο η πολιτική της Ελλάδος έφεραν την Χειμάρρα στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων των ελληνοαλβανικών σχέσεων και των σχέσεων της Αλβανίας με την ΕΕ.
Διαχρονικό χαρακτηριστικό της πολιτικής μας έναντι της Αλβανίας παρά ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις ήταν η έλλειψη σταθερότητας και συνέχειας. Η κατευναστική συμπεριφορά μας είχε το αντίστροφο του επιδιωκομένου αποτέλεσμα.
Προ των Ευρωεκλογών, ο Πρωθυπουργός κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, τον Πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλη Κάγιο και τον μόνιμο στόχο των Αλβανικών αρχών Πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη. Το μήνυμα προς τα Τίρανα ήταν σαφές. Προκρίθηκε ως πλαίσιο κυβερνητικής πολιτικής το περιεχόμενο της Ανακοίνωσης τύπου της 17ης Μαϊου 2019 απόσπασμα της οποίας παραθέτω:
«Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε το έντονο ενδιαφέρον του και την αμέριστη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των ομογενών. Κατέστησε ακόμη μία φορά σαφές ότι η πρόοδος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας και η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ, εξαρτώνται άμεσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και ιδιαίτερα από την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της και την κατάργηση των λεγόμενων “μειονοτικών ζωνών”. Αυτά άλλωστε αποτελούν και ρητές δεσμεύσεις της Αλβανίας έναντι της ΕΕ».
Δεν αρκεί μόνο η ΕΕ
Για την πληρότητα προσθέτω ότι τις μέρες εκείνες υπήρξε επίσης συνάντηση του Προέδρου του ΚΕΑΔ στα Γιάννενα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρωθυπουργό κύριο Αλέξη Τσίπρα και στην Αθήνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κύριο Γ. Κατρούγκαλο. Έναντι της Αλβανίας χρειάζεται σταθερή πολιτική. Είναι η μόνη πειστική και παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την ΕΕ να αρχίσουν μόνο εφόσον πληρωθούν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
- Οριστική απόδοση και κατοχύρωση των περιουσιακών τίτλων των δικαιούχων στην Χειμάρρα
- Κατοχύρωση τους στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών θεσμών
- Κατάργηση δια Νόμου των λεγομένων Μειονοτικών Ζωνών
- Δέσμευση για εφαρμογή της Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009
Οι λοιπές σοβαρές εκκρεμότητες που απαιτούν και προϋποθέτουν νομοθετικό έργο και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις ας αναζητηθούν στη Λύση-Πακέτο που έχει ήδη δρομολογηθεί. Χωρίς όμως μονομερείς παροχές και υποχωρήσεις άνευ ανταλλαγμάτων.
Δεν μπορούμε να επικαλούμεθα μόνο την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας χωρίς ταυτόχρονα να έχουμε την ετοιμότητα να λάβουμε και εθνικά διοικητικά μέτρα. Αποτελεσματικό μέτρο είναι και η εκ μέρους της Ελλάδος λήψη διοικητικών μέτρων για πολιτικά και μη πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού της Αλβανίας (από τα Τίρανα μέχρι τη Χειμάρρα) που αποφασίζουν και εκτελούν το ξερίζωμα του Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Το εθνικό μέτρο της –κατά νόμο– αφαίρεσης της Ελληνικής ιθαγένειας που σωστά έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση στην περίπτωση του Δημάρχου Χειμάρρας κ. Γκέργκι Γκόρο ας επεκταθεί σε συγκεκριμένα στελέχη και πολιτικά πρόσωπα του κυβερνητικού μηχανισμού.
Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας διαχρονικά θα έπρεπε να περνάει μέσα από την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Ευτυχώς, την καθαρή και αποφασιστική αυτή θέση έχει υιοθετήσει ως πολιτική η σημερινή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Την υπενθύμισε εμφαντικά ο ίδιος στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Με μεγάλη επιφύλαξη συνεπώς ας αντιμετωπίσει ο κύριος Πρωθυπουργός τις ευκαιριακές «διαβεβαιώσεις» που ετοιμάζεται να του δώσει ο Αλβανός ομόλογός του στη Νέα Υόρκη. Απαιτούνται πλέον πράξεις και όχι λόγια.